Primorsko-goranska županija: Gradit će se državna cesta vrijedna 500 milijuna kuna

Svečano je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje državne ceste DC403, vrijednosti oko 500 milijuna kuna. Ugovor su potpisali ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU Tomislav Petric te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

U ime Primorsko-goranske županije, potpisivanju je prisustvovao župan Zlatko Komadina koji je istaknuo kako ova cesta čini sastavni dio riječkog prometnog pravca te time Zagrebačka obala dobiva logičnu poveznicu.

Ministar Oleg Butković istaknuo je da je ova cesta od iznimne važnosti za riječku luku, a o njoj se govori više od 15 godina. Radi se o iznimno složenom projektu, ali ministar vjeruje u njegovu uspješnost. Bespovratna sredstva za realizaciju projekta čine čak 85 posto njegove vrijednosti.

Planirana cesta DC403 povezuje postojeći čvor Škurinje na riječkoj obilaznici i zapadni dio luke Rijeka. Dodatno, navedenim projektom ostvaruje se i veza s centrom Rijeke, smanjuju prometne gužve, povećava sigurnost prometa te povećava konkurentnost lokalnih ekonomija putem bolje pristupačnosti drugim tržištima korištenjem novog prometnog pravca.

Duljina glavne trase je procijenjena na 2977 metara, a spojne ceste prema Zvonimirovoj ulici je procijenjena na 380 metara. Projekt uključuje gradnju više objekata od kojih su značajniji tunel Podmurvice (oko 1253 m), vijadukt Piopi (oko 316 m) te vijadukt Mlaka (oko 144 m). Projektni ciljevi u skladu su s ciljevima i prioritetima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., prioritetne osi 7: promicanje održivog transporta i eliminacije uskih grla u ključnim mrežnim infrastrukturama, podupiranje multimodalnog jedinstvenog europskog prometnog prostora ulaganjem u TEN-T te je naveden na listi projekata (Rijeka D403).

Župan je zaključio kako Županija dugo čeka na valorizaciju svog strateškog položaja, upravo u realizaciji prometnih pravaca i energetskih čvorišta. „Očekujemo i nastavak kroz Sloveniju, naime imamo slijepo crijevo od graničnog prijelaza Rupa do Postojne,“ rekao je župan Komadina. (Hrvatska zajednica županija)