Primorsko-goranska županija: Zračna luka Rijeka uz rekordan rast prometa povećala prihod za 50 posto

fo: Pixabay

Zračna luka Rijeka 2018. godinu obilježava kao godinu u kojoj je oborila sve povijesne rekorde, ostvarivši ukupan promet od 183.606 putnika 4.655.866 tona tereta te 5.460 operacija, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su o rezultatima ali i tekućim investicijama izvijestili zamjenik župana arko Boras Mandić i direktor Zračne luke Tomislav Palalić.

Istaknuto je da je ovako značajan rast putničkog prometa,  rezultat brojnih aktivnosti, napora, ali i financijskih sredstava koje su Uprava Zračne luke Rijeka, u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom turizma, HTZ i TZ Kvarnera, uložili u uvođenje novih zračnih linija, kao i produljenje perioda operacija postojećih linija. Sukladno navedenim rekordnim rezultatima rasta prometa Zračna luka Rijeka bilježi i rekordne financijske rezultate. U 2018.g. ostvaren je ukupan prihod od gotovo 29 milijuna kuna što je rast od gotovo 50% u odnosu na 2017.g., sa rekordnom dobiti od gotovo 2,3 milijuna kuna. 

Uz rast prometa i prihoda podrazumijeva se i rast zaposlenih, kojih je na vrhuncu sezone u 2018.g. bilo gotovo 100, a prvi put u povijesti je Zračna luka Rijeka zadržala i 50 posto novozaposlenih sezonskih radnika preko zime kako bi ih se sačuvalo za iduću sezonu u kojoj se očekuje daljnji rast prometa.

Što se tiče infrastrukturnih i ostalih ulaganja, u 2018.g. Zračna luka Rijeka je iz vlastitih sredstava te kapitalnih pomoći Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranske županije  nabavila nužnu opremu za povećanje sigurnosnih i prometnih standarda, kao i povećanje vatrogasne kategorije aerodroma, izgrađen je semafor na raskrižju prometnica DC-103 i DC-102, a u tijeku je i rekonstrukcija zgrade putničkog terminala koja obuhvaća postavljanje nove stolarije i fasade, čime će biti dovršena i posljednja faza rekonstrukcije zgrade započet još 2012.g. od kada su značajna sredstva uložena u uređenje čitavog interijera zgrade. U posljednjih 7 godina u infrastrukturni razvoj Zračne luke Rijeka uloženo je preko 35 milijuna kuna kapitalnih pomoći od čega je Primorsko-goranska županija uložila 3,5 milijuna kuna.

Zračna luka Rijeka za iduću sezonu ima potvrđena i 4 nova avioprijevoznika: TUI, Volotea, Lufthansa i Air Serbia, koji će letjeti na 3 nove destinacije: London Gatwick, Marseille i Beograd. Uvođenje direktne redovne linije Rijeka-Beograd koja starta u svibnju, predstavlja vrlo značajan iskorak za našu regiju, budući je ista uvedena nakon gotovo 30 godina. Uz navedene nove aviokompanije, trenutno se pregovara o mogućem uvođenju još nekih linija, a potvrđen je i ostanak ovogodišnjih novih avioprijevoznika: Condora za Frankfurt i Transavije za Eindhoven, koji je značajno povećao broj letova, linija kreće već u travnju 2019., a u srpnju i kolovozu prometovati će čak 4 puta tjedno. (Primorsko-goranska županija)