U zdravstvo najviše ulažu Istarska i Varaždinska županija

Uz obrazovanje, zdravstvo je najvažnija stavka proračuna svake županije. Uz pomoć aplikacije Otvoreni proračun, Hrvatska zajednica županija je analizirala ulaganja u zdravstvo u županijama. Ukupni zbroj proračuna svih županija 2018. godine iznosi 23,7 milijarde kuna, od čega se 10,4 milijarde (44 posto) odvaja za zdravstvo. Od ostalih važnih stavki u proračunu tu je i obrazovanje (18 posto), ekonomski poslovi (9%), unapređenje stanovanja i zajednice (8 posto) te opće javne usluge (8 posto).

Gledajući svaku županiju pojedinačno, vidljivo je da po glavi stanovnika s prosjekom od 4.531 kunu za zdravstvo najviše izdavaja Istarska županija. Ostale četiri županije koje se posebo ističu po unapređenju zdravstvenog standarda su Varaždinska s prosječnim izdvajanjem po stanovniku od 4.299 kuna, zatim Požeško-slavonska s 4.058 kuna, Dubrovačko-neretvanska s 3.668 kuna te Šibensko-kninska s 3.563 kune. Da su navedene županije ozbiljno krenule u podizanje ljestvice zdravstvene zaštite najbolje pokazuju projekti u koje će županije ulagati.

Sukladno digitalizaciji i poslovanju temeljenom na suvremenim tehnologijama, Istarska će županija ove godine uložiti 2,4 milijuna kuna u informatizaciju zdravstvene djelatnosti. U poboljšanje uvjeta u zdravstvenim ustanovama krenule su i Varaždinska, Požeško-slavonska županija i Šibensko-kninska županija. Tako će Varaždinska izdvojiti 3,5 milijuna kuna u održavanje objekata i opreme, Požeško-slavonska 5,8 milijuna kuna za kapitalna ulaganja u zdravstvenim ustanovama, a Šibensko-kninska 2,3 milijuna kuna u standard Domova zdravlja.

Dubrovačko-neretvanska županija prepoznala je važnost EU fondova, kako u ostalim područjima tako i u području zdravstva. Slijedom toga, Dubrovačko-neretvanska županija je ove godine povukla 2,6 milijuna kuna iz EU fondova za poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja.

Koliko vaša županija ulaže u zdravstvo možete provjeriti na aplikaciji Otvoreni proračun na sljedećem linku: http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun(Hrvatska zajednica županija)