Većina županija donijela proračune za 2020., do 50 posto su veći od ovogodišnjih, nastavlja se s kapitalnim projektima i demografskim mjerama

Većina županija donijela je proračune za sljedeću godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu. U odnosu na ovu godinu proračuni za 2020. su znatno veći, čak i do 50 posto. Većinom zbog prebacivanja dijela rashoda na proračune županija. No isto tako, očekuje se i nadalje veliki val ulaganja, pa smo analizirali što su to županije najavile. Izdvojit ćemo primjerice gradnju Općih bolnica u Bjelovaru i Puli, rekonstrukcija i opremanje županijske bolnice Čakovec, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Osječko-baranjskoj županiji, projekt Geotermalni izvori koji se odnose na svih pet slavonskih županija, nadalje, treća faza rekonstrukcije i obnove Lječilišta Veli Lošinj u Primorsko-goranskoj županiji, gradnju i sanaciju šest luka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Virovitičko-podravskoj županiji kreće izrada projektne dokumentacije za sušionicu povrća, dvije nove škole i obnova i rekonstrukcija 11 škola bitni su projekti u 2020. u Zagrebačkoj županiji, a u Zadarskoj trebao bi krenuti financijski najveći projekt Centar za gospodarenje otpadom. Najveći konsolidirani proračun, izuzme li se Grad Zagreb, donijela je Splitsko-dalmatinska županija u iznosu od 1,7 milijardi kuna.

Proračuni su veći jer su plaće i ostali rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama  od sljedeće godine rezervirani u konsolidiranim proračunima županija. Rashodi su veći i zbog preuzimanja poslova i djelatnika Ureda državne uprave. Iako je za te troškove država predvidjela kompenzacijske mjere. S druge strane, promjene su i u poreznoj politici, pa se tek treba vidjeti koliko će se te mjere odraziti na proračun. Povećanje osobnog odbitka sa 3.800 na 4.000 kuna sigurno znači i manje prihode, no i tu je država predvidjela kompenzacijsku pomoć. Veći negativan učinak na prihode mogao bi se vidjeti 2021. nakon prijave poreza na temelju mjere o poreznom rasterečenju mladih. No s druge strane zbog svih tih mjera, a i nastavka EU projekata, očekuje se i povećanje zaposlenosti, čak i plaća, a koliko će to biti dovoljno  tek će se vidjeti. Analizirajući projekte, vidljivo je da će se i sljedeće godine jako puno ulagati u školstvo i zdravstvo. Nastavlja se i s mjerama za zadržavanje kadrova, te mjerama kojima će županije, osim što to rade njezini gradovi i općine, privlačiti mlade obitelji kroz poticaje kao što su naknade za novorođene bebe, pristupačnošću vrtića i sl. 

Plan proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za 2020. godinu je 1,1 milijardi kuna, što je 50 posto više od ovogodišnjeg proračuna, ali i deset puta veći od onoga iz 2013. godine.

Najveći kapitalni projekt planiran u sljedećoj godini je izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar vrijedna 272 milijuna kuna. Obnovit će se oko 30 osnovnih i srednjih škola, za što su osigurana sredstva iz EU fondova, ali i energetske obnove Stomatologije i Doma za starije osobe. Unutar obrazovanja nastavljaju se i projekti Školski obrok za sve vrijedan gotovo milijun kuna kojim je osigurana prehrana za 969 učenika u osnovnim školama te Centar izvrsnosti iz matematike, kemije, engleskog jezika i informatike za koji su planirana sredstva od 1,1 milijun kuna. Iz vlastitih sredstva financirat će se i gradnja nove zgrade Glazbene škole u Bjelovaru koja bi trebala završiti kroz tri godine. Milijun kuna rezervirano je za projekt  „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava liječnika i medicinskog osoblja“ , a s milijun na 1,2 milijuna povećan je iznos za projekte poboljšanja standarda umirovljenika. Nastavlja se i s provođenjem 17 potpornih mjera u poljoprivredi među kojima je i uvijek dobro prihvaćena mjera za subvencioniranje kamate za kredite za proljetnu sjetvu.

