Varaždinska županija čak 61 posto proračuna izdvaja za obrazovanje

Varaždinska županija: Imaju najviše državnih prvaka i Oskara znanja, jedini Europski centar za darovite učenike u Hrvatskoj, a nastavu u jednoj smjeni pohađa triput više učenika nego u ostatku Hrvatske

Posljednjih godina Varaždinska županija se može pohvaliti promjenom trenda u pohađanju srednje škole i odlazaka mladih na fakultet, besplatnom prehranom za socijalno ugroženu djecu u osnovnim i srednjim školama, besplatnim udžbenicima, gradnjom i obnovom škola, nastavom u jednoj smjeni, te osnivanjem čak devet Centara izvrsnosti za rad s darovitom djecom, koji je rezultirao osvajanjem nizom prvih mjesta na državnim natjecanjima. Da je obrazovanje prioritet, potvrđuje i podatak da je Županija prošle godine čak 61 posto izvornog proračuna usmjerila upravo u obrazovanje.

Još prije deset godina čak 30 posto djece iz ruralnih krajeva županije zbog visokih troškova prijevoza nisu nakon osnovne škole upisivali srednju školu. Problem je riješen uvođenjem modela besplatnog prijevoza srednjoškolaca, pa danas tek 0,5 posto djece ne nastavlja srednjoškolsko obrazovanje, a broj studenta se gotovo udvostručio. U sustavu osnovnoškolskog obrazovanja nije se išlo na centralizaciju, nego zadržavanje mreže osnovnih škola u samim mjestima stanovanja.

- Odlučili smo se za drugi model i zadržali područne škole što je bio skuplji model, ali je pretpostavka za društvo jednakih šansi. Izgradnjom i dogradnjom 32 škole i dvorane još u mom prvom mandatu postignut je standard da 94 % djece pohađa nastavu u jednoj smjeni, što je gotovo tri puta veća razina od hrvatskog prosjeka koji je na 36 % - kaže župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Financijski je to realizirano putem modela javno-privatnog partnerstva. 

Rad s darovitom djecom

Uvedena je i nastava u jednoj smjeni, koja je posebno važna s obzirom na to da je Varaždinska županija  u samom vrhu u Hrvatskoj po broju dva zaposlena u obitelji. Istovremeno, kažu u Županiji, jednosmjenska nastava omogućila je korištenje i fizičkih i kadrovskih resursa za pokretanje centara izvrsnosti za sustavni rad s darovitom djecom. Prvi centar izvrsnosti pokrenut je 2007. godine, a danas ih je ukupno devet, pohađa ih preko 800 djece s kojima radi 135 mentora. Dosad je u njih uloženo više od 26 milijuna kuna.

- Naši su Centri izvrsnosti jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj i jedan od 25 takva centra u svijetu.  Ulaganje u djecu, posebno u darovitu djecu, najbolja je investicija – kaže Čačić.

Neki dan održana je u Varaždinu i 1. međunarodna tematska konferencija „Rad s visokomotiviranim učenicima“.

Sustavni rad s darovitima donio je iznimne rezultate: prošle školske godine Varaždinska županija imala je rekordni broj državnih prvaka, njih 19, a učenici iz Varaždinske županije su lani primili čak 28 Oskara znanja – time je Varaždinska županija, s obzirom na ukupan broj učenika, daleko najuspješnija u Hrvatskoj. Priznanje za sustavni rad s darovitom djecom rezultirao je priznanjem 2018. godine – nakon što su Centri izvrsnosti Varaždinske županije postali točka za darovite, prošle godine su dobili status Europskog centra za darovite kao jedini u Hrvatskoj i jedan od svega 25 takvih centara svijetu u sklopu Europske mreže za podršku darovitima. Ujedno su jedini Centar u cijeloj Europi koji nije vezan uz sveučilište, nego uz instituciju Županije.

Dvije strukovne škole iz Varaždinske županije, Srednja škola Arboretum Opeka Marčan te Medicinska škola Varaždin, imenovane su regionalnim centrima kompetentnosti te će postati centri izvrnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektorima Poljoprivreda i Zdravstvo. Tako je stvorena mogućnost za korištenje više od 100 milijuna kuna iz EU fondova. 

Besplatni udžbenici i obroci za siromašne

Županija, nadalje, godišnje iz proračuna izdvaja 1,7 milijuna kuna za udžbenike. Model je takav da  se udžbenici prve godine kupe i nakon toga se knjige četiri godine prenose s generacije na generaciju putem knjižnice. 

S obzirom na to da je čak 30 posto učenika osnovnih škola u županiji u riziku od siromaštva (na temelju kriterija dječjeg doplatka), putem Europskog socijalnog fonda i s vlastitih 1,5 milijuna kuna Županija osigurava besplatne školske obroke za svu djecu u riziku od siromaštva. Županija je i prva u Hrvatskoj pokrenula projekt sufinanciranja prehrane za socijalno ugroženo djecu u srednjim školama. 

Zahvaljujući dogradnji i izgradnji škola, stvoren je prostor za organiziranje produženog boravka, što je od iznimne važnosti za roditelje djece od 1. do 4. razreda. U ovoj školskoj godini, prvoj godini provođenja projekta, uključilo se 500-tinjak djece i 60 posto škola.

Osim izravnog ulaganja u obrazovanje, u Županiji se ulaže i u infrastrukturne projekte obnova škola. Ukupno 22 škole bit će ili jesu energetski obnovljene zahvaljujući bespovratnim EU sredstvima, kao i sredstvima same Županije i države. Ulaganja su vrijedna više od 70 milijuna kuna. Na taj se način učenicima i djelatnicima osiguravaju daleko bolji i kvalitetniji uvjeti za rad, a istovremeno se ostvaruju značajne uštede na potrošnji energenata. Samo u tim objektima Varaždinska županija će godišnje ostvarivati gotovo  milijun kuna ušteda. (Lidija Kiseljak)