Primorsko-goranska županija: I nakon rebalansa proračuna ostaje 360.000 kuna za stipendije

Kao i sve županije, tako i Primorsko-goranska županija priprema rebalans proračuna, zbog posljedica korona krize. No jedna od stavki na kojoj se neće štedjeti je obrazovanje, pa i planirane stipendije. A nastavljaju se i kapitalni projekti u školstvu.

Prema riječima resorne pročelnice za odgoj i obrazovanje u PGŽ Edite Stilin neće biti promjena vezano uz uobičajeni raspored sredstava i davanja, tako niti stipendija.

'Ostaju u istom obimu i visini kao i do sada. Za stipendiranja studenata deficitarnih zanimanja u proračunu PGŽ osigurano je ukupno 360.000 kuna. Stipendiramo 36 studenata s mjesečnim iznosom od 1.000 kuna.' - kaže Stilin.

PGŽ ima  dugogodišnju praksu stipendiranju visokoškolskih kadrova deficitarnih zanimanja. Kroz proteklih 20 godina stipendijama je bilo obuhvaćeno  289 studenta, a sveukupno je za tu namjenu iz proračuna isplaćeno 7.264.000 kuna.

'Nastavljamo i kapitalna ulaganja u objekte školstva. Dograđujemo školu Jelenje Dražice sa sportskom dvoranom, povećat ćemo kapacitete i škole u Matuljima. Inače u okviru obrazovna reforme naša Ugostiteljska škola u Opatiji postala je Regionalni centar kompetentnosti što nam već u prvoj fazi za preuređenje i opremu donosi 30 milijuna kuna, a ukupna svota penje se do 100 milijuna kuna.' - kaže župan Zlatko Komadina. (L.K.)