Osječko-baranjska županija: 1,5 milijuna kuna za sufinanciranje projektne dokumentacije

Kako bi pomogli jedinicama lokalne samouprave u pripremi projektne dokumentacije, u proračunu Osječko-baranjske županije ove je godine osigurano 1,5 milijuna kuna za sufinanciranje projektne dokumentacije.

Tako je Goran Ivanović, zamjenik župana,  danas potpisao ugovore o sufinanciranju projektne dokumentacije iz Programa ruralnog razvoja RH s načelnikom Općine Donja Motičina Željkom Kovačevićem, načelnikom Općine Đurđenovac Hrvojem Topalovićem i načelnikom Općine Podravska Moslavina Zdravkom Šimarom. Ukupna vrijednost ugovora je 270.553,00 kuna.

„Za potpore jedinicama lokalne samouprave za izradu projektne dokumentacije Županija je ove godine osigurala 1,5 milijun kuna. Do sada je iskorišteno 495.156,00 kuna, a za raspodjelu je ostalo još 1.004.844,00 kuna. Ovaj oblik potpora je značajan jer je riječ o projektima od životne važnosti za jedinice lokalne samouprave koje zbog malih proračuna često ne mogu uopće ići u projektiranje pojedinih objekata koje žele graditi. Na ovaj način mogu ostvariti do 50 posto ulaganja, recimo Đurđenovac će ostvariti potporu od 120.000,00 kuna, a projektna dokumentacija za rekonstrukciju dječjeg vrtića Jaglac košta 243.750,00 kuna, što je za njihov proračun veliki novac“, rekao je zamjenik župana Goran Ivanović te pozvao i druge načelnike i gradonačelnike s područja Osječko-baranjske županije da se jave za korištenje preostalog iznosa potpora.

Općina Donja Motičina planira graditi višenamjensku zgradu - dječji vrtić i prostor za udruge te joj je odobreno 82.500,00 kuna za izradu projektne dokumentacije, dok je Općini Podravska Moslavina odobreno 66.178,00 kuna, što je također 50 posto troškova izrade projektne dokumentacija, i to za izgradnju biciklističke staze.

Kako ističe Slavko Marjančević, pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj, svi korisnici ovih potpora dužni su projekte prijaviti na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na Mjere ruralnog razvoja za provedbu podmjere 7.2 odnosno 7.4.. Sredstva nisu bespovratna, nego ih je korisnik, ukoliko prođe na ovom natječaju, obavezan vratiti po isplati prve rate za prihvatljive troškove. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 250.000,00 kuna, odnosno 50 % po pojedinom projektu. Potpore se odobravaju za troškove investicijskih i drugih studija te drugih pripremnih dokumenata, troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije, geodetskih usluga, elaborata i studija izvodljivosti i druge dokumentacije za čiju izradu se utvrdi potreba prilikom izrade dokumentacije, a sve sa ciljem realizacije razvojne strategije koji se odnosi na razvoj infrastrukturnih sustava radi unapređenja kvalitete života u ruralnom prostoru. (Osječko-baranjska županija)