Primorsko-goranska županija u 2020. nastavlja s projektima: Završava se najveći kulturni projekt Putovima Frankopana, kreće treća faza uređenja lošinjskog lječilišta, daljnje ulaganje u SRC Platak...

Od najznačajnijih planiranih kapitalnih projekata u ovoj godini u Primorsko-goranskoj županiji, izdvajaju projekt Kulturno turistička ruta Putovima Frankopana, ulaganje u Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak, pa revitalizaciju Lječilišnog centra Veli Lošinj, rekonstrukciju i dogradnju OŠ Jelenje-Dražice i izgradnju školske sportske dvorane, obnovu bolničkih paviljona Psihijatrijske bolnice Rab, ulaganje i opremanje objekata zdravstva, te isto toliko u poticanje rada županijskih lučkih uprava, osigurana su i sredstva za nastavak projekta dogradnje OŠ Dr. Andrije Mohorovićića Matulji, pa dogradnja lukobrana u luci Rovenska - ŽLU Mali Lošinj, ulaganje u Centar za posjetitelje o velikim zvijerima, te projekt Stara Sušica….

Tijekom ove godine radit će se i na izradama projektnih dokumentacija za projekte iz područja obrazovanja, koji će započeti sljedeće godine, a riječ je o izgradnji nove zgrade osnovne škole u Marinićima u Općini Viškovo, rekonstrukciji i dogradnji OŠ Ivana Rabljanina u Rabu, te izgradnja školske sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci.

Župan Zlatko Komadina ističe da već niz godina traje intenzivni investicijski ciklus u sve sektore županijske nadležnosti te da se promišljenim i odgovornim planiranjem svi projekti uspješno realiziraju ali i pripremaju novi.

'Ova 2020.  bit  će  godina Frankopana, točnije dovršetka našeg najvećeg kulturnog projekta, revitalizacije frankopanskih kaštela i njihove turističke valorizacije u što se ukupno ulaže 64 milijuna kuna uz značajnu potporu europskih sredstava u iznosu od čak 47 milijuna kuna. U 2020. krećemo i u treću fazu uređenja i rekonstrukcije lošinjskog lječilišta, vrijednosti 22 milijuna kuna,  koji također ima potencijal razviti se i u segmentu zdravstvenog turizma. To je ujedno u narednoj godini naša najveća investicija u zdravstvu, uz projekt rekonstrukcije i i obnove preostala dva paviljona Psihijatrijske bolnice Rab, vrijednosti preko 7 milijuna kuna. Nastavljamo i kapitalna ulaganja u objekte školstva. Dograđujemo školu Jelenje Dražice sa sportskom dvoranom, povećat ćemo kapacitete i škole u Matuljima, rekonstruirat školu u Rabu, krećemo s projektiranjem nove škole u Marinićima, a gradit ćemo i sportsku dvoranu Medicinskoj školi. Inače u okviru obrazovna reforme naša Ugostiteljska škola u Opatiji postaje Regionalni centar kompetentnosti što nam već u prvoj fazi za preuređenje i opremu donosi 30 milijuna kuna, a ukupna svota penje se do 100 milijuna kuna. U ovoj godini dovršavamo i 22,5 milijuna kuna vrijednu investiciju izgradnje sustava za zasnježenje na Platku, a u okvirnu našeg velikog projekta razvoja Regionalnog sportsko-rekreacijskog centra Platak u koji smo zadnjih godina u infrastrukturu, ljetne i zimske sadržaje uložili već gotovo 50 milijuna kuna. Značajan dio  novca  Europskih fondova osigurali smo i za do sada najveći investicijski ciklus u lučku infrastrukturu težak preko 600 milijuna kuna.  Projekti PGŽ s najvećim iznosima odobrenih bespovratnih EU sredstava odnose se upravo na morske projekte. Javili smo se  sa spremnim projektima na Poziv ministarstva mora za dodjelu bespovratnih sredstva u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija gdje je ukupno predviđeni iznos 176,5 milijuna kuna. Od 28 prihvaćenih projekata, 6 se nalazi na području Primorsko-goranske županije. Kroz poziv su nam već dodijeljena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 101,5 milijuna kuna za tri projekta: dogradnju luke otvorene za javni promet županijskog značaja Crikvenica (ŽLU Crikvenica), rekonstrukciju i dogradnju zapadnog dijela luke Cres (ŽLU Cres) te sanaciju i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza (ŽLU Mali Lošinj)' - ističe župan Komadina. (L.K.)