Splitsko-dalmatinska županija: Kreće proizvodnja 50.000 vizira na 3D printeru, a Studentski centar dostavljat će svakodnevno 7 tisuća obroka najpotrebitijima

Na konferenciji Županijskog stožera splitsko-dalmatinskog župan Blaženko Boban najavio je pokretanje proizvodnje 50 tisuća vizira koje je osmislio student splitskog FESB-a, Slaven Damjanović, prenosi dalmacijanews.

Viziri će se izrađivati u solinskoj tvrtki AD Plastika, a rečeno je kako će 50 tisuća primjeraka biti proizvedeno u ukupno desetak dana.

'Naša pamet i naša proizvodnja za cijelu Hrvatsku', tako je ovaj hvalevrijedan projekt nazvao Boban, a cijeloj zemlji potrebno je, kaže, više od 500 tisuća takvih maski.

Riječ je o prozirnim maskama koje su smišljene, u prvim namjerama, za sve oni koji su na prvoj crti obrane, poput vojske, policije i zdravstvenih djelatnika, a fantastična ideja na 'plodno tlo' dospjela je diljem Hrvatske.

- Radom na printeru 3D dosad je izbačen određeni broj takvih maski, i to se sad proširilo diljem Hrvatske, a dosad je angažirano oko 250 pisača koji tiskaju te maske, rekao je Dragan Ljutić, rektor splitskog sveučilišta.

Važna informacija je i humana gesta studentskog restorana. Naime, na poticaj ravnateljstva splitskoga Studentskog centra oni će svakog dana dostavljati gotovo 7 tisuća obroka Splićanima u potrebi. (dalmacijanews.hr)