Objavljen priručnik za nastavnike o antikorupciji

U sklopu projekta „Anti-corruption and transparency in public administration trainings for trainers and students“ objavljen je priručnik „Podrška integriranju kurikuluma o antikorupciji u postojeće nastavne predmete za studente dodiplomskih i poslijediplomskih studija“.

Provedba ovog projekta započela je u rujnu prošle godine, a traje još devet dana. Financiran je od strane Veleposlanstva SAD-a u sklopu Programa malih potpora. Kao što samo ime projekta govori, tema je antikorupcija s posebnim naglaskom na studente koji su tijekom ovog jednogodišnjeg projekta imali prilike educirati se o antikorupciji, ali i o transparentnosti rada javne uprave.

Budući da u sustavu našeg obrazovanja ne postoji predmet ili cjelina koja bi obuhvatila učenje o ovom problemu, u sklopu projekta su bili educirani i profesori koji su iskazali želju da svojim učenicima ili studentima prenesu novo znanje i uključe ga u svoj nastavni program. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 95 tisuća kuna, s time da je Hrvatska zajednica županija sudjelovala s iznosom od skoro 20 tisuća kuna.

Što se priručnika tiče, autori su Marina Funduk i Krševan Antun Dujmović, a prema njihovim riječima je „cilj bio izraditi radni materijal koji nastavnici mogu koristiti u uvođenju i djelomičnom proširenju nastavnih predmeta materijalima vezanim uz borbu protiv korupcije“. Priručnik je zamišljen kao nadopuna već postojećih predmeta, a namijenjen je nastavnicima društvenih i humanističkih znanosti koji predaju studentima koji se po prvi puta akademski obrazuju o antikorupciji.

Priručnikom o antikorupciji obuhvatile su se četiri važne teme: razne definicije, osnovne vrste i načini mjerenja korupcije, Europska unija i borba protiv korupcije, prikaz iskustva Republike Hrvatske i borbe protiv korupcije te korupcija na svim razinama vlasti i u svim segmentima društva. Priručnik predstavlja trajnu vrijednost projekta koji je proveden u suradnji Hrvatske zajednice županija i Instituta za razvoj i međunarodne odnose financiranog od strane Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. (župan.hr/J.L.)