Splitsko-dalmatinska županija rekorder u nagrađivanju najboljih – za pobjednike na državnim natjecanjima i njihove mentore izdvojili 400 tisuća kuna!

Za prva mjesta na državnim natjecanjima učenike su nagradili sa po 3.000 kuna, za drugo mjesto 2.500, a za treće 2.000, s tim da se nagrade zbrajaju ako je netko osvojio više natjecanja. Ove je godine tako čak četvero učenika dobilo 5.500 kuna za osvojena prva i druga mjesta na raznim natjecanjima.

Da je ulaganje u obrazovanje i mlade jedini pravi put i način na koji se možemo nadati napretku i koliko toliko držati korak sa ostatkom svijeta jasno je svima i mantra je koju ponavljaju političari svih razina i u svim prilikama. Dosta njih ovu politiku provodi i u praksi pa županijem kao zakonski osnivači, veliki dio svojih proračuna – izdvajanja u nekima idu i do polovice rashoda, ulažu u škole, vrtiće, stipendije, prijevoz i prehranu učenika, sufinanciranje i kompletno financiranje udžbenika, itd... No, kako bi poticali izvrsnost i one najbolje, dio županija počela je izdvajati sve ozbiljnije iznose i u novčano nagrađivanje najboljih učenika, pobjednika na državnim natjecanjima i njihovih mentora. Gotovo sve županije, kao uostalom i gradovi, na kraju školske godine organiziraju svečana primanja za najbolje učenike i tom prilikom im župani, uz prigodne govore, dijele poklone. Istražili smo u kojim županijama su ti pokloni tek prigodni a čitava ceremonija simbolična, a koje su doista odlučile ozbiljno ulagati u svoje najbolje učenike i poticati izvrsnost na vrlo konkretan i opipljiv način.

Osim što na dnevnoj razini pratimo vijesti iz županija, poslali smo svima i upit na koji je odgovorilo tek polovica županija, pa zaključujemo da se većina onih koji nisu odgovorili ni nemaju pretjerano čime pohvaliti kada je nagrađivanje učenika u pitanju.

Kao što smo naveli, sve je veći broj županija koje su prigodne poklone – knjige, brošure i čokolade, zamijenile novčanim poklonima, a kao najizdašnija ističe se Splitsko-dalmatinska koja je ove godine za nagrade izdvojila čak 400 tisuća kuna. Za prva mjesta na državnim natjecanjima učenike su nagradili sa po 3.000 kuna, za drugo mjesto 2.500, a za treće 2.000, s tim da se nagrade zbrajaju ako je netko osvojio više natjecanja. Ove je godine tako čak četvero učenika dobilo 5.500 kuna za osvojena prva i druga mjesta na raznim natjecanjima. Mentore je, pak, županija nagradila sa po 1.800 kuna za svako osvojeno 1.2. ili 3. mjesto na natjecanjima, pa su tako ove godine ukupno nagrađeni 71 učenik i 66 mentora.

 

Vukovarsko-srijemska županija, pak, za natjecanja učenika i mentora izdvaja 300 tisuća kuna. Za prvo, drugo i treće mjesto na državnim natjecanjima učenici tako dobivaju po 2.000, 1.500 i 1.000 kuna, a mentori dobivaju po 500 kuna za pobjede na državnom i po 300 za županijska natjecanja. Učenicima koji su na državnim natjecanjima koja se ne rangiraju, kao i njihovim mentorima, utvrđena je pak nagrada 1.500 kuna.

Osim pojedinačnih, županija dijeli i nagrade školama za ekipne pobjede pa se za prvo mjesto dobiva po 2.000, za drugo 1.500, a za treće po 1.000 kuna. Županija školama osigurava i po 1.500 za održavanje i domaćinstvo natjecanja, te naknadu za troškove za pripremu boravka učenika i mentora, organizaciju i provođenje natjecanja.

Koprivničko-križevačka županija ove je godine za nagrađivanje pobjednika na državnim natjecanjima izdvojila 120 tisuća kuna. Nagrade mentorima su 1.000 kuna, dok se nagrade učenicima i ekipama kreću u rasponu od 2.500 do 500 kuna.

Županija, ističu, prepoznaje važnost učeničkih natjecanja i smotri, te je preuzela obvezu financiranja županijske razine natjecanja, kao i nagrađivanje učenika i mentora koji ostvare jedan od tri najbolja mjesta na državnim natjecanjima.

Županija financira troškove organizacije županijske razine sportskih i natjecanja u znanju (prehranu i prijevoz sudionika, naknade članovima povjerenstva, priznanja i medalje) s oko 175.000,00 kuna svake godine. Ove školske godine na županijskim natjecanjima u sportu i znanju sudjelovala su 1.924 učenika pod vodstvom 502 mentora.

