Solidarnost i društvena odgovornost: Sportaši, tvrtke i gradovi doniraju milijunske iznose za borbu protiv korone i posljedica potresa

Borba protiv korona virusa, pa potom potres u Zagrebu, pokrenuo je veliku akciju donacija usmjerenih u zdravstvo. Doniraju tvrtke, županije, gradovi, sportaši... A neki gradovi i županije preusmjeruju sredstva za trenutačno bitnije zdravstvene potrebe. Neke tekstilne tvrtke svoj su posao usmjerile prema šivanju zaštitnih maski, a neke ih i donirale. 

Brodogradilište Viktor Lenac doniralo je 150 zaštitnih odijela i maskice za potrebe sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak te za potrebe medicinskih djelatnika iz sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, priopćeno je iz PGŽ.

'U situaciji zajedničke borbe u suzbijanju i sprječavanju širenja zaraze korona virusom ovo je izuzetno vrijedna donacija na kojoj se zahvaljujemo direktorici Brodogradilišta Sandri Uzelac.' - rekli su u Županiji.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac izvijestio je još sredinom mjeseca ožujka kako KBC Rijeka koordinira Primorsko-goransku županiju, Istarsku i Ličko-senjsku županiju. „U dogovoru s Istarskom županijom pošto će u slučaju težih slučajeva oni dolaziti u Rijeku, danas smo dobili donaciju Zaklade Adris u vrijednosti 3 milijuna kuna, a najveći dio donacije išao bi u respiracijski  centar te jedan dio za pulsku bolnicu za uređaj s visokoprotočnim kisikom i jedan respirator.'

U Međimurskoj županiji UNICEF-u  je donirao 270 zaštitnih odijela, 150 ogrtača i kapa i 1 000 rukavica. Rotary club Čakovec i Rotaract club Međimurje donirao je 3 600 maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava.

Iz UNICEF-a je u Hrvatsku dostavljen prvi dio opreme koja uključuje 30.000 profesionalnih medicinskih maski (FFP2 i FFP3), 30.000 zaštitnih rukavica, 18.000 zaštitnih odijela, kuta i pregača, 4000 vreća za sigurno odlaganje medicinskog otpada, 2500 tisuće zaštitnih kapa i 130 pari zaštitnih gumenih čizama.

No, ovih dana velik je broj donacija tvrtki i pojedinaca za bolnice, ali i preusmjeravanja sredstava zbog korona virusa, ali i oštećenja zbog potresa. 

Sisačko-moslavačka županija nabavila je nedavno za pola milijuna kuna UV dezinfekcijskog robota koji uklanja sve viruse i bakterije, pa je uspješan i u borbi protiv COVID-19 virusa. Robot je smješten u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“.

Karlovačka županija uspjela je naručiti 3 respiratora, od kojih je jedan već stigao u OB Karlovac, a druga dva će stići u roku dva tjedna. Također, Karlovačka županija, svjesna situacije da se nigdje u Hrvatskoj, a ni u Europi ne može nabaviti zaštitna oprema osigurala je 1 000 000 kuna u proračunu te naručila 3 000 antivirusnih kompleta, 6 000 zaštitnih maski, 2000 zaštitnih plastičnih naočala i 2000 rukavica.

Bjelovarsko-bilogorska županija donirala je Zagrebu stradalom od potresa 50.000 kuna. A Zagrebačka županija 100.000 kuna. 

Kako bi medicinskim službama koje funkcioniraju u sklopu Istarske županije i grada Poreča olakšali rad u jeku epidemije koronavirusa, Grad Poreč i Turistička zajednica grada Poreča donirali su neki dan Ispostavi Poreč Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dva prijenosna respiratora vrijedsnosti oko 224 tisuće kuna.

Ova je aktivnost samo jedna u nizu donacija kojima Grad Poreč, iako nije osnivač, podupire rad Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i Istarskih domova zdravlja. U posljednje vrijeme Grad je ovim ustanovama donirao novo vozilo, opremu za zaposlenike, CRP aparat, defibrilator, boce s kisikom, sufinancira nadstandard s okolnim općinama i turističkim tvrtkama, odnosno dodatne timove kojima osigurava da porečka Hitna uvijek bude otvorena, a dodatno financira smještaj liječnika s hitne.

U donacije se je uključio i Grad Zadar iznosom od milijun kuna za OB Zadar.

Opća bolnica Zadar od donacija je već sada kupila opreme u vrijednosti većoj od pet milijuna kuna. Stigla su još dva respiratora pa ih zadarska bolnica sada ima ukupno 16, a u idućih nekoliko dana doći će još tri anesteziološka aparata koja imaju istu funkciju kao i respirator. Nabavljen je ultrazvučni uređaj, a do kraja tjedna trebao bi stići još jedan ultrazvuk kao i pokretni rendgen te stup za bronhoskopiju vrijedan 1,2 milijuna kuna.
- Hvala svima koji su nam omogućili da opremimo COVID odjel i koji će nam i u budućnosti pomagati kako bi svim pacijentima mogli pružiti pravo liječenje - poručuje ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

Među donatorima za OB Zadar su sportaši Šime Vrsaljko, Luka Modrić, Daniel Subašić.., tvrtka Pelagos i Jadran tuna. A velik je i broj anonimnih uplata.

