Osječko-baranjska županija osigurala sredstva za predfinanciranje EU projekata

Ulaskom u Europsku uniju, svim subjektima u Republici Hrvatskoj otvorili su se novi izvori financiranja namijenjeni razvojnim projektima iz svih sfera društvenog i teritorijalnog razvoja. Unatoč tome što se danas europskim novcem mogu financirati brojni kvalitetni projekti i što su sredstva za projekte bespovratna, njihovi inicijatori često nemaju dovoljno novca za predfinanciranje. Posebno se to odnosi na neprofitne subjekte koji nemaju vlastitih sredstava. 
Pokretanjem projekta Pomoć u realizaciji projekata sufinanciranih iz EU programa Osječko-baranjska županija osigurala je sredstva za predfinanciranje. Korisnici ove pomoći su ustanove, udruge i druge neprofitne pravne osobe kojima su odobrena bespovratna sredstva u okviru strukturnih fondova EU, programa suradnje Eu ili programa zajednice za projekte koji su od značaja za razvoj županije. 
Projekt se provodi u suradnji sa sedam poslovnih banaka, a krediti se odobravaju prijavom na javni poziv. Najviši iznos pojedinačnog kredita je 100% vrijednosti iznosa potpore EU sredstava s maksimumom od 10 milijuna kuna. Od potpisivanja ugovora korisnici potpore imaju šest mjeseci za realizaciju istog s mogućnošću otplate do dvije godine. Kamatna stopa iznosi 4,5 do 5,2% i također je subvencionirana od strane Županije. 
Danas smo potpisali ugovore sa sedam odabranih banaka koje su našim korisnicima ponudile najbolje uvjete. Tako im je iako nemaju vlastitih sredstava omogućeno korištenje novca iz EU fondova kako bi razvijali sredinu u kojoj žive. Osječko-baranjska županija će i dalje poticati sve subjekte na korištenje Europskih fondova, a onima koji nemaju dovoljno sredstava za predfinanciranje, izradu projektne dokumentacije ili nemaju dovoljno pripremljene ljude koji mogu napisati kvalitetne projekte, bit ćemo na raspolaganju. Riječ je o novcu koji nam se nudi, tijekom cijele godine je otvoreno niz najrazličitijih projekata i siguran sam da nema lokalne samouprave, ustanove ili tvrtke koja nema potrebu za euroskim novcem bilo da se radi o osnovnoj infrastrukturi, pokretanju posla ili unaprjeđenju djelatnosti kojom se bave. – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. (OBŽ)