Primorsko-goranska županija: 3. Maj čeka odgovor Vlade oko jamstava za gradnju polarnih kruzera

Župan Zlatko Komadina i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović susreli su se s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom na temu Brodogradilista 3. maj. 

Od ministra Horvata dobili smo informacija da se program završetka tri broda, uz neke poteskoće, realizira. Župan je nakon sastanka rekao da očekujemo razumijevanje ministra financija oko jamstava za polar kruzere.

Na neki dan održanoj konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina je rekao da je 3. maj u fazi oporavka te da to vrijeme treba iskoristiti za konsolidaciju tog brodogradilišta. 

Komadina je rekao da je u igri gradnja pet polarnih kruzera.

Lani je jedan od najluksuznijih kruzera na svijetu Scenic Eclipse izgrađen u Uljaniku, a sada bi se proizvodnja trebala nastaviti u Rijeci. Investicija je vrijedna  nekoliko stotina milijuna eura. Australski investitor želi pet ovakvih brodova graditi u riječkom 3. maju, ali traži i jamstvo. 

"Radi se o jako velikom poslu, gdje ne bi bila velika izloženost države, gdje je posao financijski održiv, brodovi ne bi bili ugovoreni s gubitkom. Čak se ne traži cjelovito jamstvo, nego dijeljenje rizika između brodovlasnika i Vlade' rekao je neki dan Komadina.

Komadina je i rekao kako očekuje da će se za početak ugovoriti barem jedan brod, bez jamstava, što je, kaže, dobra volja brodovlasnika, jer je on zadovoljan kvalitetom radova na prethodnom brodu i ima povjerenja u rjiečko brodogradilište.  Smatra da bi to povjerenje trebala poduprijeti i vlada. (Primorsko-goranska županija, L.K.)