Varaždinska županija ulaže novih 12,8 milijuna kuna u zdravstvo

Varaždinska županija ulaže novih 12,8 milijuna kuna u zdravstvo, za primarnu zdravstvenu zaštitu. 

Riječ je o dijelu bespovratnih sredstva iz EU za novu, modernu opremu u 50-ak ordinacija liječnika opće/obiteljske medicine, dentalne medicine, ginekologa i pedijatara diljem županije, kao i za njihovu edukaciju. Uz to, sredstva će biti uložena i u rekonstrukcije te adaptacije objekata Doma zdravlja Varaždinske županije, u kojima se zdravstvena skrb pruža.

Svrha projekta je povećati dostupnost i raznovrsnost usluga kvalitetne primarne zdravstvene zaštite te smanjiti broj upućivanja u bolnice na području Varaždinske županije kroz ulaganja u opremu i infrastrukturu pružatelja zdravstvenih usluga. Podići će se kapaciteti koncesionara za pružanje novih usluga u skladu sa njihovim potrebama te provesti aktivnosti promicanja na području Varaždinske županije kroz ulaganja u opremu i infrastrukturu pružatelja zdravstvenih usluga. Podići će se kapaciteti koncesionara za pružanje novih usluga u skladu sa njihovim potrebama te provesti aktivnosti promicanja ravnopravnosti spolova i pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ danas su, 5. listopada 2017., u prostorijama Vlade Republike Hrvatske potpisali župan Varaždinske županije Radimir Čačić i  ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Na svečanosti su ugovore potpisali i drugi predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te ravnatelji nekoliko institucija i tvrtki. Župan Čačić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog Ugovora.

- Izrazito mi je drago da su nam odobrena sredstva za čak 50 ordinacija koje će sada dobiti novu, suvremeniju opremu koja će sasvim sigurno doprinjeti i boljoj zdravstvenoj zaštiti pacijenata.Osim modernije opreme, na našim Domovima  zdravlja biti će izvedeni manji zahvati u cilju uređenja istih. Činjenica je da se u posljednja tri mjeseca znatno ulaže u zdravstveni standard i ovo je uz početak radova u Općoj bolnici Varaždin te Odjelu za produženo liječenje u Novom Marofu dokaz da nam je ulaganje u zdravstvo među prioritetima – naglasio je župan Radimir Čačić.

I dok je ukupna vrijednost projekta 12,8 milijuna kuna, Varaždinskoj županiji je odobreno gotovo 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava ili 85 posto.

Riječ je o sredstvima iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. -2020.“ Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Projektni partner Varaždinske županije je Dom zdravlja Varaždinske županije. Varaždinska županija je iz vlastitih sredstava osigurala preostalih 15 posto.

Projektom će se poboljšati i osuvremeniti oprema u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite. Najviše sredstava – 3,5 milijuna kuna – dobit će liječnici opće/obiteljske prakse za medicinsku opremu, ali i za edukaciju. Od toga je 19 liječnika-koncesionara te devet zaposlenika Doma zdravlja.

Za djelatnost zdravstvene zaštite žena (ginekolozi) predviđeno je 1,8 milijuna kuna, za radiologiju 1,7 milijuna kuna, za dentalnu medicinu 839.600 kuna, za zdravstvenu zaštitu predškolske djece (pedijatri) 145.000 kuna, a za djelatnost fizikalne terapije 65.500 kuna.

Uz to, 4,2 milijuna kuna će biti uloženo u zahvate na objektima Doma zdravlja, u kojima se pruža zdravstvena skrb. Sredstva će biti uložena u rekonstrukcije, adaptacije, dobivanje energetskih certifikata, kao i za poboljšanje pristupačnosti osobama s invaliditetom.

Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva, bit će pokrenut postupak javne nabave opreme, a po dolasku opreme s liječnicima će biti potpisani ugovori o pravu korištenja.

O PROJEKTU

Naziv: Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji

 • prijavitelj Varaždinska županija, partner Dom zdravlja Varaždinske županije

Operativni program: „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ -  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

 • Ukupna vrijednost projekta: 12.822.834,40 kn
 • Bespovratna sredstva: 10.899.409,24 kn (85 posto)
 • Vlastita sredstva:  1.923.425,16 kn (15 posto) 

NAMJENA SREDSTAVA

Ukupno koncesionari: 4.133.900,00

 • Opća/obiteljska medicina                                                    
 • Zdravstvena zaštita žena                                                       
 • Zdravstvena zaštita predškolske djece                                   
 • Dentalna medicina                                                                    

Ukupno liječnicima Doma zdravlja: 4.106.300,00

 • Opća/obiteljska medicina                                                    
 • Zdravstvena zaštita žena                                                       
 • Zdravstvena zaštita predškolske djece                                   
 • Dentalna medicina                                                                    
 •  Radiologija                                                                               
 • Fizikalna terapija                                                                          

Infrastrukturni zahvati na objektima Doma zdravlja 4.582,634,40 kn