Velik interes za sufinanciranje solara na obiteljskim kućama - najviše prijava iz Varaždinske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je sredinom rujna Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. Za proizvodnju električne energije uz pomoć sunca građanima je osigurano ukupno 20 milijuna kuna. „Cilj je ovog programa omogućiti potrošačima da proizvode vlastitu energiju i na neki način budu energetski neovisni.“ istaknuo je tada Dubravko Ponoš, direktor Fonda. Ovisno o lokaciji za sustav i stručni nadzor može se dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna. 

Prema podacima koje je dobio Jutarnji list, najviše je prijava pristiglo iz Varaždinske županije - 87, slijedi Vukovarsko-srijemska sa 67, Osječko-baranjska 47, Primorsko-goranska 43, Grad Zagreb 38, Brodsko-posavska i Šibensko-kninska županija 34 prijava, Sisačko-moslavačka 32, Zagrebačka, Karlovačka i Splitsko-dalmatinska 23, Zadarska 20, Požeško-slavonska 19, Koprivničko-križevačka 16, Dubrovačko-neretvanska 15 prijava, po 10 prijava došlo je iz Bjelovarsko-bilogorske i Istarske županije, po devet iz Ličko-senjske i Virovitičko-podravske, sedam iz Međimurske županije i tri iz Krapinsko-zagorske županije. Ukupno je pristiglo 569 prijava.

Kako su prilikom objave Javnog poziva istaknuli u Fondu, nedavna prilagodba zakonskog okvira omogućila je lakšu provedbu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a konačna namjera je kroz niz mjera omogućiti povećanje korištenja OIE na nacionalnoj razini. Programom sufinanciranja za obiteljske kuće obuhvaćeni su sustavi u mrežnom i u samostalnom radu, odnosno kućanstva priključena na elektroenergetsku mrežu, ali i tzv „off grid“ sustavi.

-Sufinanciranje Fonda građanima omogućuje kraći rok povrata investicije, koja je zasad još uvijek visoka, ali se dugoročno itekako isplati, što će građani sasvim sigurno prepoznati - rekao je tada Ponoš.

Preduvjet za sufinanciranje je da se prijave vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2. Prilikom prijave, građani moraju priložiti i glavni projekt kojeg je izradio ovlašteni inženjer elektrotehnike, a radi sigurnosti je obavezan i stručni nadzor nad radovima.

Poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava ili najkasnije do kraja godine, a s programom se planira nastaviti i u idućoj godini. Nakon javnog poziva za građane, sličan poziv planiran je i za iznajmljivače i OPG-ove, a u idućoj godini bi slični programi trebali biti dostupni i tvrtkama te lokalnim jedinicama. (L.K.)