Šibensko-kninska županija: Predstavljen projekt "Učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena usluga primarne zdravstvene skrbi"

U Gradskoj knjižnici u Šibeniku održana je, u četvrtak, uvodna konferencija i predstavljanje projekta „Učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena usluga primarne zdravstvene skrbi na području Šibensko-kninske županije“.

Nositelj projekta je Šibensko-kninska županija dok su krajnji korisnici projekta domovi zdravlja Šibenik, Knin i Drniš te odabrani koncesionari.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za Projekt „Učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena usluga PZS na području Šibensko-kninske županije“ je potpisan 09. ožujka 2018. godine, a razdoblje provedbe projekta je od 01.03.2018. godine do 01.01.2021. godine.

„Projekt je prvenstveno usmjeren na pružatelje primarne zdravstvene zaštite, s naglaskom na deprivirana područja. Svrha projekta je nabavka nove dijagnostičko terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme za domove zdravlja Šibenik, Knin i Drniš te odabrane koncesionare. Realizacijom projekta doprinijeti će se poboljšanju kvalitete pružanja usluga kroz edukaciju liječnika, koji će moći samostalno obavljati određene djelatnosti povezane s nabavljenom opremom te će se uz postojeće usluge proširiti i razviti nove usluge koje do sada nisu bile dostupne. U cilju zadovoljavanja Pravilnika o minimalnim uvjetima infrastrukturnim zahvatima rekonstruirat će se i adaptirati ambulante u Kistanjama i u Tisnom.“, objasnio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Nikola Mihaljević.

Ulaganjem u zdravstvenu infrastrukturu doprinijeti će se razvoju, smanjiti nejednakosti u smislu zdravstvenog statusa a sve u svrhu poboljšanja kvalitete pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti na cijelom području Šibensko-kninske županije.

Ciljana skupina su svi stanovnici Šibensko-kninske županije, s naglaskom na deprivirana područja koji će kroz ovaj projekt dobiti daleko kvalitetniju i prošireniju uslugu primarne zdravstvene skrbi što će ujedno i smanjiti njihov odlazak u bolnice zbog pružanja opsežnijih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka.

Ulaganjem u zdravstvenu infrastrukturu doprinijeti će se razvoju, smanjiti nejednakosti u smislu zdravstvenog statusa, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti na cijelom području Šibensko-kninske županije.

Problem koji projekt rješava je neadekvatna infrastruktura, manjak opreme te indirektno odlazak medicinskog osoblja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,5 milijuna kuna od čega su  5,7 milijuna kuna bespovratna sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. (Šibensko-kninska županija)