Osječko-baranjska županija: Centar za autizam vrijedan 14,5 mil. kuna opremaju tri Ministarstva

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo znanosti i obrazovanja sudjelovat će u opremanju Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Osijek (poznatijeg kao Centar za autizam). Zaključak je to sastanka v.d. pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije Sandre Filipović i ravnateljice Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Osijek Sande Zlatarić s državnom tajnicom Marijom Pletikosa i njenim suradnicima održanom u Zagrebu 6. veljače 2018. godine. Operativni sastanak je održan prema dogovoru župana Ivana Anušića i ministrice Nade Murganić.

Nakon informacije kako su građevinski radovi pri kraju te da su počeli unutarnji radovi na objektu Centra na lokaciji na Vinkovačkoj cesti 3 u Osijeku, državna tajnica Marija Pletikosa naglasila je da će resorna ministarstva sudjelovati u opremanju sukladno njihovim nadležnostima. Time se stvaraju uvjeti da radovi budu završeni do jeseni ove godine, što je znatno prije ugovorenih rokova. Projekt opremanja nove zgrade obuhvaća izradu, nabavu, dobavu i ugradnju namještaja, opremu za terapiju i edukaciju, asistivnu tehnologiju, didaktičku opremu, opremu za kineziterapiju, sitni inventar (posuđe i sl.) i izvođenje pratećih radova. Prema prvim procjenama vrijednost opreme iznosi 4.500.000,00 kuna bez PDV-a, odnosno 5.625.000,00 kuna s PDV-om. Inače, sveukupna vrijednost projektiranja, nadzora, komunalne i vodne naknade te izvođenja radova na Centru za autizam u Osijeku iznosi 14.527.101,38 kuna.

- Izgradnja Centra za autizam je izuzetno značajan projekt za djecu poremećajem iz autističnog spektra i njihove roditelje, a naša je obveza omogućiti im što primjerenije uvjete života. Na području Slavonije i Baranje evidentirana je 241 osoba s tim poremećajem, a od toga su 103 iz Osječko-baranjske županije, no ne postoji sustavna dijagnostika sigurno pa je taj broj znatno veći. Istovremeno, znamo da je rana intervencija od ključne važnosti za razvoj djece s poremećajem iz autističnog spektra, a potom im je potreban individualni program te puno rada s terapeutom/rehabilitatorom. U tom procesu obavezno se trebaju uključiti psiholog, logoped, edukacijski rehabilitator, radni terapeut, psihijatar. Upravo izgradnjom Centra u Osijeku stvorit će se mjesto za te izvaninstitucionalne usluge za područje istočne Hrvatske. Bit će to najmodernije opremljeni centar u Hrvatskoj, a njegova izgradnja može biti model suradnje ministarstava, županije i grada i za buduće slične projekte. Centar će integrirati vrtić, osnovno školstvo te ranu intervenciju i rehabilitaciju djece s poteškoćama iz autističnog spektra – ističe župan Ivan Anušić.

U Planu rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini u školstvu Osječko-baranjske županije u 2018. godini planirana su sredstva za izgradnju Centra u iznosu 3.157.694,00 kuna iz decentraliziranih sredstava, 1.000.000,00 kuna sredstava od Grada Osijeka te 6.200.000,00 kuna iz izvornih sredstava Osječko-baranjske županije, što ukupno iznosi 10.357.694,00 kune. U 2017. godini za izgradnju objekta utrošeno je ukupno 4.500.000,00 kuna. 

(obz.hr)