-Od proračuna 2013. pa do ovog iz 2019. od 635 milijuna kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija imala je izvršenje proračuna od 95 % u prosjeku. To znači da se svake godine pokazalo da ono što smo predvidjeli da smo to i napravili. Naglasit ću i to da je proračun povećan iz još jednog razloga koji me veseli, a to je da su izvorna sredstva proračuna u većoj mjeri povećana zbog većih prihoda županijske blagajne, a temeljem rasta gospodarstva. Porast zaposlenih, porast plaća doveo je do plusa u županijskoj blagajni – kaže župan Damir Bajs.

Proračun Istarske županije za 2020. godinu iznosi 1.680.000.000 kuna. 

Najznačajnija investicija je gradnja Opće bolnice u Puli, za čiji se dovršetak planira utrošiti u 2020. godini 270 milijuna kuna kreditnih sredstava. Unutar ovog iznosa obuhvaćeno je dodatno zaduživanje u iznosu od 150 milijuna kuna, koji se nastavlja sufinancirati od  strane Ministarstva zdravstva sa 75 % i od Istarske županije sa 25% otplate kredita

Važniji projekt je i  rekonstrukcija Talijanske srednje škole Leonardo da Vinci Buje, a za što je u proračunu za 2020. godinu planirano 3 milijuna kuna.            

Putem zaduživanja planira se izgradnja i dogradnja Medicinske škole, adaptacija i opremanje Depandanse Doma Alfredo Štiglić Pula,  Društveni centar Pula,  te projekt sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, kao i projekt Stambenih kredita za liječnike koji se u 2020. godini planira u iznosu od 200.000 kuna.

Predloženi proračun Međimurske županije iznosi 860 milijuna kuna, a sam Proračun županije je 291 milijun kuna što je najveći iznos proračuna od postojanja Županije, a velikim dijelom razlog tome je kao i kod ostalih veće korištenje EU sredstava. Oko 70 važnijih projekata planirano je u proračunu.

-U prosjeku, po zaposleniku Međimurske županije otpada jedan projekt vrijednosti veće od milijun kuna, te je Županija najveći investitor u javnu infrastrukturu što je, sasvim sigurno, veliki doprinos gospodarstvu. Među kapitalnim projektima su rekonstrukcija i opremanje Županijske bolnice Čakovec, Starog grada Zrinskih, obnova zgrada za Tehnološko inovacijski centar, znanstveno istraživački centri, centri kompetencija, obnova 15-ak osnovnih i srednjih škola, gradnja sportskih dvorana, izgradnja škole u Pribislavcu, a u pripremi je projektna dokumentacija za novih dvadesetak projekata obnova škola te izgradnju dvorana diljem Međimurja – komentirao je župan Matija Posavec

   

Proračun Osječko-baranjske županije za 2020. godinu iznosi 1,56 milijardi kuna, što je 65 % više od proračuna u 2019. godini, odnosno dvostruko više u odnosu na 2017. godinu kada je iznosio 750 milijuna kuna.

- Osigurano je više od 400 milijuna kuna za projekte koje se zajednički financiraju iz županijskog proračuna i fondova EU. To su projekti poput energetske obnove za što smo osigurali 138 milijuna kuna, te ćemo iduće godine završiti obnovu svih započetih projekata obnove škola, domova zdravlja, domova za starije i nemoćne osobe te drugih objekata javne namjene. U gotovo svakoj općini i gradu imamo određeno gradilište, a predviđamo da ćemo nakon obnove imati uštede više od 15 milijuna kuna godišnje samo na energentima. Iduće godine počinje i gradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće za što je u proračunu osigurano gotovo 30 milijuna kuna, I. Gimnazije u Osijeku (26 milijuna kuna), osigurano je 7,5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za izgradnju Gospodarskog centra. Tu su i sredstva za projekt revitalizacije prostora bivšeg OLT-a, projekt termalnih izvora, sustave navodnjavanja, završetak projektne dokumentacije za novi KBC Osijek. Naravno, nastavlja se projekt besplatne prehrane za sve učenike osnovnih škola, kao i niz drugih projekta - rekao je župan Ivan Anušić.

