Novi investicijski ciklus u Osječko-baranjskoj županiji: Gradit će se Gospodarski centar i Distribucijski centar za voće i povrće, KBC u Osijeku, istraživat će se geotermalni potencijali...

Župan Ivan Anušić potpisao je ovaj tjedan 17 ugovora vrijednih 15 milijuna kuna s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU o sufinanciranju projekata energetske obnove zgrada javnih ustanova na području Osječko-baranjske županije i projekt izrade dokumentacije za Gospodarski centar. Ukupna vrijednost tih projekata je 60 milijuna kuna. Gospodarski centar, kao i gradnja Kliničkog bolničkog centar Osijek, ulaganje u Zračnu luku, prenamjena bivšeg kompleksa tvrtke OLT, ulaganje u geotermalne potencijale… bit će među glavnim projektima u sljedećem EU financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine. Distribucijski centar za voće i povrće je pak trenutačno u fokusu jer je neophodan za daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje  području Županije, ali i Slavonije.

Projekt Distribucijskog centra sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost procijenjena je na oko 50 milijuna kuna.

Regionalni distribucijski centar od izuzetno je velike važnosti za poljoprivrednu proizvodnju na području Županije, ali i istoka Hrvatske, a uz primarne polučit će i niz drugih sekundarnih efekata. Bit će prijeko potrebna infrastruktura koja će našim poljoprivrednicima osigurati konkurentnost na tržištu, imat će uz to i edukativnu i savjetodavnu ulogu. Uz hladnjače, sortirnice, sušare i pakirnice konvencionalnih proizvoda, imat će i ekološku liniju te samoodrživost u energetskom smislu kroz solarne kolektore. Sredstva za projektnu dokumentaciju su osigurana, kao što će biti osigurana i za izgradnju samog objekta. Vrlo brzo očekujemo izdavanje građevinske dozvole te realizaciju projekta već u idućoj godini. Projekt bi trebao biti ogledni primjer za cijelu Hrvatsku, pa će se isti nakon naše županije graditi i na području ostalih županija. Vjerujem da će projekt pokrenuti poljoprivredu, malo i srednje poduzetništvo, obrte, OPG-ove jer će svima pružati konkretnu potporu - rekao je nedavno župan Ivan Anušić.

RDC se planira graditi unutar Eko industrijske zone Nemetin i to kroz tri faze. U prvoj fazi planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće, sa sortirnicom, pakirnicom, laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete, potrebnim upravnim i pomoćnim prostorijama. U drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linije, odnosno tuneli za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetima za čuvanje smrznutog voća i povrća, linija za proizvodnju soka, sušara za voće i povrće, te aukcijska dvorana. U trećoj fazi planirana je izgradnja s tehnološkim inkubatorom s linijama za proizvodnju prerađivana od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište.

- Ukupni kapaciteti smještaja su 3.360 tona, od čega je 690 tona osigurano za ekološke poljoprivrednike. Imamo tri komore od 150 tona i četiri od 60 tona, što su kapaciteti koji će biti odvojeni od konvencionalne proizvodnje. Za konvencionalnu proizvodnju voća i povrća bit će 19 komora, pa i komore s dinamičkom atmosferom jer jabuke u tim uvjetima pretrpe najmanja oštećenja. Proizvođači su iskazali i potrebu za linijom za predsortiranje, pa će biti i ta linija. Ekološki proizvođači će imati posebne linije za sortiranje, posebne ulazne i izlazne kanale a njihova proizvodnja bit će potpuno odvojena od ostalih proizvoda. Na krovištu objekta će biti postavljeni sunčani paneli, a taj način će RDC proizvoditi potrebnu električnu energiju za svoje potrebe dok će višak isporučivati u mrežu. Izrada glavnog projekta je završena, sada se ishode potvrde na glavni projekt, a nakon toga podnosimo zahtjev za ishođenje građevinske dozvole – objasnila je prilikom nedavne prezentacije projekta pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling.
Njegovom izgradnjom dodatno će se pospješiti i jedinstveni projekt Županije, Školski obrok za sve, vrijedan 19 milijuna kuna, jer će se za djecu osigurati kroz javnu nabavu visoko kvalitetni proizvodi spremljeni u Centru.

