Primorsko-goranska županija: Kroz zasnježenje Platka osigurano 50 dana skijaške sezone, već su aktivne i ski škole, a planira se gradnja roler costera, zip linea...

Platak je  najveći pojedinačni infrastrukturni projekt Primorsko-goranske županije u kojeg je do sada uloženo preko 50 milijuna kuna. Kroz zasnježenje osigurano je gotovo dva mjeseca skijaške sezone. Tijekom ove godine kreće se u izradu pripremne dokumentacije za nastavak investicijskih ulaganja na Platku kako bi projekti bili spremni za prijavu na EU fondove. 

- U ovom trenutku mi još ne znamo što će RH kroz novu petogodišnju financijsku perspektivu otvoriti kao mogućnost za kandidiranje na europska sredstva. U svakom slučaju želimo biti spremni. Najveći planirani  infrastrukturni zahvat je izgradnja nove četverosedežnice  procijenjene vrijednosti oko 30 milijuna kuna, za koju očekujemo raspisati natječaj u ovoj godini. Od novih sadržaja u planu je također izgradnja roler costera kakvi primjerice postoje na nekim slovenskim skijalištima, zatim još jednog zip linea uz već postojeći manji dječji, zatim uređenje šetnice i dječjih igrališta uz akomulacijsko jezere te nekoliko novih piknik zona - kaže pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan.

- Bitno je naglasiti da Sportsko rekreacijski i turistički centar Platak, po visini dosadašnjih ali i budućih ulaganja, predstavlja generacijski projekt na korist građana naše Županije ali i okruženja. Platak je nešto što su građani prihvatili, što su očekivali, a u pitanju su   višemilijunska  ulaganja u kontinuitetu od nekoliko godina i s tim projektom nastavljamo što od nas naši građani i očekuju. S projektom izgradnje akumulacijskog jezera i sustava zasnježenja osigurat ćemo  40 do 50 dana skijaške sezone, a upravo je dovršena testna faza sustava koja je pokazala da sve dobro funkcionira - kaže župan Zlatko Komadina.

Do sada je umjetnim snijegom pokriveno 80  staze Radeševo i već je deset dana u funkciji  pokretna traka tako da su aktivne i ski škole, među kojima su i grupe djece iz Slovenije.

Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak najveća je pojedinačna infrastrukturna investicija PGŽ na području Gorskog kotara. Do sada je ukupno uloženo  preko 50 milijuna kuna. Sam sustav za zasnježenje, investicija je  vrijedna 22,5 milijuna kuna, a u ovoj godini preostaje postaviti „topove“ uz baby lift i Pribeniš.

- Izgradnja sustava za zasnježenje apsolutni je uvjet za povećanje broja „snježnih“ dana i sigurniju zimsku sezonu, posebice zimske školske praznike, i posljedično veći broj korisnika (sportaši, rekreativci, turisti). Akumulacija  je volumena 44.500 m3 , a s tom investicijom Platak je ujedno dobio i novu turističku atrakciju, veliko jezero uz koje će biti uređena i spomenuta šetnica. (L.K., foto: platak.hr)