Osječko-baranjska županija odobrila Klasteru poljomehanizacije potporu od 35.000 kuna

Nakon prijave na javni poziv za dodjelu potpore klasterima i drugim oblicima udruživanja poduzetnika u 2019. godini, Osječko-baranjska županija odobrila je Klasteru poljomehanizacije d.o.o. Osijek financijsku potporu u iznosu od 35.000,00 kuna. Time pomaže internacionalizaciju poslovanja Klastera, odnosno sudjelovanje na III. Međunarodnoj konferenciji između Japana i Hrvatske "Tecnological Changes and Society" – Wakayama University (Japan), koja će se održati od 8. do 10. rujna 2019. godine te Sajmu poljoprivredne mehanizacije Agritechnica 2019. u Hannoveru (Njemačka), koji će se održati od 10. do 16. studenoga 2019. godine.

Ugovor o dodjeli financijske potpore danas, 4. srpnja 2019. godine, potpisali su klaster manager Željko Erkapić i zamjenik župana Goran Ivanović.

Kako je tom prigodom rekla pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović, Osječko-baranjska županija nastoji aktivno pridonijeti stvaranju pretpostavki i stimulativnog okruženja za razvoj poduzetništva, što provodi kroz 11 programskih aktivnosti i 30-ak projekata. Tako je proračunska sredstva za poticanje poduzetništva u iznosu od 4,2 milijuna kuna iz 2017. godine povećala na ovogodišnjih čak 8,6 milijuna kuna. U cilju razvoja malog i srednjeg poduzetništva Županija svake godine dodjeljuje potpore kao nepovratna financijska sredstva, a između ostalih to je i potpora za poticanje klastera, koja je s lanjskih 25.000,00 kuna sada uvećana na 35.000,00 kuna.

S druge strane potpora je iznimno važna za rad Klastera jer - kako ističe Ž. Erkapić - iako je predstavljanje na takvim događanjima izuzetno skupo, tko nije prisutan na vodećim svjetskim sajmovima taj kao da ne postoji na tržištu. Zato je za članice Klastera posebno značajan Sajam u Hannoveru koji je jadan od najutjecajnijih svjetskih sajmova poljoprivredne mehanizacije.

Osnivači Klastera poljomehanizacije d.o.o. Osijek su OLT d.d. Osijek, Eurometal d.o.o. Osijek, Hittner d.o.o. Bjelovar, Gramip-TPS d.o.o. Dubrava, POD d.o.o. Dežanovac, Hidraulika-Kutina d.d. Kutina, Pecka d.o.o. Markovac Našički, Labinprogres-TPS d.o.o. Labin, dakle tvrtke koje se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, priključnih strojeva i uređaja za poljoprivrednu proizvodnju - plugova, sijačica, drljača, sadilica, freza, rasipača mineralnih gnojiva, prskalica i kultivatora pa sve do proizvođača poljoprivrednih zglobnih traktora i kombajna.

Najznačajnije aktivnosti Klastera poljomehanizacije d.o.o. su usmjerene prema efikasnosti i tržišnoj učinkovitosti članica Klastera, poboljšanju unutarnjih procesa Klastera i njegovih članica te internacionalizaciji poslovanja i međunarodnoj suradnji. (Osječko-baranjska županija)