Za poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi u borbi protiv COVID-19, prije svega za nabavku respiratora i ostale potrebne opreme, Grad Split, tvrtke u njegovom većinskom vlasništvu i zaposlenici gradskih tvrtki donirali su Kliničkom bolničkom centru Split ukupno 2.493.500 kuna, u razdoblju od proglašenja epidemije bolesti COVID-19 do danas.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je također 25. ožujka uputio poziv s informacijama o proceduri za donaciju svim gradonačelnicima u četiri dalmatinske županije, koje gravitiraju KBC-u Split kao regionalnom respiratornom centru. Mnogi gradovi i općine odazvali su se tom pozivu te se na taj način pokrenuo lanac solidarnosti i van administrativnih granica Splita.

Grad Trilj donio je odluku kako će iz svog Proračuna KBC-u Split donirati 100 tisuća kuna za sufinanciranje troškova nabavke respiratora i opreme potrebne za liječenje bolesnika zaraženih koronavirusom. A Grad Vrlika 50.000 kuna za KBC Split.

Prvo plinarsko društvo (PPD), koje djeluje unutar grupacije Energia naturalis, donirala je KBC-u Zagreb  sedam respiratora koliko ih je u ovom trenutku bilo moguće pronaći na tržištu. Namjera im je donirati ukupno 50 respiratora hrvatskim bolnicama. 

Zagrebačka banka je donirala 1,3 milijuna kuna bolnicama za pomoć u podmirenju medicinskih troškova, nabavi medicinske opreme te saniranju štete nastale potresom.

Dvije donacije od 500 tisuća kuna upućene su Kliničkoj bolnici Merkur i Kliničkoj bolnici Dubrava, koja će pripremljena za primanje pacijenata s težim oblicima zaraze korona virusom.

Iznos od 300 000 kuna doniran je Klinici za dječje bolesti Zagreb.

OTP banka je donirala 1,5 milijuna kuna KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice u svrhu pomoći obnove oštećene medicinske opreme, uređaja i objekata organizacijskih jedinica centara. U banci su naveli da su 'zagrebačke bolnice pretrpjele velike štete u nedjeljnom potresu što je dodatno otežalo njihov rad u ovim izvanrednim uvjetima u kojima svi koji rade u zdravstvenom sustavu ulažu iznimne napore u suzbijanju pandemije uzrokovane virusom Covid-19. i brinu o zdravlju naših.'

Trgovački lanci Kaufland Hrvatska i Lidl Hrvatska objavili su da su zajednički donirali ukupno milijun kuna hrvatskim bolnicama uslijed dvije velike katastrofe –  KB Dubravi i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević isplaćeno po 250 tisuća kuna, dok je KBC Split, KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Varaždin, OB Pula isplaćeno po 100 tisuća kuna.

'Pomno pratimo situaciju s koronavirusom, globalno i lokalno, te činimo sve što možemo kako bismo zaštitili naše kupce i zaposlenike', istaknuli su iz Lidla i Kauflanda.

Saponia i Kandit, koje su dio Mepas grupe, odlučile su  donirati osječkom KBC-u sredstva za nabavu respiratora/ monitora vitalnih funkcija i na taj način dodatno pomoći Osječko-baranjskoj županiji i KBC-u da se što bolje pripreme za eventualno teško oboljele od korona virusa.

INA Industrija nafte donirala je po 250.000 kn Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i Domu zdravlja Primorsko-goranske županije. Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak i Crvenom križu donirano je po 100.000 kuna. Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra te Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu donirano je po 50.000 kuna. Donacije će biti iskorištene za nabavu zaštitne zdravstvene opreme, medicinskog materijala, uređaja i sredstava za dezinfekciju te medicinsku opremu i uređaja potrebnih za skrb o bolesnicima te za lakšu organizaciju rada hitnih službi. Zakladi dječje onkologije Rebro donirano je 200.000 kn za izgradnju i opremanje dječje hematologije i onkologije, a Općoj bolnici Pula 100.000 kn za Odjel pedijatrije. Također, INA je donirala i 50.000 kuna udruzi Kamensko koja šiva pamučne maske za Udrugu slijepih osoba, DVD Selce, domove za beskućnike, korisnike pučkih kuhinja i domove za starije i nemoćne, dok je Tehničkoj školi Ruđera Boškovića iz Vinkovaca donirano 10.000 kn za izradu vizira na 3D printerima koje će ta škola donirati hrvatskim bolnicama.

Kako bi pomogla u sanaciji štete nastale u potresu koji je pogodio Zagreb INA je donirala 250.000 kn akciji „Zajedno za Zagreb“ te još 100.000 kn Klinici za dječje bolesti Zagreb, priopćili su iz Ine.

