ISTRAŽIVANJE Broj rođenih beba u rodilištima

Samo pet rodilišta u Hrvatskoj u plusu: Šibensko-kninska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija lani imale najveći porast rođenih beba

Službeni podaci DZS-a o broju rođene djece u Hrvatskoj još nisu izašli, no naše istraživanje po rodilištima pokazalo je da lani rođeno 988 djece manje nego 2018. godine. Jedini plus od 28 rodilišta, imaju ona u Šibeniku, Pakracu, Vinkovcima, Sisku i Bjelovaru. Što je onda i svrstalo Šibensko-kninsku, Požeško-slavonsku, Vukovarsko-srijemsku, Sisačko-moslavačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju u rang pet županija s pozitivnim predznakom rođene djece.

Naše lanjsko istraživanje imalo je tek neznatno odstupanje od svega 0,4 posto u odnosu na službene podatke, pa je jasno da se ne treba nadati pozitivnijoj slici o broju rođenih koja je poražavajuća u odnosu na 2018. godinu, a koja je pak imala 791 više rođeno dijete u odnosu na 2017. godinu. I podaci DZS za 11 mjeseci pokazuju da je broj rođenih za oko 1.000 manji nego 2017. godine. Odstupanja će biti zato jer je dio djece rođeno u privatnim klinikama ili kod kuće, a moguće da je i neki strani državljanin rođen u našoj bolnici. Prošla godina još je jednom potvrdila demografski problem iseljavanja i situaciju u kojoj se manje roditelja odlučuje na širenje obitelji, bez obzira na sada već velik broj mjera kojima gradovi i županije žele stanovništvo zadržati. Lani je, naše istraživanje pokazuje, rođeno 36.090 djece, dok ih je godinu ranije bilo 37.078. U 2018. godini 16 rodilišta je bilo u plusu, a lani pet, dok je ono u Gospiću uspjelo ostati na nuli.  

Veća odstupanja u našem istraživanju bi mogla biti kada je riječ o raspodjeli rođenih po županijama. Naime, dio roditelja se odlučuje na porod u bolnicama u susjednim županijama.

Šibensko-kninska županija: Cilj nam je povećanje nataliteta i bolje demografske slike

Naše istraživanje tako pokazuje da u Šibensko-kninskoj županiji rođeno 30 beba više, a u toj Županiji kažu da je čak 41 više mališana iz njihove Županije. 

- U Šibensko-kninskoj županiji u protekloj se godini rodilo 41 dijete više nego u 2018. godini, a izuzetno me veseli podatak da je u već u prvom mjesecu ove godine rođeno čak 30 beba više nego lani. To su sjajne vijesti! Upravo je povećanje nataliteta i popravak demografske slike jedan od najvažnijih ciljeva svih nas političara.

Sve što radimo, zapravo radimo kako bismo mladim ljudima osigurali bolju budućnost i potaknuli ih da ostanu ovdje živjeti i da ovdje osnuju svoju obitelj. Šibensko-kninska županija provodi brojne mjere kojima, vjerujem, na izravan ili neizravan način  doprinosi ovim pozitivnim trendovima. Kontinuirano stipendiramo svoje učenike i studente, brinemo  o njihovom obrazovanju i kvaliteti zdravstvene zaštite. Gospodarska situacija u našoj županiji u posljednjih je nekoliko godina znatno poboljšana, a uvelike je smanjena i nezaposlenost. Sve su to zasigurno razlozi zbog kojih vlada određena sigurnost, jedan od preduvjeta koji trebaju biti ispunjeni kako bi se obitelji odlučile na proširenje. Mogu samo još dodati da se nadam kako će se ovaj trend nastaviti ne samo u našoj županiji, nego u cijeloj Republici Hrvatskoj – prokomentirao nam je župan Goran Pauk.

 

Požeško-slavonska županija: Sufinancira smještaj vrtićaraca, smještaj i prehrana učenika u domovima...

Prvo dijete u Požeško-slavonskoj županiji rođeno je u rodilištu Opće županijske bolnice u Pakracu, a roditelji su iz Sisačko-moslavačke županije. Ta bolnica ima 29 više rođenih beba, no kako i sami kažu, tu se rađaju  djeca s područja nekoliko susjednih županija oko pakračko-lipičkog područja. Rodilište od 2011. godine nosi status "Rodilište-Prijatelj djece".

Opća županijska bolnica Požega u 2019. godini imala je 445 poroda, što je za 4 poroda manje nego 2018. godine. Ukupno je u Županiji lani bilo 25 više rođenih beba.

