INTERVJU Božidar Longin

Provodimo projekte vrijedne oko tri milijarde kuna, širimo Zračnu luku, a imat ćemo i najbolji ribarski centar na Jadranu

Ukupna vrijednost projekata u Zadarskoj županiji je oko tri milijarde kuna. Oko 100 milijuna kuna ulaže se u gradnju dviju luka, a u planu je gradnja još nekoliko ribarskih luka te proširenje Zračne luke Zadar, gradnja Poljoprivredno-edukacijskog centra, Centra za palijativnu skrb, azila za pse... A osim lanjske rekordne brojke zaposlenosti u turističkoj sezoni, isti trend rasta zaposlenosti  Županija bilježi i tijekom cijele godine..

U turizmu je cilj ponuditi nove sadržaje i razvijati ga na za sada nerazvijenim turističkim područjima, kaže nam u razgovoru župan Zadarske županije Božidar Longin. No, osim turizma, nastavlja se ulaganje u, za Županiju važnu, ribarsku infrastrukturu i u poljoprivredu.

Kako ocjenjujete prošlu godinu za Županiju?

- Za nama je jedna vrlo uspješna godina za cijelu Zadarsku županiju. U 2019. godini smo opet zabilježili odlične rezultate, pogotovo na gospodarskom planu. Posebno smo ponosni na rekordnu brojku od 62 tisuće zaposlenih koju smo zabilježili u srpnju i kolovozu, ali i na konstantan rast zaposlenosti koju bilježimo i izvan ljetne sezone. Gaženica je proglašena lukom godine na svijetu, Zračna luka Zadar premašila je 800 tisuća putnika, a dogodine će uvjeren sam ostvariti preko milijun putnika. U turizmu smo preskočili brojku od dva milijuna dolazaka i 15 milijuna noćenja. Zadarska županija danas je snažna i napredna regija, u kojoj se trenutno provode projekti vrijedni preko tri milijarde kuna.

Koji su to projekti?

- Grade se nove pomorske i ribarske luke, prometnice, vodovod i odvodnja, vrtići, kulturni spomenici kao i brojni drugi infrastrukturni objekti. Od velikih projekata lučke infrastrukture posebno se ističu trajektna luka Tkon i luka Sali zajedničke vrijednosti od gotovo 100 milijuna kuna koje se financiraju europskim i nacionalnim sredstvima. Gradi se i ribarska luka u Kalima, a očekuje se početak radova na ribarskoj luci u Gaženici. U pripremi su projekti proširenja kapaciteta Zračne luke Zadar i izmještanje željezničke pruge iz Bibinja. To su projekti u kojima imamo veliko razumijevanje i potporu hrvatske Vlade. Oni su prepoznali važnost tih projekata i moram istaknuti kako je suradnja koju imamo s Vladom Andreja Plenkovića i sa svim ministarstvima novi vjetar u leđa razvoju Zadarske županije.

Zbog važnosti ribarstva, u tijeku su i vrijedni projekti vezani za ribarsku infrastrukturu?

- Najribarskija smo hrvatska županija jer smo uvjerljivo vodeći u uzgoju i ulovu ribe. No, uvijek nastojimo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture. Nakon što dovršimo izgradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici naši će ribari imati najbolji ribarski centar s obje strane Jadrana, a sljedeći korak je izgradnja ribarske luke u Biogradu za koju već izrađujemo projektnu dokumentaciju.

Naša je analiza pokazala, a na temelju podataka o proračunu iz 2018. godine, da ste i među vodećim županijama po ulaganju u poljoprivredu. Tu se ulaganja također nastavljaju?

- Uz veliki iskorak koji posljednjih godina bilježe naši poljoprivrednici, pogotovo vinari, županija stvara preduvjete za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju izgradnjom sustava navodnjavanja. Trenutno su u izgradnji dva projekta navodnjavanja vrijedna oko 50 milijuna kuna, a nedavno su i odobrena sredstva za izgradnju sustava navodnjavanja Donja Baštica kojim je Zadarskoj županiji kao nositelju projekta odobreno bespovratnih 8,5 milijuna kuna. Izgradnjom tog sustava trebala bi se navodnjavati površina od 105 hektara. Uz navodnjavanje radimo i na projektu Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku, gdje planiramo obavljati edukaciju proizvođača. Ministarstvo državne imovine osigurao nam je zemljište za izgradnju Poljoprivredno-edukacijskog centra, ali je dobiveno i još pet nekretnina u vlasništvo. Uz tri zgrade u bivšoj vojarni Stjepana Radića za smještaj županijskih ustanova tu je i lokacija za smještaj budućeg Centra za palijativnu skrb Zadarske županije – Hospicij Babindub te nekretnina u K.O. Bokanjac gdje će se graditi novo sklonište za životinje, odnosno azil za pse.

Jedna ste i od vodećih turističkih destinacija. Što se radi na planu daljnjeg unapređenja?

- Prije neki dan objavljen je Javni poziv za dodjelu potpora događanjima u turizmu za 2020. godinu. U županijskom proračunu je za tu namjenu osigurano 400 tisuća kuna, a ovaj javni poziv nadovezuje se na onaj Turističke zajednice Zadarske županije koja je za dodjelu potpora događanjima, programima destinacijskih menadžment kompanija i razvojnim programima/projektima na otocima i u zaleđu osigurala 800 tisuća kuna.

Sukladno ciljevima i prioritetima Glavnog plana razvoja turizma kao glavni strateški razvojni dokument kojim se usmjerava turistički razvitak, Zadarska županija tijekom cijele godine provodi aktivnosti kojima se želi podići svijest o našoj županiji kao atraktivnoj turističkoj destinaciji te time utjecati na povećanje potražnje za turističkim proizvodima, povećanje turističkog prometa i opće potrošnje. Cilj nam je stalno unaprjeđenje i jačanje turističke ponude posebice u pred i posezoni, ali i na turistički nerazvijenim područjima. Samo na taj način možemo doći do željenog cilja, a to je cjelogodišnje poslovanje u turizmu. Samo daljnjim ulaganjima u obogaćivanje turističkog sadržaja Zadarske županije istaknut ćemo jedinstvene atribute naše destinacije te je na taj način učiniti prepoznatljivom i drugačijom od ostalih, odnosno utjecati na povećanje broja turista, očuvanje i promicanje vlastitog identiteta te jačanje kvalitete življenja i općenito imidža destinacije. (L.K.)