U projektu Slavonija ugovoreno 812 milijuna bespovratnih kuna za Osječko-baranjsku županiju

Sa 16 vijećničkih pitanja i odgovora župana Ivana Anušića počela je u utorak 4. sjednica Županijske skupštine Osječko-baranjske županije, a nastavljena je raspravama i odlučivanjem o 26 točaka dnevnog reda. Najviše pitanja odnosilo se na projekte razvoja Županije i probleme zbog iseljavanja stanovnika. Župan je tako naveo službeni podatak da je u razdoblju 2014.-2016. godine 5.209 osoba odjavilo prebivalište na području Županije, dok je 8.500 privremeno promijenilo boravište. 
- Točan broj odlazaka sigurno je veći od evidentiranih 13.700 osoba, no problem nije nastao niti se može riješiti preko noći. Smatram da je jedan od glavnim problema što se u javnosti stvara dojam i šalje pogrešna poruka o lošim uvjetima života i potrebi za iseljavanjem. Tu percepciju treba mijenjati jer nema bolje i sigurnije zemlje od Hrvatske. Da bi ostajali na ovom području ljudima moramo davati nadu da će sutra biti bolje, a istovremeno moramo svi zajedno graditi sustav i provoditi mjere za jačanje gospodarstva, za sigurna radna mjesta i plaće te ukupni razvoj. Naravno, potrebno je određeno vrijeme da bi mjere koje poduzimamo samostalno i u suradnji s hrvatskom Vladom dale konkretne rezultate - rekao je župan Anušić. Te konkretne mjere odnose se između ostaloga i na Projekt Slavonije za koji je do sada ugovoreno 2,3 milijarde kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, od čaga se 812 milijuna kuna odnosi na područje Osječko-baranjske županije. 
Na razini Županije već u proračunu za 2018. godinu planira se povećanje iznosa za poticanje (samo)zapošljavanja, s time da će se posebno poticati projekte namijenjene razvoju proizvodnih i turističkih kapaciteta te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Župan je ponovno pozvao grado/načelnike da u svojim gradovima i općinama jačaju razvojne agencije u kojima će zapošljavanjem projekt menadžera ujedno pripremati projekte i osiguravati sredstva iz europskih fondova. Svakoj jedinici lokalne samouprave sada je dostupno po milijun kuna za izradu projektne dokumentacije, pa nitko ne može imati ni taj izgovor za nedovoljnu pripremu EU projekata. 
Župan Anušić je nadalje podržao pripremu gradnje kogeneracijske termoelektrane u Osijeku, uređenje Podravske magistrale, osiguranje uvjeta za jednosmjensku nastavu i produženi boravak u školama, brendiranje domaćih proizvoda, stipendiranje učenika, a protivi se ukidanju poštanskih ureda u selima… Radi bržeg rješavanja tih pitanja koja su postavili vijećnici u narednom razdoblju održat će više sastanaka s resornim ministrima i ostalim državnim dužnosnicima. Posebno je naglasio da se rješava pitanje cjelovite sanacije cesta u Petrijevcima, koje su oštećene prilikom izgradnje nadvožnjaka nad Koridoru 5c, a govoreći o sustavima navodnjavanja naglasio je kako se razmatra njegov prijedlog da krajnji korisnici sustava navodnjavanja dvije ili čak godina ne plaćaju trošak vode. 
Većinom glasova vijećnika za potpredsjednika Županijske skupštine izabran je Goran Đanić, a Ivan Hampovčan je imenovan za tajnika Osječko-baranjske županije. (Osječko-baranjska županija)