Osječko-baranjska županija najbolje koristi program ZAŽELI

Projekt „Zaželi“, jedan je od najuspješnijih projekata zapošljavanja financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda, dakle novcem EU. Do kraja ožujka ove godine odobreno je, kako su nam kazali iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, financiranje ukupno 274 projekta u okviru kojih će se zaposliti 5.705 žena koje će u sljedeće dvije godine raditi na poslovima potpore, podrške i brige o ukupno 27.146 starijih i/ili osoba u nepovoljnom položaju.

Projekt „ZAŽELI- program zapošljavanja žena“ do sada je najveći otvoreni poziv na dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti milijardu kuna. Ukupno je predviđeno financiranje zapošljavanja sedam i pol tisuća žena koje će pružati potporu i podršku za 30 tisuća starijih i osoba u nepovoljnom položaju

Vrijednost do sada odobrenih projekata iznosi 952.892.511,51 kn. Prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, najveći broj projekata prijavljen je u Osječko-baranjskoj županiji, njih čak 50, od kojih su 33 prijavile jedinice lokalne i regionalne samouprave, a 17 nevladine organizacije. U njima se zaposlilo ili će se tek zaposliti 1.143 žene koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih žena, a koje će skrbiti o čak 5.408 korisnika.

Sama Osječko-baranjska županija krajem prošle godine ugovorila je 8,6 milijuna vrijedan projekt zapošljavanja 46 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja s područja Općina Antunovac, Vladislavci, Darda, Draž, Grada Belog Manastira kako bi se, kako stoji u odluci o financiranju, ublažile posljedice njihove nezaposlenosti, rizika od siromaštva i socijalne isključenosti te ujedno pružanjem usluge pomoći i podrške potaknulo socijalnu uključenost i povećalo kvalitetu života za 184 krajnjih korisnika, starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Anušić: Višestruka korist projekta

 „Podatak da je Osječko-baranjska županija najuspješnija u provođenju programa „Zaželi“ rezultat je prepoznavanja važnosti besplatnog europskog novca i napornog rada općinskih, gradskih i naših županijskih službi“, kazao nam je župan Ivan Anušić. Podsjetio je da je Osječko-baranjska županija vodeća u Hrvatskoj po povlačenju sredstava i za druge projekte, na primjer, po energetskoj obnovi školskih i ostalih javnih objekata, po broju projekata iz Programa ruralnog razvoja, u Operativnom programu iz područja učinkovitih ljudskih potencijala.

„Često se i puno govori o korištenju fondova Europske unije u Hrvatskoj, a Osječko-baranjska županija na tome nastoji raditi krajnje ozbiljno, konkretno i odgovorno, pa stoga i postižemo zapaženije rezultate. Naravno, na tomu ne mislimo niti želimo stati nego pripremamo nove projekte, s posebnim naglaskom na mogućnosti koje nam otvaraju nove statističke regije i nova financijska perspektiva“, kaže župan Anušić.

„Zapošljavanje više od 1.100 osoba svakako je vrijedno pozornosti, osobito kada je riječ o ženama koje su u kategoriji teže zapošljivih, pa je i korist višestruka, od osobne i obiteljske do utjecaja na odluke o odlasku iz svojih domova te odraza na ukupno stanje na području županije. Veseli nas baš svako novo zapošljavanje, a kroz program Zaželi, ali i druge mjere i aktivnosti (edukacije dugotrajno nezaposlenih osoba, niz poticaja u poduzetništvu i dr.) nastoji se mijenjati ukupna slika nezaposlenosti na području Županije. U sklopu projekta „ZAŽELI pomoć u kući" - Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu čiji je nositelj OBŽ, trenutno se provodi selekcija kandidatkinja, te će u konačnici biti zaposleno ukupno 46 žena s područja općina Antunovac, Vladislavci, Darda, Draž, te područja Grada Belog Manastira na razdoblje od 24 mjeseca. Kako bi se osnažio i unaprijedio radni potencijal 46 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja s područja provedbe projekta i kako bi se ublažile posljedice njihove nezaposlenosti, svih 46 žena bit će obrazovano ili osposobljeno u svrhu povećanja znanja i vještina potrebnih na tržištu rada, uzimajući u obzir njihove, ali i potrebe tržišta rada. Završetkom edukacije steći će javne isprave koje će im pomoći u zapošljavanju“, kazao nam je Osječko-baranjski župan.

Galić: Ovaj projekt je pun pogodak – zadovoljne gerontodomaćice i korisnici

Druga županija po broju projekata koji su dobili financiranje je Vukovarsko-srijemska. 28 jedinica lokalne i regionalne samouprave, te četiri nevladine organizacije povukle su sredstva za zapošljavanje 785 žena i skrb za 3592 korisnika.

„Izuzetno sam zadovoljan što je Vukovarsko-srijemska županija na najbolji mogući način iskoristila ovaj hvalevrijedan projekt i želim naglasiti da on pun pogodak za ovo ruralno područje, te se provedba projekta pokazala jako uspješnom“, kazao nam je župan Božo Galić.

„Zadovoljne su i žene koje rade i koje su spremne pomagati potrebitima, a koje su dugo bile nezaposlene na Zavodu za zapošljavanje, te se sad osjećaju korisno jer mogu pomoći svojoj obitelji a i zajednici u kojoj žive. Posebno su zadovoljni sami korisnici, pogotovo oni koji žive sami, da im netko može pomoć u obavljanju kućanskih poslova, dostavi lijekova i sl. te dati im podršku kroz razgovor i druženje. Ovaj projekt je od iznimnog značaja za našu županiju s obzirom na broj nezaposlenih  kao i broj starijeg stanovništva kojem je potreban ovakav oblik pomoći, te podržavamo daljnju provedbu takvih i sličnih projekata“, rekao je župan Galić.

30 projekata u ovoj godini

Na trećem je mjestu Splitsko-dalmatinska županija, sa 26 projekata (19 jedinica lokalne i regionalne samouprave i sedam  nevladinih organizacija), putem kojih će se zaposliti 573 žene koje će skrbiti za 2507 korisnika. Na četvrtom mjestu po broju ugovora je Sisačko-moslavačka županija, gdje su nevladine organizacije bile aktivnije, pa ih je tako ugovore o potporama potpisalo 14, a jedinica lokalne i regionalne samouprave devet. Zaposlit će 413 žena i skrbiti za 2558 korisnika. Na petom mjestu je Brodsko-posavska županija, s 21 projektom, od kojih su 13 potpisale jedinice lokalne i regionalne samouprave, a osam nevladine organizacije. Zaposlit će 562 žene koje će brinuti o 2522 korisnika.

Samo u ovoj, 2019. godini donesene su Odluke o financiranju 30 projekata, čija ukupna vrijednost iznosi malo manje od 88,4 milijuna kuna, rekli su nam u Ministarstvu. U okviru navedenih projekata planirano je zapošljavanje 449 žena koje će pružati pomoć 2437 starijih i/ili osoba u nepovoljnom položaju. Osim Slavonsko-baranjske županije, ugovor je potpisala i Zadarska županija, u vrijednosti od 4,26 milijuna kuna, dok su ostale ugovore potpisale općine, gradovi i nevladine organizacije. (župan.hr/Dalibor Dobrić)