Primorsko-goranska županija: Sve županijske ustanove ostvarile pozitivan financijski rezultat

Sve naše ustanove, zdravstva, školstva, socijale, naši muzeji, posluju pozitivno što su potvrdila godišnja financijska izvješća o kojima smo raspravljali na prošlotjednom kolegiju, naglasio je župan Komadina na današnjem redovnom susretu s novinarima. Istaknuo je kako je to rezultata odgovornog upravljanja na svim razina, od resorno nadležnih upravnih odjela do onih koji su na čelu županijskih ustanova i institucija, ali i odgovornog planiranja proračunskih stavki.

U 7 zdravstvenih ustanova kojima je Županija osnivač za 2018.godinu ostvaren je višak prihoda od preko 13 milijuna kuna koji će se najvećim dijelom usmjeriti u specijalizacije za liječnički kadar, a dijelom u opremu i investicijsko održavanje, istaknula je pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić. Dodala je kako je u županijskom sustavu zdravstva zaposleno 2.000 djelatnika što je 5,2 posto više nego u 2017.godini. Prema strukturi zaposlenih 71 posto su zdravstveni djelatnici, no taj odnos različit je po pojedinim ustanovama. Tako primjerice u Zavodu za hitnu medicinu zdravstveni djelatnici čine čak 93 posto ukupno zaposlenih.

Prema riječima pročelnice UO za obrazovanje Edite Stilin pozitivan financijski rezultata iskazalo je i svih 66 škola, osnovnih i srednjih te učenički domovima kojima je Županija osnivač . U pitanju je nešto više od 7 milijuna, a rezultat je ostvarenih prihoda iz EU projekata, produženog boravka te organiziranih oblika smještaja u domovima tijekom ljetnih mjeseci. Pročelnica Stilin rekla je također da je prema resornom ministarstvu upućen plan upis u srednje škole gdje je u 127 razrednih odjeljenja predviđeno 2.830 mjesta. Predviđeno je povećanje u programima za obrazovanja medicinskih sestara, te u strukovnim i obrtničkim zanimanjima što je rezultat razgovora s obrtničkim komorama i područnim uredom Zavoda za zapošljavanje. Pročelnica stilin najavile je i skori početak gradnje osnovne škole Jelenje Dražice što je projekt vrijedan 30 milijuna kuna, kao i početak gradnje sportske dvorane Medicinske škole. (Primorsko-goranska županija)