 

U Požeško-slavonskoj županiji u pripremi su četiri velika projekta planirana u proračunu za 2020. goidnu.

-Projekt „Kuća graševine“ za čiju će dokumentaciju biti potrebno oko tri milijuna kuna, a naša obveza je 15%. Projekt „Svijet graševine“ koji povezuje tri vinogorja pri čemu je cijeli projekt oko 60 milijuna kuna, a dokumentacija oko 3,6 milijuna kuna. Regionalni centar razvoja poljoprivrede u kontekstu potpisanog sporazuma na našoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi koja je Centar kompetentnosti s izgradnjom farmi i pratećih sadržaja te projekt Geotermalni izvori gdje je u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem povezano svih pet slavonskih županija s namjerom da krenemo u istražne aktivnosti kako bi pronašli termalne izvore koji će pružiti vrijedne turističke potencijale. Bez pripremnih dokumenata ne može se ništa ni aplicirati i mi idemo korak naprijed, a na već pokrenute višemilijunske EU projekte iznimno smo ponosni– rekao je župan Alojz Tomašević prilikom predstavljanja proračuna.

Inače predloženi proračun težak je 706 milijuna kuna, što je 31% više u odnosu na plan za 2019. godinu ili drugi rebalans.

 

Konsolidirani proračun Primorsko-goranske županije za 2020. godinu nominalno je najveći do sada, i planiran je na razini od 1,32 milijardi kuna, odnosno za 388,5 milijuna kuna više nego u 2019. godini.

Od aktualnih investicija najznačajnija je ona na Platku, gdje je izgrađeno akumulacijsko jezero, ugrađuje se sustav za zasnježenje, a nije isključeno da sljedeće godine dođe i nova žičara. Sljedeće  godine završava se  veliki kulturni projekt Frankopana, a u godini Rijeke Europske prijestolnice kulture, PGŽ sudjeluje sa svoja dva već aktivna programska pravca "27 susjedstava" i "Lungo mare“. U 2020. godini kreće i gradnja nove osnovne škole u Marinićima, sportske dvorane Medicinske škole a kreće se i u  treću fazu rekonstrukcije i uređenja Lječilišta Veli Lošinj.

Razvojna agencija PGŽ će u drugoj godini rada naglasak imati na pomoć Gorskom kotaru i otocima za što će se na tim područjima zaposliti i stručni kadar koji će ima izravno pomagati u pripremi projekata za kandidiranje na EU fondove. 

Proračun Splitsko-dalmatinske županije na razini je od  1,773 milijarde kuna.

- Proračun je i ove godine izuzetno razvojan tako da će gotovo 350 milijuna kuna kroz projekte biti vidljivo u 2020. godini, a za izgradnju Regionalnog centra čistog okoliša “Lećevica” zadužit ćemo se za oko 70 milijuna kuna. Nastavljamo i s programom demografske obnove “Tu je tvoj dom”, a u proračunu su vidljivi i projekti vezani za Županijsku upravu za ceste i Lučku upravu. Sve to znači da će kroz proračun biti vidljivo gotovo 570 milijuna kuna, što naših vlastitih sredstava, a što decentraliziranih preko naših ustanova. Naša Lučka uprava ima više od 100 milijuna kuna ugovorenih radova u ukupno četiri luke. U idućoj godini očekujemo i početak radova na izgradnji i sanaciji ukupno šest luka, u vrijednosti većoj od 150 milijuna kuna, od kojih će se veliki dio financirati također iz EU fondova. Županijske Ljekarne će prije predviđenog roka, vjerojatno već početkom veljače iduće godine, dovršiti radove na zgradi Galenskog laboratorija u Dugopolju, projekta u ukupnoj vrijednosti oko 70 milijuna kuna. Bit će to prvi proizvodno-farmaceutski pogon južno od Rijeke i Zagreba, koji zadovoljava sve europske standarde moderne tvornice lijekova – komentira splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Proračun Virovitičko-podravske županije težak je 632,6 milijuna kuna, što je više od 132 milijuna kuna nego za 2019. Pokazatelj je to i rasta investicija i europskih projekata.

