Primorsko-goranska županija: Novozaraženih u 24 sata nema, smanjuje se i broj osoba u samoizolaciji

Dobra je vijest da u zadnja 24 sata nemamo novo zaraženih osoba i značajno se smanjuje broj onih koji su u samoizolaciji, što znači da je naš zdravstveni sustav, sve sastavnice Stožera zajedno s odgovornim građanima pravovremeno i dobro reagirao te im se svima zahvaljujem rekao je otvarajući današnju konferenciju za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ župan Zlatko Komadina.

Najavio je i aktiviranje novih kapaciteta u Županiji za zbrinjavanje osoba s blažim simptomima zaraze, kako bi se rasteretili kapaciteti KBC, a u isto vrijeme osigurala adekvatna medicinska skrb. U tu svrhu osigurat će se smještaj u Thalassotherapiji Crikvenica, a prema riječima pročelnice UO za zdravstvo Đulije Malatestinić, preseljenje asimptomatskih i osoba s blažim simptomima iz klinika KBC Rijeka organizirano će se provesti u ponedjeljak.

Rekla je da je ta odluka donijeta na današnjoj sjednici ravnatelja svih zdravstvenih ustanova u PGŽ. Također je izvijestila da je stigla još jedna vrijedna donacija zaštitne opreme koja će biti za nezdravstveno osoblje, prvenstveno Stožer civilne zaštite, a riječ je o 5.000 kirurških maski, ogrtača i rukavica.

O epidemiološkoj situaciji u brojkama govorio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović koji je rekao da sada imamo 51 oboljelu osoba, da broj ozdravljenih svakodnevno raste, a da se brojka od 2.111 osoba koliko ih je bilo u samoizolaciji sada svela na 425 osoba koje su još uvijek pod zdravstvenim nadzorom. "Laboratorij Nastavnog zavoda obradio je do sada 233 uzorka, dnevni su kapaciteti preko 70 i sasvim dovoljni za aktualnu epidemiološku situaciju koja je zadovoljavajuća jer sve zaražene osobe su došle iz inozemstva, a novooboljeli su članovi njihovih obitelji ili bliski kontakti koji su pravovremeno detektirani", naglasio je Mićović.

Ravnatelj Doma zdravlja Vladimir Mozetić istaknuo je da su zajedno s koncesionarima reorganizirali sustav primarne zdravstvene zaštite, kako bi zaštiti same zdravstvene djelatnike ali i građane, te da će biti na snazi do daljnjega, a o svim eventualnim izmjenama građani će na vrijeme biti obaviješteni.

Kada je riječ o poštivanju donijetih mjera i ograničenja kretanja od strane građana Primorsko-goranske županije i tu prema riječima načelnika PU PGŽ Tomislava Dizdara možemo biti zadovoljni jer se bilježe tek pojedinačni slučajevi kršenja mjera samoizolacije ili pokušaja napuštanja mjesta prebivališta bez dozvole. 

Novinare je zanimalo kako će se riješiti  otežano funkcioniranje novouvedenog sustava  e-Propusnica koji stupa na snagu od ponedjeljka 6. travnja. Župan Komadina rekao je  da će s razine Županijskog stožera biti upućen prijedlog da i dalje vrijede stare propusnice za one slučajeve gdje se ne može na vrijeme pribaviti e propusnica jer gospodarstvo ne smije stati i ljudi iz svojih prebivališta moraju doći na posao.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić smatra da se treba odgodit primjena mjere izdavanja e-Propusnica dok sustav ne bude operativan i funkcionalan. Naime, mišljenja je da će se, prema trenutačnim uputama, propusnice izdavati mimo važećih odluka što dovodi do konfuzije na terenu i stvara problem epidemiološkom nadzoru.

Isto tako unutar e-Propusnica nije ugrađeno odredište za kamo se propusnica izdaje što praktički u praksi rezultira da svatko sa izdanom propusnicom može putovati u bilo koje odredište na području Republike Hrvatske. (Primorsko-goranska županija)