Od projekata unutar OBŽ predstoji gradnja Regionalnog centra za odlaganje otpadom Orlovnjak vrijedan gotovo 300 milijuna kuna, a za koji je Županija zajedno s Vukovarsko-srijemskom županijom dobila 12,5 milijuna kuna iz tehničke pomoći. Radi se na projektnoj dokumentaciji.

Regionalni centar Orlovnjak primat će otpad s cijelog područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, kao i rubnih dijelova Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

Od projekata tu je i skora gradnja I. gimnazije, a radi se i na spomenutoj energetskoj obnovi svih zgrada javne namjene, koje je plan u potpunosti obnoviti do 2021. godine i čija je vrijednost gotovo 180 milijuna kuna. Ove je godine iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem i Ministarstva zdravstva osigurano 35 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju novog KBC-a, što će biti zasigurno najveće gradilište i investicija na istoku Hrvatske, a za koju je realizacija planirana u sljedećoj financijskoj omotnici od 2021. godine.

- Planirana vrijednost izgradnje iznosi 2 milijarde kuna. Izgradnja i opremanje javne infrastrukture novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku na 135.000 m2 omogućit će postizanje novih standarda u kvaliteti zdravstvene usluge, kvalitetnije osiguranje pristupa zdravstvenoj zaštiti stanovništvu prvenstveno Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Požeško- slavonske županije, odnosno za 800.000 stanovnika – kažu u Županiji.

Nadalje, u novoj financijskoj omotnici od 2021. do 2027. godine  planiran je i projekt gradnje Gospodarskog centra Osijek.

- Planirana vrijednost izgradnje je 350 milijuna kuna. Gospodarski centar će osigurati novu poslovnu infrastrukturu na 56.000 m2 (Sajamske i izložbene prostore, poduzetničko-proizvodne prostore, kongresne i ugostiteljske sadržaje) koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća, razvoj mreže poslovnih komunikacija, a doprinijet će povećanju razvoju područja kroz povezivanje svih prioritetnih područja suradnje Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem (prehranu i bioekonomiju, unapređenje lanca vrijednosti i stvaranje regionalnih razvojnih središta temeljem pametne specijalizacije, obrazovanje i regionalnu infrastrukturu, turizam i kreativno društvo) – dodaju u Županiji. Plan je i obnoviti kulturnu baštinu, među kojima su Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, dvorac Eugena Savojskog i ostale zgrade materijalne kulturne baštine u vlasništvu ili suvlasništvu Županije, a riječ je o projektima ukupne procijenjene vrijednosti oko 250 milijuna kuna.

U planu je i revitalizacija brownfield područja bivšeg OLT-a Osijek s novim gospodarskim, stambenim i društvenim sadržajima.

Naime, riječ je o dugogodišnjem devastiranom osječkom prostoru, na kojemu se nalaze objekti i nekretnine nekadašnjeg industrijskog diva - OLT-a, a riječ je o šest hektara površine, čije je vlasništvo u ožujku preuzeo RH, odnosno Ministarstvo državne imovine, a prebačeno na OBŽ.

- Iskoristili bi ga na način da dio postojeće infrastrukture, koji je pod zaštitom industrijske baštine, realiziramo kroz tzv. brownfield investiciju. Ostali dio prostora nominirao bi se za potpuno nove objekte - sportske, poslovne pa i stambene namjene – rekao je nedavno župan Anušić.

Od 2021. do 2027. Županija ima plan i aktivirati geotermalne potencijale. U izradi je studijska dokumentacija geotermalnog potencijala, projekt vrijednosti  3,2 milijuna kuna, za eksploataciju u gospodarske, balneološke i energetske svrhe. A tu je svakako i ulaganje u razvoj infrastrukture Zračne luke Osijek, za koje su tijekom ove godine interes iskazali kineski ulagači. (L.K.)