- Na žalost i zadnje tri godine zabilježeno je uvijek nešto manje poroda nego prijašnjih godina, i bili bi smo zadovoljni da preokrenemo taj trend. Ne možemo broj poroda povećati puno, ali bili bi zadovoljni da taj trend bude pozitivan, makar za jedan ili dva poroda više.“ – kaže pročelnik odjela ginekologije i porodništva, prim. mag. znanosti Božidar Njavro, koji dodaje da je bolnica u posljednjih nekoliko godina renovirala i osuvremenila odjel i boravak na odjelu učinila znatno boljim. 

- U rijetko kojoj bolnici su uvjeti za porod kakvi su u našem rodilištu. Prostor je nedavno renoviran, imamo sve potrebno za obavljanje poroda i sve prateće sadržaje koji su potrebni – najnoviji aparati, majke su zbrinute u sobama po dvije, imamo i apartman tako da je sve u vrhu standarda.“ – nastavlja prim. mag. znanosti B. Njavro.

Požeško rodilište također je primilo priznanje UNICEF-a "Rodilište - prijatelj djece" što je doista veliko priznanje za cijelu bolnicu i njezine djelatnike.

Uz odlične uvjete rodilišta, požeška bolnica u provedbi ima projekt “Zajedno do zdravlja”, koji obuhvaća izgradnju i opremanje dnevnih bolnica u vrijednosti od 34 milijuna kuna. Nositelj projekta je Opća županijska bolnica Požega, a financirana ga u punom iznosu Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj projekta je„Unaprijediti zdravstveni sustav kroz poboljšanje pristupa i učinkovitosti dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija (DBDK) u OŽB Požega“. Dovest će do smanjenja broja hospitalizacije u akutnim kapacitetima bolnice (10%), odnosno dovest će do jačanja dnevnih bolnica i posljedično do skraćenja listi čekanja, time će pacijenti brže ostvariti zdravstvenu zaštitu i poboljšati kvalitetu života.

Što se tiče mjera za poticaje unutar Županije, gotovo svi gradovi i općine podigle su ili podižu potpore roditeljima kako za prvo novorođeno dijete u obitelji tako i uvećavajući iznos za svako slijedeće.

- Požeško-slavonska županija ima subvencioniranje smještaja u vrtićima i ostala izdvajanja za obrazovanje kao što su stipendije. Sukladno  Odluci o sufinanciranju provođenja programa predškole na području Požeško-slavonske županije  i  Pravilnika o sufinanciranju provođenja programa predškole, Županija sufinancira smještaj djece u dječjim vrtićima u iznosu od 10% od ukupne cijene za svako dijete na području Županije. Sufinancira se smještaj i prehrana učenika  koji su smješteni u učeničkim domovima na području Županije u iznosu od 630 kuna po učeniku. Temeljem Odluke o stipendiranju učenika koji se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja pravo na stipendiju ostvaruju svi učenici upisani u prve razrede trogodišnjih i četverogodišnjih programa srednje strukovne škole poljoprivredno-prehrambenih zanimanja. Stipendija se korisnicima isplaćuje u 10 mjesečnih isplata i to početkom mjeseca za tekući mjesec u iznosu od 500 kuna.

Za 2019./2020.godinu dodijeljeno je 25 novih stipendija studentima te tako Županija trenutno isplaćuje ukupno 77 stipendija u iznosu od 600 kuna u 10 mjesečnih isplata i to početkom mjeseca za tekući mjesec.

 

Vukovarsko-srijemska županija: Sufinancira stambeno zbrinjavanje, prehranu učenika, prijevoz studenata...

Vukovarsko-srijemska županija imala je 15 više rođene djece, pokazalo je naše istraživanje.

Kako su nam proslijedili, u Vinkovcima je u 2017. godini rođeno 778 djece, preklani 727, a lani 748. Oko 10 više rođenih su muška djeca. Potrudili su se pa su nam izvukli i najčešća imena koja se bebama daju, primjerice, Jakov, Ivano, Noa, Luka, Jona, Fran, Šimun, Lana, Mia, Ema, Tea, Rita, Sara…

U Vukovaru je 2017. godine rođeno 395 djece, 2018. 399, a lani 392 bebe. Za oko 30 više je muške djece. Najčešća imena su Marko, Nikola, Jakov, Luka, Mihael, Momčilo, Stefan, Filip, Mila, Lana, Lea, Jana, Ana, Sara, Dunja, Marina…

Spomenimo da i ova Županija veliku brigu vodi o demografskim mjerama. U ovogodišnjem proračunu za prijevoz učenika srednjih škola planiran je iznos od 21,9 milijuna kuna, za sufinanciranje stambenoga zbrinjavanja mladih obitelji 1,5 milijuna kuna, za prehranu učenika oko 2,5 milijuna kuna te za prijevoz studenata 300 tisuća kuna.

 

U  Sisačko-moslavačkoj županiji rođeno je 6 beba više lani nego preklani, a u Bjelovarsko-bilogorskoj jedna beba više. (Lidija Kiseljak, P.B.)