Međimurska županija: Na sjednici Vlade u Čakovcu podržat će se 2,7 milijardi kuna vrijedni projekti

Projekti ukupne vrijednosti oko 2,7 milijardi kuna u Međimurskoj županiji bit će podržani na sjednici Vlade u četvrtak u Čakovcu, a potpisat će se ugovori u vrijednosti oko 95 milijuna kuna. U taj iznos uračunata su bespovratna sredstva, nacionalno sufinanciranje i vlastita sredstva.

Neki od projekata koje je Međimurska županija prijavila i za koje će se potpisati ugovori o financiranju vezani su najviše za infrastrukturne projekte, od rekonstrukcija državnih cesta, obnova željezničke infrastrukture te obilaznica i nadvožnjaka. Nadalje, od projekata je tu i opremanje sportskih dvorana, darovanje nekretnina koje su u državnom vlasništvu, a koje bi se trebale prenamijeniti za primjerice program stambenog zbirnjavanja, gradnje dječjeg igrališta, društvenog doma i sl. Tu je i projekt osnivanja javne ustanove Centra za socijalnu skrb te izgradnja zone lječilišno-turističkog kompleksa Draškovec. Dio mjera odnosi se i na poboljšanje uvjeta života romske nacionalne manjine. Najveći je pak projekt realizacija vodnogospodarskih projekata.

Inače, u sklopu najave održavanja sjednice Vlade u Međimurju, iz te je županije poslano 119 projekata, od čega 21 županijski, a ostalo su projekti gradova i općina. Još prije neki dan ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da za sad neki projekti nisu izvedivi te da će se ugovori postpisati za oko 15 projekata.

-Ima određenih projekata koji u ovom trenutku jesu želje, ali ni u proračunu ni u bilo kojem strukturnom fondu, odnosno natječaju, nemaju izvorište. Bojim se da takvi problemi u ovom trenutku neće moći biti riješeni, ali ovo nam je jedan vrlo dobar pokazatelj koje se inicijative događaju u Međimurskoj županiji - rekao je tada Horvat. (L.K.)