Sisačko-moslavačka županija: Pet milijuna kuna ulaže se u energetsku obnovu četiri objekta Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači

Župan Ivo Žinić, uz kojega je bio njegov zamjenik Roman Rosavec, potpisao je u upravnoj zgradi Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači ugovor s izvođačima radova na energetskoj obnovi zgrada bolnice.

Bolnica je uspješno aplicirala na natječaj “Energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” i nakon provedenog postupka javne nabave kreće u energetsku obnovu četiri objekta, a uskoro i petog - kuhinje. 

Bit će obnovljena tri bolnička odjela: odjel za biologijsku psihijatriju-hitni ženski (VI), odjel za gerontopsihijatriju (VII) i odjel za socijalnu psihijatriju (IX) u ukupnoj vrijednosti od 3 657 350 kn. Energetska obnova će obuhvatiti radove poboljšanja toplinskih karakteristika vanjske ovojnice, zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu stolarije i izmjenu unutrašnje rasvjete. 

Radovima vrijednim 1 387 131 kn bit će energetski obnovljena zgrada laboratorija i prosekture. Na tom objektu bit će izvedeni radovi toplinske zaštite ovojnice, izmjene unutrašnje rasvjete, ugradnje plinskih kondenzacijskih aparata, zamjene vanjske stolarije i solarnog zagrijavanja PTV-a.

Provedeni radovi rezultirat će povećanjem ugode boravka pacijenata i djelatnika te smanjenjem potrošnje energije i povećanjem stupnja ekološke efikasnosti. 
Tvrtke koje su postupkom javne nabave izabrane za izvođenje radova su NOVI IZBOR d.o.o. iz Splita i Ekološki Centar d.o.o. iz Vukovara.

Postupak nabave za objekt kuhinje se ponavlja. Planirana vrijednost obnove iznositi će nešto više od 2 500 000 kn. Na objektu kuhinje također se planiraju izvesti radovi toplinske zaštite ovojnice, izmjene unutrašnje rasvjete, zamjene stolarije i rekonstrukcija kotlovnice. 

Ukupna vrijednost investicije za ove 4 zgrade iznosi 5 044 481 kunu.

Bespovratna sredstva iznose 3 345 816 kuna, Županija iz sredstava Ministarstva regionalnog razvoja sudjeluje sa 2 732 321 kunom,a Bolnica (iz sredstava DEC-a SMŽ ) sudjeluje sa 683000 kuna. (Sisačko-moslavačka županija)