Primorsko-goranska županija: Sudionik u globalnoj kampanji protiv beskućništva

Kao regija jednog od trinaest gradova uključenih u pripremu globalne kampanje „Mjesto koje zovemo dom“, Primorsko-goranska županija se ulogom koordinatora aktivno uključila u razmjenu najboljih praksi u segmentu socijalne skrbi posebno usmjerenih na iskorjenjivanje beskućništva.

Upravo na tu temu župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač susreli su se s Louise Casey, predsjednicom organizacije „Institut za globalno beskućništvo“.Na primanju je sudjelovala i s. Veronika Mila Popić, predsjednica Udruge Depaul Hrvatska te ujedno članica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog iz Rijeke. 

Osvrnuvši se na problematiku uličnog beskućništva župan Komadina je istaknuo je da je Louise Casey ovdje kako bi prenijela svoje iskustvo iz Ujedinjenog Kraljevstva. „Gledali smo zajedno kako što više pomoći onima koje je život isključio, u ovom slučaju beskućnicima,“ rekao je župan. 

Iz perspektive dugogodišnjeg iskustva vodeće socijalne reformatorice te direktorice projekta Vlade Velike Britanije kojim je u Engleskoj broj beskućnika smanjen za dvije trećine, Louise Casey pojasnila je kako su najprije identificirali razloge zbog kojih su beskućnici u takvoj situaciji. Također, vrlo je važno uočiti posebno ranjive skupine poput mladih ljudi koji su izašli iz sustava udomiteljske skrbi, ratnih veterana i bivših zatvorenika. 

Institut za globalno beskućništvo nastao je kao rezultat partnerstva između Sveučilišta Depaul iz Chicaga i međunarodne karitativne organizacije Depaul International, nevladine organizacije sa sjedištem u Londonu koja radi s beskućnicima u šest zemalja. Institut je preuzeo ulogu koordinatora globalne kampanje „Mjesto koje zovemo dom“, a koja obuhvaća 150 gradova s ciljem iskorjenjivanja uličnog beskućništva. 

Pripremno razdoblje kampanje započelo je 2018. godine i trajat će do 2020. godine, a u njemu osim Rijeke sudjeluju Adelaide i Sydney (Australija), Bangalore (Indija), Bruxelles (Belgija), Chicago i Little Rock (SAD), Edmonton (Kanada), Manchester i Glasgow (UK), Montevideo (Urugvaj), Santiago (Čile) i Pretoria (Južna Afrika). Globalna kampanja usklađena je s ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, a trajat će do 2030. godine. (Primorsko-goranska županija)