– U 2020. godini predviđen je završetak projekata energetskih obnova, škola u Pitomači, Suhopolju i Gornjem Bazju, Josipovu, kao i sportske dvorane Tehničke škole. Bit će tu i novi projekt energetskih obnova škola u Novom Gracu i Okrugljači. Dogradit će se OŠ Petra Preradovića Pitomača, ali i izgraditi dvije nove škole, u Kladarama i Vukosavljevici. Od iduće godine, u Virovitici ćemo imati ponovno Stručni studij drvne tehnologije, a sa 600 tisuća kuna stipendirat ćemo redovne studente i izdvajati za deficitarna zanimanja. Osim toga, nastavit ćemo i s projektima osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštava, školske sheme, kao i provođenjem projekta pomoćnici u nastavi. Od projekata u zdravstvu završit ćemo energetske obnove Paviljona IV. Doma zdravlja u Slatini, kao i zgrade Opće medicine u Virovitici. Adaptirat ćemo zgradu rodilišta u Virovitici, kroz dvije godina s 20 milijuna kuna, energetski obnoviti zgrade A, B i C Opće bolnice Virovitica. Pripremit ćemo i dokumentaciju za gradnju ambulante Doma zdravlja u Gornjem Bazju. Osim što ćemo 200.000 kuna izdvojiti za edukaciju liječnika, što je nova stavka, nastavit ćemo s projektima subvencija najma stanova za liječnike, kao i subvencija za kamate njihovih stambenih kredita. Za to ćemo izdvojiti više od 400.000 kuna. Jedan od značajnijih projekata vezan je za obnovu Dvorca Janković u Cabuni, bit će to, nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, te Dvorca Janković u Suhopolju, treći županijski dvorac koji će „iz ruševine“ dobiti novo lice i ulogu. Kreće se s izradom projektne dokumentacije za sušionicu povrća, koja je vrijedna više od 4 milijuna kuna. Novi proračun donosi znatno veća sredstva za ulaganje u poljoprivredu, gdje, za potpore male vrijednosti, s ovogodišnjih 500.000 kuna, iznos povećavamo na milijun kuna. Za poticanje razvoja malih i srednjih poduzetnika u drvoprerađivačkoj industriji osigurano je 500.000,00 kuna a za poticanje tradicijskih obrta i malih proizvođača, uz Hrvatsku obrtničku komoru, izdvojit će se više od 100.000 kuna. Kao i uvijek do sada, pripremat ćemo dokumentaciju za neke buduće projekte, pa ćemo tako za projektnu dokumentaciju za Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti izdvojiti 1.300.000,00 kuna, a za istraživanje geotermalnog potencijala na području VPŽ dodatnih 1.200.000,00 kn. Nastavit ćemo i s projektima navodnjavanja. Završit će se Novi Gradac – Detkovac, ali i započeti novi, Kapinci – Vaška II. faza za što su nam već i odobrena sredstva- komentirao je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Inače, Virovitičko-podravska županija izdvojila je i sredstva kojima će sufinancirati kamatu za kredite HBOR-a. Bit će to druga županija, uz Osječko-baranjsku koja će omogućiti beskamatne kredite HBOR-a za žene, mlade i poduzetnike početnike. 

HBOR za kredite do 2 milijuna kama daje kamate od 2 posto, a tih 2 posto, kroz mjere za razvoj poduzetništva i gospodarstva, sufinancirat će Županija. 

U 2020. godini u Zagrebačkoj županiji planirani su 3 milijarde kuna vrijedni ugovorni projekti vodnokomunalne infrastrukture, čitav niz projekata u školstvu i zdravstvu koji se financiraju županijskim sredstvima, ali i sredstvima EU. Županija planira uzeti kredit od 80 milijuna kuna kojim će se zajedno s izvornim prihodima osigurati gradnja 4 nove sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici, Graberju Ivaničkom  te  Zaprešiću kao i gradnja dviju novih škola u Strmcu i Luki te dogradnja i rekonstrukcija 11 škola.

