Općoj bolnici Varaždin doniran uređaj za limfnu drenažu

Varaždinska Opća bolnica dobila je vrijedan uređaj za limfnu drenažu vrijedan četrdesetak tisuća kuna. Riječ je o uređaju koji je potreban za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke, a koji značajno narušava kvalitetu života pacijenata. Uređaj je varaždinskoj bolnici donirala zagrebačka Udruga „Pogled iz novog kuta – life“, koja svojim radom nastojati poboljšati kvalitetu života osoba koje boluju od malignih bolesti, osoba starije životne dobi, kao i djece bez adekvatne roditeljske skrbi.

Početkom ožujka pokrenule smo akciju koja traje 90 dana. Želja nam je bila da svojim donacijama obuhvatimo što veći broj korisnika na području cijele Hrvatske. Nakon što smo jedan isti takav uređaj donirali Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb, na red je došla varaždinska bolnica. Ovim putem zahvaljujem i Varaždinskoj županiji koja je svojim financijskih sredstvima potpomogla našu akciju, kao i Udruzi žena operiranih na dojku „Mammae klub“ Varaždin koje su prihvatile našu ideju, te smo zajedničkim snagama odradile akciju na terenu. Godišnje od karcinoma dojke oboli oko 2.500 žena, a umre njih oko tisuću, stoga i dalje moramo raditi na osvješćivanju o važnosti preventivnih pregleda i smanjenju stope smrtnosti. Kao Udruzi želja nam je u slijedećih godinu do dvije organizirati takve akcije gdje bismo onima koji su u procesu liječenja što više pomogli da ne moraju putovati u drugu županiju, odnosno drugu bolnicu kako bi obavili fizikalnu terapiju – istaknula je predsjednica Udruge P.I.N.K.-life Nives Morić.

Zahvalni na ovoj donaciji svakako su i djelatnici varaždinske bolnice, kao i sami pacijenti kojima će ovaj uređaj biti od velike važnosti za podizanje njihove kvalitete života.

Potrebe za ovakvom vrstom uređaja vrlo su velike i tu bi stvarno htjela istaknuti žene koje su operirale karcinom dojke. Naime, kod 20 posto žena koje operiraju karcinom dojke kroz neko vrijeme razvije se limfni edem ruke. To je vrlo neugodna i teška komplikacija koja smanjuje kvalitetu života i kad jedanput dođe do stvaranja limfnog edema one su zapravo naši doživotno pacijenti. Dreniranjem se olakšava provođenje nekih fizikalnih procedura u smislu održavanja funkcionalnosti ruke, smanjenju boli, grčeva kao i ne dođe do tolikih promjena na koži i kontraktura u zglobovima – objasnila je voditeljica Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Natalija Topolnjak, dr. med.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nedan Kudelić, dr. med., također je uputio riječi zahvale naglasivši pritom kako je iznimno ponosan i što je Udruga P.I.N.K-life prepoznala varaždinsku bolnicu kao ustanovu u kojoj se liječe takvi bolesnici, te ju ovom donacijom stavila uz bok velikih klinika.
– Ovaj aparat će u potpunosti biti iskorišten u našoj bolnici i sigurno ćemo njime podići kvalitetu zdravstvene skrbi naših pacijenata – zaključio je ravnatelj Kudelić.

Kolika je važnost ovakvog uređaja za varaždinsku regiju potvrđuje i predsjednica Udruge žena operiranih na dojku „Mammae klub“ Varaždin Marija Hrašćanec.
– Kada sam prije 20 godina operirala dojku, nisam imala problema s limfedemom. Međutim on se javio nakon druge operacije koju sam imala prije osam godina i tretmani limfne drenaže uvelike su mi pomogli da ponovno vratim kvalitetu svog života na određenu razinu. Međutim, moja majka koja je također operirala dojku nije imala takvu mogućnost i do kraja svog života imala je poteškoće u vidu velike otekline na ruci koja joj je stvarala velike probleme u svakodnevnim stvarima. Stoga sam uvjerena kako je ovo velika stvar za varaždinsku bolnicu, odnosno za žene koje su došle u tu fazu da im bude potrebna limfna drenaža – kazala je Hrašćanec.

Varaždinska županija ovu donaciju potpomogla je s 15 tisuća kuna.
– Naša zahvalnost upućena je Udruzi P.I.N.K.-life koja je cijelu priču tu pokrenula i varaždinskoj bolnici donirala ovakav aparat novije generacije koji će uvelike služiti pacijentima u postoperativnom liječenju i tretmanima. Tim činom Udruga je samo potvrdila kako je varaždinsku bolnicu prepoznala kao bolnicu od velikog regionalnog značaja, a ovakve možda i relativno male stvari, ali izuzetno značajne za svakog pacijenta samo će upotpuniti kvalitetu usluge koju bolnica pruža – zaključio je varaždinski župan Radimir Čačić. (Varaždinska županija)