Vukovarsko-srijemska županija: Potpisani 17 milijuna kuna vrijedni ugovori kojima se sufinancira 15 EU projekata

U Gradskom muzeju Vukovar, u vukovarskom dvorcu "Eltz" održano je svečano predstavljanje Europske strategije za dunavsku regiju kojom od 1. studenog predsjeda Republika Hrvatska. Jednogodišnje predsjedanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju obuhvaća 14 država: Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku, Moldaviju, Ukrajinu, Češku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.Tema hrvatskog predsjedanja Strategijom je  „Dunavska regija – 10 godina poslije“.

Predstavljanje je održano u nazočnosti ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora te saborske zastupnice Marijane Balić i domaćine, vukovarsko-srijemskog župana Božu Galića te vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu. Posebno ističemo nazočnost predstavnika svih pet slavonskih županija te brojnih načelnika i gradonačelnika koji su tom prihodom potpisali i svečano preuzeli 170 ugovora potpisanih sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekte sufinancirane sredstvima Europske unije. 

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je 3 ugovora za isto toliko projekata vrijednih 5,5 milijuna kuna dok su gradonačelnici i načelnici s područja Vukovarsko-srijemske županije potpisali 12 ugovora vrijednih 11,37 milijuna kuna, što je gotovo 17 milijuna kuna za projekte iz naše županije.

Župan Galić tom se prigodom obratio nazočnima zahvalivši ministru Paviću i Grliću Radmanu na dolasku u Vukovarsko-srijemsku županiju i Vukovar kao mjestu predstavljanja programa Europske unije čija je okosnica najprominentnija europska rijeka Dunav koja protječe upravo kroz Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju te tako čini Hrvatsku dijelom Dunavske regije. Tom prigodom župan Galić istaknuo je uspješnost Vukovarsko-srijemske županije u orivkačenju sredstava iz EU fondova koja je sa 2,8 milijardi kuna na drugom mjestu među svim hrvatskim županijama. Župan Galić također je skrenuo pozornost na značaj prometnih pravaca koji su u žarištu Strategije EU za dunavsku regiju i potrebu za njihovom obnovom i integriranjem kako u hrvatsku transportnu mrežu tako i u dunavsku prometnu mrežu osobito putem vodnih putova.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić tom je prigodom istaknuo: „Ova strategija je jedna od jedna od 4 makroregionalne strategije Europske unije koja koordinira 14 zemalja dunavskog sliva. Hrvatska ovdje ima 3 politička cilja, a to su ravnomjerni regionalni razvoj gdje ćemo promovirati projekt Slavonija, Baranja i Srijem kao primjer dobre prakse i suradnje 5 slavonskih županija. Drugi prioritet je povezivanje makroregionalnih strategija s lokalnim regionalnim strategijama, a treći je povezivanje sa zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva“.

„Danas pored ovoga potpisujemo ukupno 170 različitih ugovora vrijednosti 125 milijuna kuna. Većinu novca čini sufinanciranje postojećih projekata europskih fondova koji se provode na području 5 slavonskih županija, a svaki od projekata ima nacionalnu komponentu. Ovime je Vlada RH iz sredstvima iz fondova EU ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna dodatno olakšala provođenje takvih projekata jedinicama lokalne samouprave“ dodao je ministar Pavić.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman također je izrazio izuzetno zadovoljstvo time što su Vukovarsko-srijemska županija i grad Vukovar domaćini ovakvom događaju koji podržava ujednačen i održiv razvoj regionalne suradnje, a cilj Vlade Republike Hrvatske je ujednačenje cijelog prostora Republike Hrvatske i socijalna kohezija.

Strategija europske unije za dunavsku regiju povezuje zemlje dunavske regije koje će na taj način lakše dolaziti do sredstava EU za projekte za koje će u okviru strategije moći aplicirati. Strategija je u najvećem svom značaju okrenuta ka gospodarskom razvoju i usmjerena na gospodarstvo podunavskih zemalja.

Hrvatsko predsjedanje Strategijom značajan je događaj za Republiku Hrvatsku koji će doprinijeti jačanju postojeće suradnje sa zemljama dunavske strategije, te istaknuti ulogu Republike Hrvatske i provedbi ciljeva makroregionalne suradnje. (Vukovarsko-srijemska županija)