Tri grada i jedna općina u Zagrebačkoj županiji među top 20 po ukupnom prihodu i dobiti poduzetnika

U Zagrebačkoj županiji u 2018. godini je, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište imalo 8.589 poduzetnika, kod kojih je bilo zaposleno 60.182 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 6,3%.

Poduzetnici županije ostvarili su u 2018. godini ukupne prihode u iznosu od 54,0 milijarde kuna (10,6% više u odnosu na 2017. godinu), ukupne rashode od 51,7 milijardi kuna (9,5% više), dobit razdoblja u iznosu od 2,8 milijardi kuna (12,7% više), gubitak razdoblja od 894,2 milijuna kuna (31,9% manje) te neto dobit nešto manju od 1,9 milijardi kuna (61,3% više). Bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu povećane su u odnosu na prethodnu godinu za 13,1%. Uvoz je povećan za 8,6%, a izvoz za 9,3% s tim da je trgovinski deficit 5,4 milijarde kuna. Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.646 kuna što je 4,2% više u odnosu na 2017. godinu.

Zagrebačka županija je u odnosu na druge županije na drugom mjestu prema ukupnim prihodima poduzetnika, a na trećem mjestu prema neto dobiti, prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih i prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih. Prema broju zaposlenih je na četvrtom, a prema broju poduzetnika na petom mjestu. Velika Gorica, Samobor, Sveta Nedelja i Stupnik su među top 20 gradova i općina na razini Hrvatske prema ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika.

Najveće prihode i dobit među poduzetnicima sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji ostvario je LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. iz Velike Gorice, a isto društvo je imalo i najviše zaposlenih. Po visini ostvarenih prihoda izdvajaju se još PIK VRBOVEC - MESNA INDUSTRIJA, d.d. iz Vrbovca i  MEDICAL INTERTRADE d.o.o. iz Svete Nedelje. Najveći izvoznik je HRVATSKA KONTROLA ZRAČNE PLOVIDBE d.o.o., također iz Velike Gorice. (Fina)