Varaždinska županija: Tematska sjednica o strukovnom obrazovanju - nužne mjere za povećanje plaća!

Broj upisanih učenika u srednje škole u tekstilni smjer i kožarstvo je povećan tri puta, dok je gimnazijski program smanjen za jedan razred – to je samo jedan od primjera mjera koje se poduzimaju u Varaždinskoj županiji s ciljem da se maksimalno uskladi ponuda i potražnja na tržištu rada.

Izneseno je to na zajedničkoj tematskoj sjednici Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju i Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije na temu „Strukovno obrazovanje i potreba za strukovnim obrazovanjem na tržištu rada – mjere i preporuke“, koja je održana prošli tjedan u Županijskoj palači.

- Ključni elementi za poboljšanje strukovnih zanimanja na našem području su daljnja koordinacija ponude i potražnje na lokalnom tržištu rada, stipendije, popularizacija strukovnih zanimanja i povezivanje učenika i poslodavaca, ali i liberalizacija tržišta rada, fleksibilizacija radnog zakonodavstva, rasterećenje poslodavaca od nameta te provedba porezne reforme – zaključci su tematske sjednice članova dvaju savjetovanih tijela.

Složili su se da na regionalnoj i lokalnoj razini partneri dobro surađuju i razmjenjuju informacije, no pojedini problemi mogu se rješavati isključivo na državnoj razini, i to prvenstveno rasterećenjem plaćanja davanja poslodavaca, čime bi se omogućilo povećanje neto plaća u sektorima koji zapošljavaju osobe sa strukovnim zanimanjima.

Sjednicu su vodili predsjednica Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije Robert Vugrin.

- Strukovno obrazovanje ima golemi potencijal i trebalo bi mladim ljudima nuditi mogućnosti kako za zapošljavanje, tako i za nastavak obrazovanja. Razvijanjem novih pristupa strukovnom obrazovanju i osposobljavanju također se može omogućiti da se i odrasli uključe u neki oblik cjeloživotnog obrazovanja, što i jest jedan od ciljeva Europske unije – napomenula je Nina Begičević Ređep.

Zamjenik župana Vugrin je istaknuo da broj nezaposlenih više nije ključni problem Varaždinske županije.

- Na to ukazuje stalni pad broja nezaposlenih, tako da je u svibnju ove godine Varaždinska županija imala stopu nezaposlenosti od 4,5 %, što je jedna od najnižih stopa u državi. Nižu stopu imali su samo Istarska županija i Grad Zagreb. Međutim, problem su strukturna neusklađenost ponude i potražnje radne snage te male plaće. Strukovna zanimanja treba učiniti privlačnima za učenike i roditelje te naglašavati da za njima vlada potražnja na našem lokalnom tržištu rada, naravno uz povećanje plaća – rekao je Vugrin.

Branka Šaško iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin je izvijestila da od ukupnog broja nezaposlenih, koji kontinuirana pada, 30 posto čine osobe strukovnih zanimanja.

Osobe sa strukovnim zanimanjima kao što su šivač, prodavač, konobar, kuhar i elektroinstalater brže se zapošljavaju – navela je Branka Šaško.

Varaždinska županija uvažava potrebe poslodavca, a u prilog tome govori i broj upisanih u tekstilni smjer i kožarstvo koji je povećan za tri puta, dok je gimnazijski program smanjen za jedan razred, napomenuo je pročelnik Županijskog upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

- Najbolje rezultate u Varaždinskoj županiji pokazuju upravo strukovne škole, i to u području poljoprivrede, zdravstva i strojarstva. Srednja škola Arboretum Opeka i Medicinska škola imenovane su regionalnim centrima kompetentnosti u sektoru poljoprivrede te zdravstva. Mogu najaviti da će Varaždinska županija ujesen postati službeni član Europskog udruženja regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje, što bi također trebalo poboljšati kvalitetu strukovnih škola – rekao je Huđek.

Prezentacije su na tematskoj sjednici održali Dragutin Gložinić, predsjednik HGK Županijske komore Varaždin i Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Milak je istaknuo dobru suradnju s partnerima, srednjim školama Varaždinske županije, HGK-om i HZZ-om te učinkovitu koordinaciju aktivnosti s Varaždinskom županijom.

- Upravo zahvaljujući toj suradnji realizirani su važniji projekti, poput dogovora oko upisa u strukovna zanimanja, kampanje „Odaberi svoju školu“, organiziranog posjeta učenika osnovnih škola Varaždinske županije 3. Zagrebačkom obrtničkom sajmu i pilot-projekt opremanja tehničke učionice u Osnovnoj školi Maruševec – rekao je Milak. (Varaždinska županija)