ANALIZA Podaci DZS-a za 2018. godinu

Sve županije imale su negativan prirodni prirast, najmanji minus u Međimurskoj

U svim je županijama 2018. godine ostvaren negativni prirodni prirast (broj umrlih veći je od broj živorođene djece), a ista situacija bila je i preklani, te u posljednjih deset godina još 2013. i 2015. godine. Negativan prirodni prirast imalo  je u posljednjih deset godina čak 16 županija. U posljednjih pet godina samo su Grad Zagreb, Međimurska županija i Dubrovačko-neretvanska uspjele ostvariti u nekoj od godina pozitivan prirodni prirast. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku lani je sa 29 manje živorođenih u odnosu na umrle najbolje pozicionirana Međimurska županija.

Nakon nje slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje je ta razlika 129, pa Virovitičko-podravska županija sa 389 više umrlih u odnosu na živorođene, Požeško-slavonska županija s razlikom od 416 i Zadarska županija sa 447 koliko je bilo više umrlih od živorođenih. S obzirom na to da su trendovi sve lošiji, županije šire mjere i projekte kojima žele omogućiti obiteljima bolje uvjete života. Za takvo što je prije svega potrebno napraviti sigurno gospodarsko okruženje u kojem će se stanovništvo moći zaposliti, a potom i raznim mjerama omogućiti usklađivanje posla s potrebama koje obitelji s djecom imaju, od pohađanja vrtića, do što boljeg obrazovanja uz potpore koje se pri tome nude. 

Međimurska županija - velika ulaganja u obrazovanje

- Međimurska županija zajedno s gradovima i općinama ističe se projektima koje provodi, a koji svakako utječu na odluku o širenju obitelji – kaže župan Matija Posavec.

Ta briga za djecu kreće od najranije dobi, a svake se godine upotpunjava. U tome velikim dijelom, kao i ostalim županijama, pomaže sufinanciranje projekata iz EU fondova. Tako se u Međimurskoj županiji trenutačno gradi, obnavlja ili dograđuje čak 12 vrtića, gradovi i općine prilikom kupnje starih nekretnina obiteljima daju potpore od 30 do 50.000 kuna, a i kontinuirano se povećavaju naknade za novorođenu djecu. U predškolskom odgoju i u školama osigurani su pomoćnici u nastavi, ove godine mnogi gradovi i općine sufinanciraju nabavu radnih bilježnica, za učenike srednjih škola osiguran je besplatan prijevoz do škole, Županija sufinancira kamatu za učeničke i studenske kredite, a svim studentima daje jednokratne godišnje potpore, koje su ove godine isplaćene u iznosu od 600 kuna. Od projekata, uveden je projekt 'Školska shema' – besplatno voće i mlijeko i mliječni proizvodi za osnovnoškolce, te EU projekt 'Školski obroci svima', pa projekt '1,2,3 Palim lampicu' namijenjen darovitim učenicima itd. Županija i financira stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja, nadalje, pokrenula je Centar izvrsnosti iz informatike, ulaže se u Centar održivog razvoja itd.

- Službeni statistički podaci već drugu godinu izdvajaju Međimursku županiju kao regiju koja najviše ulaže u obrazovanje, s visokim stupnjem korištenja EU fondova u stvaranju kvalitetnih uvjeta zdravstvene skrbi, te ulaganja u infrastrukturu, kulturu i zaštitu prirodnih vrijednosti, a što je doprinijelo prelazak u skupinu iznadprosječno razvijenih županija u odnosu na prosjek Republike Hrvatske – kaže Posavec.

Osim toga, Međimurska županija najrazvijenija je županija kontinentalne Hrvatske nakon grada Zagreba, jedina iznad 50% prosjeka razvijenosti Europske unije. Prema indeksu gospodarske snage jedna je od samo dvije županije koje su zabilježile pomak za dva mjesta te jedina županija kontinentalne Hrvatske kojoj je BDP 2014. godine bio veći nego 2008. godine, što je rezultiralo najvećim rastom BDP-a od 2,8%. A što onda daje i sigurnost i perspektivu tamošnjim obiteljima. 

Virovitičko-podravska županija - ulaganja u zdravstvo

Povećanje zdravstvenih uvjeta, kako u primarnoj zaštiti (u zadnje dvije godine, obnovljeno je i opremljeno više od 30 ambulanti), tako i u Općoj bolnici Virovitica, gdje su i znatna sredstva uložena u novu opremu, zatim početak gradnje nove dnevne bolnice, neki su od stavki koje ohrabruju obitelji, a doda li se tome i niz mjera za najmlađe i školarce, te činjenice da je Virovitičko-podravska županija  među tri najbolje u RH po porastu broja poduzetnika, onda ne čudi da i prirodni prirast, iako negativan, ipak blaži nego u 17 ostalih županija.


– Porast djece, pokazatelj je dobre socijalne i demografske politike, kako Vlade RH, tako i Županije, gradova i općina. Uz znatna ulaganja u zdravstvene uvjete, Županija tako sufinancira prijevoz učenicima, dijelimo studentske i srednjoškolske stipendije, sufinanciramo udžbenike, ove godine u suradnji s gradovima i općinama radne materijale za učenike osnovnih škola. Tu su i pozitivni gospodarski pokazatelji, koji daju sigurnost stanovnicima Virovitičko-podravske županije. Epilog svih tih pozitivnih nastojanja je i povećanje broja novorođene djece na našem području – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Gleda li se postotni pad stanovništva u prošloj godini prirodnim putem, jer u plusu nema niti jedne županije, opet se izdvaja kao vodeća Međimurska županija, u kojoj je taj pad bio 0,03 posto. Slijedi Grad Zagreb s padom od 0,10 posto, Dubrovačko-neretvanska županija 0,11 posto, Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je za 0,18 posto zabilježen pad stanovništva prirodnim putem, te u Zadarska županija s padom od 0,26 posto. (Lidija Kiseljak)