Osječko-baranjska županija: Potpisano prvih 14 ugovora stambenog kreditiranja po povoljnim uvjetima

Osječko-baranjska županija prije šest mjeseci pokrenula je projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ kao jednu od vlastitih mjera ublažavanja negativnih demografskih trendova, te njihovog utjecaja na broj i udjel radno aktivnog stanovništva, nedostatak potrebne radne snage te gospodarski rast i razvoj. Nakon opsežnih priprema i donošenja niza potrebnih odluka i ugovora, župan Ivan Anušić potpisao je ugovore s prvim korisnicima ovog projekta, odnosno s korisnicima stambenih kredita kojima Županija subvencionira kamatnu stopu od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovne banke.

- Naš projekt podržali su za sada gradovi Osijek i Beli Manastir te općine Bilje, Erdut, Koška i Magadenovac. Time su dodatno poboljšali uvjete za korisnike ovog zaista vrlo kvalitetnog projekta koji će donijeti pomak i u demografskom smislu u komu svi pokušavamo napraviti iskorak. Ovo je samo jedna od mjera koje radimo i tako nastavljamo dalje, a nakon određenog vremena dobit ćemo i konkretne rezultate. Ukupni kreditni potencijal sada iznosi 50 milijuna kuna, a najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000,00 kuna, za što smo osigurali sredstva za subvenciju. Danas potpisani ugovori odnose se na kredite u vrijednosti 5,8 milijuna, što znači da još imamo dovoljno prostora i za druge korisnike, a ne sumnjam da će se pojaviti. Vjerujem da ćemo ići i u osiguranje novih sredstava za nove subvencije te da će nam se pridružiti i ostale općine i gradovi kako bi i na njihovom području osnažili demografske mjere - rekao je župan Ivan Anušić.

Banke koje su uključene u projekt do sada su zaprimile 17 zahtjeva za subvenciju kamate na stambene kredite, a stručno povjerenstvo za provedbu projekta odobrilo je 14, i to za osam stanova i tri kuće u Osijeku, te po jednu kuću u Belom Manastiru, Tenji i Bilju. Potpisani krediti kreću se u rasponu od 270.000 do 500.000 kuna, subvencije za svakog korisnika iznose dva postotna poena (1 posto Županija plus 1 posto Grad Osijek, odnosno Beli Manastir i Općina Bilje). U pripremi za odobravanje subvencije su i tri preostala zahtjeva, a pristižu novi.

- Nakon intenzivnih aktivnosti na pripremi projekta, danas smo potpisali prve ugovore s korisnicima te tako došli do završnog čina zbog koga smo i pokrenuli projekt. Potpisani ugovori s 14 korisnika su ukupne vrijednosti 5,8 milijuna kuna. Tim ugovorima županija se obvezuje subvencionirati kamatu s jednim postotnim poenom na sljedećih 10 godina otplate kredita, a u ugovoru su navedene i obveze jedinica lokalne samouprave koje će pokriti svoje obveze prema korisnicima kao i županija. Obveze korisnika, između ostalih, su prijava prebivališta na području gdje se kupuje nekretnina, te da nekretninu ne smiju prodati sljedećih pet godina niti odjaviti prebivalište, a ukoliko to učine bit će obvezni vratiti subvenciju koju je dodijelila županija - istaknula je Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije.

Zadovoljstvo odobrenim subvencijama iskazali su svi potpisnici ugovora. Tako je Martina Rado rekla kako je kupila stan u Osijeku, na Jugu 2, a subvencija će joj puno značiti za mjesečne troškove. Zahvalila je Osječko-baranjskoj županiji te pozvala i druge potencijalne korisnike da iskoriste ovu mjeru.

Manuel Magdić je iz Kutine došao studirati u Osijek prije 12 godina. – Nakon studiranja i zaposlenja, odlučio sam ostati u Osijeku, gdje sam kupio nekretninu. Ovo je jedna od jako lijepih mjera kojima Županija, zajedno s pojedinim jedinicama lokalne samouprave, pomaže pogotovo nas mlade koji krećemo u život - ističe Manuel koji nagodinu planira ući u bračne vode, pa je - kako dodaje - uz subvenciju Županije odlučio kupiti veći stan. (Osječko-baranjska županija)