Sisačko-moslavačka županija prva u Hrvatskoj nabavila robota za dezinfekciju bolnice - u 10 minuta čišćenja ubija mikroorganizme, pa i COVID-19

Sisačko-moslavačka županija je prva u Hrvatskoj nabavila poseban uređaj, UV dezinfekcijski robot, koji uklanja sve viruse i bakterije u bolničkim i drugim prostorima, pa tako, kako je i potvrđeno, uspješan je i u borbi protiv COVID-19 virusa. Robot je smješten u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“, a kako nam kaže ravnatelj dr. Tomislav Dujmenović, njegova važnost je izuzetno velika u vrijeme korone.

- Smjestili smo ga na odjel infektologije, pa nakon odlaska osobe oboljele od korona virusa, robot detaljno dezifincira prostor, nakon čega je dolazak osoblja, ali i svakog sljedećeg pacijenta siguran - objašnjava nam dr. Dujmenović. Kaže da trenutačno imaju četiri pacijenta u bolnici, a troje ih je na kućnom liječenju, te da im opreme sada ne nedostaje. 

Cijena tog uređaja - robota je 500.000 kuna.

UV dezinfekcijski robot jedino je rješenje za dezinfekciju koje može samostalno locirati i smjestiti se u bolničku sobu, te se dovoljno približiti svim kritičnim mjestima tijekom 10 minutnog postupka dezinfekcije. 

U Hrvatskoj ga za sada ima samo bolnica u SMŽ, a narudžbe tih robota u svijetu se povećala. Nedavno je tako potpisan sporazum temeljem kojeg će se ovaj sustav naći u više od 2000 bolnica diljem Kine. Osim bolnica, koriste ih i proizvodni pogoni, posebno farmaceutske tvrtke, hoteli, domovi za starije....

Robot se koristi kao dio redovnog ciklusa čišćenja, kojim se sprječava i smanjuje širenje zaraznih bolesti, viroza, bakterija i drugih vrsta štetnih mikroorganizama u okruženju, i to razbijanjem njihove DNK-a strukture. Ultraljubičasto germicidalno zračenje (UVGI) je metoda dezinfekcije korištenjem UV-C svjetla za uništavanje DNA strukture bakterija zbog čega gube vitalne stanične funkcije. Mikroorganizmi gube svoje reproduktivne sposobnosti zbog čega više nisu aktivni i štetni. Tako se naime ubija 99.9% svih mikroorganizama, a prostorija je dezinficirana za oko 10 do 15 minuta.

UV robot obavještava kada je dezinfekcija završena.

'Bolničke infekcije su glavni i sve veći problem za sustav zdravstvene zaštite. One značajno povećavaju bolničke troškove, dijelom zbog dodatnih dana koje pacijent provede u bolnici, dijelom zbog ponovne hospitalizacije i u najgorem slučaju zbog smrti. Primjerice, infekcije su jedan od deset vodećih uzroka smrti u bolnicama u Sjedinjenim Američkim Državama, koji godišnje odnese 99.000 života. Bolnice su svjesne važnosti održavanja visokog nivoa higijene, gdje su čišćenje, dezinfekcija, pranje ruku Itd. prioriteti. Međutim, infekcije se pojavljuju u bolnici, čak, i pored najveće razine higijene. U Sjedinjenim Američkim Državama, godišnje se inficira 72.000 ljudi, u Australiji 200.000 ljudi, a u Danskoj 54.000 ljudi godišnje. Za Sjedinjene Američke Države to rezultira do 33 milijarde dolara izdataka koji se mogu spriječiti, dok za Australiju taj broj iznosi 600 milijardi dolara, a za Dansku 162 milijarde dolara godišnje.' - pokazuje istraživanje.

Projekt je razvijen u suradnji od 2014 do 2017 sa Sveučilišnom bolnicom u Odensi i zdravstvenim sektorom u Danskoj. (L.K.)