Energetska obnova 4 škole ukupne vrijednost 59 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 71 milijun kuna. Trenutno se izrađuje projektno-tehnička dokumentacija za energetsku obnovu zgrada: OŠ Jakovlje, OŠ Posavski Bregi, PŠ Petrovina, te zelinske SŠ Dragutina Stražimira te OŠ Dragutina Domjanića za koju se izrađuje dokumentacija i za obnovu sportske dvorane. U idućoj godini planira se završetak energetske obnove ispostave doma zdravlja u Zaprešiću. Projektna dokumentacije za energetsku obnovu zgrade doma zdravlja u Samoboru je spremna, a pri kraju ju i za zgrade u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici. I sljedeće godine će se isplaćivati 1.000 kuna za svaku novorođenu bebu, a u uvedena je i nova demografska mjera - sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti za što je osigurano 3 milijuna kuna. Panirane su i nove mjere s ciljem zadržavanja liječnika i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja itd. Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 29 milijuna kuna, a poduzetnicima će biti na raspolaganju 7 milijuna kuna bespovratnih potpora. Novost je dodatnih 7,3 milijuna kuna koje se planiraju za razvoj turizma. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 23,1 milijuna kuna te čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora.

Proračun Zagrebačke županije težak je 1,2 milijarde kuna i gotovo je 50 posto veći od ovogodišnjeg.

 

Proračun Zadarske županije za 2020. godinu planiran je u iznosu od 1, 3 milijarde kuna.

Od značajnijih projekata i mjera u obrazloženju proračuna izdvaja se izdvajanje za novorođene bebe od 3 milijuna kuna, iznos koji je nedavno povećan već za ovu godinu. Za prijevoz učenika srednjih škola izdvaja se 2,8 milijuna kuna, dva milijuna  kuna za promidžbu i udruženo oglašavanje u turizmu, 1,7 milijuna za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, 1,3 milijuna kuna za potpore u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju , milijuna kuna za program energetske obnove obiteljskih kuća. Od projekata izdvaja se izgradnja Centra kreativne industrije sa 25 milijuna kuna, izgradnja dnevnih bolnica sa 43 milijuna kuna i sustavi navodnjavanja sa 22 milijuna kuna. Za programe u zaštiti okoliša izdvaja se 10 milijuna kuna, od toga samo za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom 4,4 milijuna u 2020. godini.

 

Proračun Varaždinske županije za 2020. godinu iznosi 1,6 milijardi kuna, čak 47,8 posto više u odnosu na ovu godinu.  

Izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, energetska obnova zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj te Lovrina kupelj, zatim izgradnja objedinjenog hitnog prijema i dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin, završetak obnove Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin te zgrade Vodotornja, energetska obnova 11 školskih zgrada, samo su dio projekata koji će se odvijati u sljedećoj godini. 

Novi, veliki i važan projekt je i izgradnja termoektrana u Lunjkovcu.

Ukupni proračun Koprivničko-križevačke županije za 2020. godinu planiran je u iznosu od 745.578.912 kuna.

„U Proračun su uključeni svi prihodi i rashodi proračunskih korisnika, uključujući i plaće zaposlenika u osnovnim i srednjim školama. Uz njihove plaće, na rast proračuna značajno su utjecala i dva velika projekta u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju i to izgradnja školskih sportskih dvorana u pet općina  te uspostava Centra kompetentnosti. Značajna su sredstva za financiranje decentraliziranih funkcija u iznosu od 50,2 milijuna kuna, 11 milijuna kuna sredstva pomoći i 3,3 milijuna kuna za najam Gimnazije Fran Galović te 73,8 milijuna kuna EU sredstava proračunskim korisnicima“, kazao je župan Darko Koren.

Za Centar kompetentnosti se planira oko 30 milijuna kuna, a za realizaciju školskih sportskih dvorana Županija se planira kreditno zadužiti po 15,5 milijuna kuna iduće i 2021. godine.

Proračun Dubrovačko-neretvanske županije za 2020. godinu usvojen je u iznosu od 988,3 milijuna kuna, a u Šibensko-kninskoj od 793,6 milijuna kuna. (Lidija Kiseljak)