Nakon završene državne razine natjecanja, Županija nagrađuje prva tri mjesta na natjecanjima koja su održana u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Zagrebačka županija već petnaestu godinu zaredom nagrađuje one koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta, pa je tako župan Stjepan Kožić na ovogodišnjem prijemu nagradio 240 učenika i 93 mentora, za što je izdvojeno 270 tisuća kuna. Učenici su, tako, za osvojena prva mjesta dobili poklon bon u vrijednosti 1.000 kuna, za drugo mjesto 700, a za treće po 500 kuna. U strukovnim natjecanjima učenici su za prvo mjesto dobili prijenosno računalo Lenovo Idea Pro 320 i/ili poklon bon za učenike koji su lani bili nagrađeni prijenosnim računalom. Za osvojeno drugo mjesto nagrada je bila tablet Huawei T3 10 LTE (dar Hrvatskog telekoma) i/ili poklon bon za učenike koji su lani bili nagrađeni prijenosnim računalom, a za treće mjesto smartphone Huawei Y6 2018 i/ili poklon bon za učenike koji su lani bili nagrađeni prijenosnim računalom. Mentori su dobili poklon bonove u vrijednosti 500 kuna za nabavu robe po vlastitom izboru (City centar one).

Inače, Zagrebačke županija kontinuirano izdvaja znatna sredstva za učeničke i studentske stipendije koje se osim po kriteriju izvrsnosti dodjeljuju i po socijalnom kriteriju. Za tu namjenu Županija je u školskoj 2017/2018. godini osigurala preko dva milijuna kuna, a ove godine Zagrebačka županija apsolutni je rekorder po izdvajanju za udžbenike jer je s 12 milijuna kuna osigurala besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce na području županije.

Karlovačka županija kontinuirano nagrađuje najbolje učenike i njihove
mentore koji su ostvarili 1., 2., i 3. mjesto na državnim natjecanjima, za što su prošle godine izdvojili 25.100 kuna, dok su ove godine za pomoći i nagrade učenicima osigurali 60 tisuća kuna jer će uvesti i nagrade mentorima. Za prvo mjesto na natjecanjima nagrada je 1.200 kuna, za drugo 800, a za treće 500 kuna. U ekipnim natjecanjima sudionici dobivaju po 500 kuna za prvo, 350 za drugo i 250 za treće osvojeno mjesto.

Sisačko – moslavačka županija nagrađuje učenike koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na državnim natjecanjima, i u prosjeku za to izdvaja oko 80 tisuća kuna. Ukoliko se radi o pojedinačnim natjecanjima učenik i mentor se nagrađuju s poklon bonom u vrijednosti od 1.000 kuna svaki, a ako su grupna natjecanja (najčešće sportska natjecanja) ekipa se nagrađuje s poklon bonom od 5.000 kuna, a mentor s 1.000 kuna.

Osim osvajača natjecanja, Sisačko – moslavačka županija kroz svoju Zakladu za nadarenu djecu ISKRA svake godine oko 30 učenika nagradi s novčanim iznosom od po 5.000 kuna. Sto tisuća kuna u Zakladu ide iz županijskog proračuna, a ostatak se prikupi od donatora preko natječaja, kažu nam u županiji.

Krapinsko-zagorska županija za organiziranje i natjecanja ove je godine u proračunu planirala 420 tisuća kuna, dok je za nagrade učenicima za osvojena prva, druga i treća mjesta izdvojila 68.300 kuna. Osvajači trećih mjesta i njihovi mentori dobili su po 400 kuna, za druga mjesta nagrada je 500 kuna, dok su osvajači prvih mjesta i njihovi mentori nagrađeni sa po 600 kuna.

Ukoliko se radilo o natjecanju u znanju u kojemu je sudjelovalo više učenika i više mentora - oni među sobom dijele tu nagradu, a kod ekipnih uspjeha u sportu i glazbi nagrada od 2.000 kuna isplatila se školi, koja će ju namjenski iskoristiti za nagrađivanje učenika. Vođeno je računa i o tome da učenici i njihovi mentori dobiju nagrade putem škole i za sva ostala natjecanja i susrete državnog - međudržavnog ranga (mimo propozicija gore navedene tri asocijacije); u toj kategoriji bilo je 70 učenika i 40 mentora koji su se uključili u 40 natjecanja/susreta i to iz 12 škola. Školama je tako za postignute uspjehe dodijeljeno 22.000 kn.

Virovitičko-podravska županija, kažu nam, svake godine u proračunu osigurava sredstva za organiziranje i provedbu županijskih natjecanja, te nagrađivanje učenika i mentora koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima. Tri najbolje učenika - najučenika osnovnih škola, najučenika trogodišnjeg srednjoškolskog programa i najučenika četverogodišnjeg srednjoškolskog programa županija, pak, nagrađuje prigodnim poklonom u protuvrijednosti od 3.000 kuna po učeniku. Najučeniku četverogodišnjeg srednjoškolskog programa se temeljem Odluke o dodjeli stipendije Virovitičko-podravske županije osigurava izravna stipendija ukoliko upiše određeni studij.

Od sljedeće školske godine trebalo bi započeti stipendiranje srednjoškolskih programa za deficitarna zanimanja, za što je županija već osigurala 60 tisuća kuna. 'Temeljem svega navedenog, vidljivo je da Virovitičko-podravska županija osigurava sredstva za sve razine obrazovanja kako bismo učenike potaknuli, nagradili ih i osigurali im kvalitetno obrazovanje', ističu u županiji.

Zadarska županija svojim pobjednicima na državnim natjecanjima i njihovim mentorima svake godine upriličuje primanje na kojima im župan uručuje prigodne darove i priznanja. Uz to, Zadarska županija jedina u Hrvatskoj za svoje učenike koji su nagrađeni na županijskim natjecanjima i njihove mentore priređuje izlete, i to dvodnevne za srednje i jednodnevne za osnovne škole, ističu u županiji. (župan.hr)