Koprivničko-križevačka županija u suradnji s prehrambenom tvrtkom Podravka d.d. u ovom vremenu aktualne krize uzrokovane širenjem bolesti COVID-19  osigurala je vrijednu donaciju 500 prehrambenih paketa te proizvode dječje hrane za korisnike usluga gradskih društava Crvenog križa s područja Koprivničko-križevačke županije koji žive u teškim materijalnim uvjetima s posebnim naglaskom na obitelji s više djece. Paketi će se korisnicima raspodijeliti u organizaciji gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac uoči nadolazećih uskrsnih blagdana.

S ciljem pomoći bolnicama te dodatnoj zaštiti osoblja i pacijenata u borbi s epidemijom koronavirusa, JYSK je u suradnji s proizvođačem HESPO madraca, kompanijom Hilding Anders, zajedno osigurao neophodne proizvode kako bi se lakše opremilo bolničke i priručne epidemiološke prostore u Zagrebu, Osijeku i Splitu, poručili su iz tvrtke. Osigurali su više od 2.000 proizvoda među kojima su madraci, nadmadraci, jastuci, popluni, plahte te ostali proizvodi za spavanje, navode.

U donaciju su se uključili i hrvatski nogometni reprezentativci koji su zajedno skupili 4,2 milijuna kuna. Dodatno je Šime Vrsaljko donirao 62,5 tisuća eura Općoj bolnici u Zadru, a uplatili su i Luka Modrić i Daniel Subašić. Najavili su donaciju Borna Čorić, te košarkaši Rok Stipčević i Marko Popović.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković objavila je na svom FB profilu da je nogometaš Stefan Simić donirao 15 tisuća kuna Kriznom stožeru otoka Brača. A tvrtka Berica  iz Nerežišća 20.000 kuna.

Vlada je inače u utorak otvorila račune za donacije u akcijama "Zajedno za Zagreb" i "Hrvatska protiv korona virusa". Premijer Andrej Plenković je odmah objavio da će članovi Vlade svoje plaće za ožujak donirati na račun namijenjen za saniranje šteta od potresa u Zagrebu, a to je najavio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Članovi uprava nekoliko tvrtki donirat će svoje plaće za ožujak za obje akcije - "Zajedno za Zagreb“ i "Hrvatska protiv korona virusa“.

Uprava HŽ Infrastrukture će donirati svoje plaće za ožujak u korist te dvije akcije. U HAC-u će to učiniti predsjednik i član uprave,  Boris Huzjan i Stjepan Baranašić. No u toj tvrtki su se i zaposlenici pokrenuli akciju prikupljanja pomoći u svrhu nabavke medicinske opreme. Uz to, 'Odlukom Uprave, HAC je putem Hrvatske komore inženjera građevinarstva Gradu Zagrebu na raspolaganje dao svoje stručnjake, inženjere građevinske struke koji će se priključiti interventnim timovima za procjenu oštećenja brojnih objekata koji su oštećeni u nedavnom razornom potresu', priopćili su iz HAC-a.

Svoju plaću od ožujka preusmjerit će i uprava i rukovodeći kadar JANAF-a.

Pripadnici udruga ratnih postrojbi, 7. Domobranske pukovnije i 112. brigade te pripadnici udruge SJP Poskoci odrekli su se godišnjih sredstava koja za rad svojih udruga dobivaju od Zadarske županije u korist nabavke respiratora za zadarsku bolnicu.

Uz velike kompanije koje su se uključile u donacije, na neki drugi način pomažu i manje tvrtke, ponajprije šivanjem  zaštitnih maski, a neke ih i doniraju.

Prije nekoliko dana Varteks je objavio da su počeli s ubrzanom proizvodnjom zaštitnih maski koje će donirati Stožeru civilne zaštite i Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Riječ je o donaciji od 50.000 komada zaštitnih maski Stožeru civilne zaštite i 20.000 komada Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Prije neki dan s proizvodnjom pamučnih maskica započele su i radnice propalog Kamenskog, prodaju ih po cijeni od 20 do 25 kuna, a najavili su da će ih besplatno davati građanima slabijeg imovinskog statusa

Župan Alojz Tomašević zajedno sa predsjednikom Uprave Orljave d.o.o., Lukom Balenovićem obišao je u srijedu prostore Orljave u kojima su se krajem prošloga tjedna počele proizvoditi zaštitne maske. Luka Balenović izjavio je kako je interes za zaštitnim maskama velik. Župan je podržao proizvodnju zaštitnih maski te se zahvalio svim djelatnicama i djelatnicima koji rade na proizvodnji istih.

Omiška tvrtka Galeb organizirala je već ranije 24-satnu proizvodnju višekratno upotrebljivih pamučnih zaštitnih maski za smanjenje širenja zaraze koronavirusom, dnevno se proizvodi više od deset tisuća komada. Splitska Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES također je krenula s proizvodnjom zaštitnih maski. (L.K.)