Primorsko-goranska županija: Pola milijuna kuna iz proračuna za Vatrogasnu zajednicu

Iz Proračuna PGŽ Županijskoj Vatrogasnoj zajednici dodjeljuje se 500.000,00 kuna za podmirenje troškova energetske obnove Upravne zgrade Centra za obuku interventnih službi Primorsko – goranske županije u Šapjanama, izvijestio je na današnjem press kolegiju zamjenik župana Petar Mamula.

Vatrogasna zajednica PGŽ u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Kvarner zajednički su pripremili projekt te ga prijavili Fondu za energetsku učinkovitost i odobren je za sufinanciranje iz EU fondova. Ukupna vrijednost  je 3 milijuna kuna, od čega je 1,1 milijun bespovratnih EU sredstava. Županija je na sebe preuzela udio Vatrogasne zajednice, a projekt predviđa građevinske, strojarske i elektrotehničke radove. Zamjenik je podsjetio da će Centar u Šapjanama biti mjesto obuke svih  pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite Primorsko – goranske županije i prvi takav u RH. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 70 milijuna kuna. 

Zamjenik Mamula rekao je također da je prošlog tjedan u okviru Europske mreže za ruralni razvoj boravio na studijskom putovanju u Francuskoj na kojem je u fokusu bila digitalna transformacija s naglaskom na ruralna područja. Proces je to koji je u većini europskih zemalja već započet dok u RH još uvijek nije izrađena strategija digitalne transformacije. Najveći iskorak u tom pravcu napravila je Primorsko-goranska županija kroz projekt e-županije koji se provodi već nekoliko godina. "Smanjenje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih krajeva preduvjet je gospodarskog i demografskog razvoja našeg Gorskog kotara kao i otočkih zajednica", rekao je Mamula.

Kriterij raspodjele sredstava iz Fonda za Gorski kotar bio je tema i prošlotjednog sastanka Koordinacije goranskih gradonačelnika i načelnika, a na sastanku je bio i pročelnik UO za Regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan. Rekao je da će Županija prihvatiti konačnu odluku o kriterijima za koju se sami opredijele, a ukupno je za raspodjelu 4,7 milijuna kuna i dodatnih ali namjenskih, 2 milijuna kuna za izgradnju pretovarne stanice u Sović Lazu na području Grada Delnica. 

"U županijskom proračunu osigurano je i 250.000 kuna u okviru Programa za otoke namijenjenih sufinanciranje izrade projektne dokumentacije prioritetnih infrastrukturnih projekata otočnih gradova i općina. Za stručnu pomoć jedinicama lokalne samouprave u Regionalnoj razvoj agenciji zaposlite će se po dva koordinatora za otoke i Gorski kotar", najavio je Krpan te dodao da će se oni financirati iz državnog proračuna. (Primorsko-goranska županija)