U Istri trenutačno boravi oko 2 100 turista, pojačani dolasci očekuju se od sredine lipnja

Prošli vikend dogodio se je ove godine prvi veći val dolazaka turista, ponajprije slovenskih, koja je u petak otvorila granice s Hrvatskom. Prema podacima Turističke zajednice Istarske županije, u Istri trenutačno boravi 2129 turista. Nakon korona situacije i ta brojka djeluje optimistično, bez obzira što je riječ o 80 posto manjem broju noćenja nego u isto vrijeme lani. Od početka ove godine ostvareno je  440 tisuća turističkih noćenja u Istri, a u istom razdoblju lani 2,2 milijuna noćenja. Ukupno je lani Istra imala 4,6 milijuna dolazaka te 28,7 milijuna noćenja i bila vodeća među hrvatskim županijama. U Turističkoj zajednici očekuju veći rast dolazaka od sredine lipnja. 

U prvih dvadeset dana svibnja ostvareno je oko 28 tisuća noćenja, što je za čak 96 posto manje nego u istom  razdoblju lani kada je ostvareno 820 tisuća noćenja. 

'Istarska turistička zajednica pripremila je promotivnu kampanju usmjerenu onim neodlučnim turistima koji već dobro poznaju Istru, a koja će obuhvatiti Sloveniju, Austriju i Bavarsku. No, još uvijek nije poznato kada će ona krenuti jer su granice između Slovenije i Austrije još uvijek zatvorene' - rekao nam je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević. 

U toj kampanji naglašava se da je Hrvatska vrlo dobro prebrodila krizu izazvanu epidemijom koronavirusa te se u međuvremenu dobro pripremila za prihvat gostiju.

'TZ Istarske županije u proteklom periodu radila na protokolima, intenzivno komunicirala PR agencijama u inozemstvu te se trenutno očekuje pojačani interesa za našu destinaciju počevši od 15. lipnja na dalje. Jer upita za odmor u Istri ima' - naglašavaju u Turističkoj zajednici Županije. 

Velik dio slovenskih gostiju koji je tijekom prošloga vikenda došao u Istru su oni koji imaju nekretninu u Županiji, a manji je dio onih koji su došli u male obiteljske kampove. 

U svakom trenutku su i otvoreni za sva pitanja turista koji dolaze u Istru, pa je gostima je u slučaju potrebe za dodatnim informacijama uvijek na raspolaganju  web portal Turističke zajednice putem kojeg mogu komunicirati s  informatorima putem live chata, e-maila info@istra.com ili klasičnim telefonskim pozivom na broj 052 880088.

Inače,  Istarska županija je osnovala Povjerenstvo za turizam koje je održalo tri sastanka. 

Još u travnju tema je bila usmjerena na pitanja i teme vezane uz epidemiju koronavirusa i njene implikacije na turističku sezonu 2020. godine, koordinaciju aktivnosti s istarskim Stožerom civilne zaštite, Vladom RH, istarskim gradovima i općinama, ali i tijelima Europske unije, posebice po pitanju otvaranja granica. Razmatrala se je i situacija na glavnim emitivnim tržištima Istarske županije, kao i očekivanja pojedinih sektora, odnosno hotelijera, ugostitelja, turističkih kampova, privatnog smještaja i nautike. Već tada je bio zahtjev za postupnim otvaranjem objekata 11. svibnja, što se je i dogodilo. Na drugoj sjednici dogovoreno je da će se izraditi prijedlog mjera za nautički turizam, privatni smještaj i putničke agencije, u suradnji navedenih sektora i ZZJZIŽ. Na posljednjoj sjednici govorilo se je i o mogućnostima za dolazak avio-gostiju, posebice u slučaju letova nisko budžetnih aviokompanija, čime se bavi Hrvatska turistička županija, dok je TZ Istarske županije zadužen za komunikaciju s tvrtkom Easy JET. Bilo je riječi i o mjerama postupanja na plažama, te je rečeno kako će kontrolu vršiti u prvome redu Državni inspektorat, a potom i komunalni redari te sami koncesionari plaža, uz ophodnje policije i Stožera CV. (L.K.)