Fabrizio Radin

'Nastavit ću sa započetim projektima, te mjerama za zadržavanje liječnika i razvoj poljoprivrede'

Nakon što je Valter Flego karijeru nastavio u Europskom Parlamentu, mjesto župana Istarske županije preuzeo je njegov donedavni zamjenik Fabrizio Radin. Svi započeti projekti, prije svega oni sufinancirani iz EU fondova se nastavljaju, od zdravstva, obrazovanje, poljoprivrede, kulture do infrastukture.

U intervjuu za naš portal Fabrizio Radin kaže da je kao donedavni zamjenik upoznat sa svim projektima i prioritetima na kojima se radilo te da će posebnu pozornost dati potpori liječnicima za ostanak u Županiji i poljoprivredi, s posebnim naglaskom na bio i ekološku proizvodnju. 

Preuzeli ste dužnost župana.. je li bio problem sa snalaženjem, ili s obzirom na prethodnu uključenost, bez problema nastavljate sa započetim projektima i planovima u Županiji?

- Imam dugogodišnje iskustvo u radu u javnoj upravi. Dužnost župana prije svega znači veliku odgovornost i spremam sam na sve izazove. Svoja dosadašnja znanja i kompetencije u radu primjenjivat ću i na novoj funkciji. Zadnje dvije godine obnašao sam funkciju zamjenika župana i dobro sam upućen u sve prioritete, kao i projekte.

Koji su bili prvi poslovi s kojima ste krenuli?

- Bitan je kontinuitet, odnosno dosljednost u ostvarivanju prioriteta i ciljeva Istarske županije kroz projekte i programe koje provodimo. I to će biti moj zadatak sljedeće dvije godine - nastaviti sa započetim projektima. Kao zamjenik župana, u protekle dvije godine bio sam najviše usmjeren na područje obrazovanja i kulture, s čime ću i nastaviti, naravno uz sve ostale poslove.

Koji su najvažniji projekti na kojima se radi ili je plan u Županiji? I koliko u tome sudjeluju sredstva EU?

- U tijeku je cijeli niz projekata i programa koje provodimo, bilo da govorimo o zdravstvu, obrazovanju, poljoprivredi, kulturi ili infrastrukturi. Konkretno, izdvojio bih dovršetak izgradnje Opće bolnice u Puli, dogradnju Doma za starije osobe u Rovinju, rekonstrukciju OŠ u Bujama ili početku izgradnje Medicinske škole Pula. Nastavljamo i sa strateškim razvojem Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju dr. Martin Horvat u Rovinju, čiji smo osnivač, kao i s razvojem Istre kao BIO regije i IT regije. Svakako ćemo intenzivno nastaviti i s pripremom EU projekata. Primjerice, u tijeku je izgradnja Sustava navodnjavanja na području Poreštine, a želja nam je putem EU fondova sagraditi sustave navodnjavanja i u drugim dijelovima Istre. Spomenuo bih i gradnju dva nova studentska paviljona u Puli, čija vrijednost iznosi 58,4 milijuna, a financirana je iz fondova Europske unije.

Razvijenost nije problem, no, sigurno će se i nastaviti s raznim poticajima za poduzetnike, obrtnike, turizam, poljoprivredu...?

- Da, nastavit ćemo s mjerama pomoći istarskom gospodarstvu, mjerama za liječnike čija je struka deficitarni kadar, potporama za poljoprivrednike, s posebnim naglaskom na ekološku i bio proizvodnju.

Kojim mjerama zadržavate liječnike?

- U ovogodišnjem županijskom proračunu planirano je 200 tisuća kuna za sufinanciranje najamnine stana deficitarnim liječnicima Opće bolnice u Puli te još 200 tisuća kuna za bolje uvjete stambenog kreditiranja i liječnika i drugih medicinskih stručnjaka u Istri.

Koliko se stanje oko Uljanika odrazilo na Županiju? Imate li kakvu informaciju o radnicima, koliko ih se je uspjelo zaposliti na drugim radnim mjestima?

- Mi kao lokalna i regionalna samouprava činimo sve što je u našoj moći kako bi pomogli brodogradnji i radnicima Uljanika pa je tako oformljen stručni tim za pomoć radnicima Grada Pule, a održan je i Sajam poslova u Puli.

Jeste li zadovoljni početkom turističke sezone?

- Jesmo. Prema privremenim podacima za prvih šest mjeseci bilježimo rast od 3,5 % u dolascima i 2 % u noćenjima u odnosu na prošlu godinu, a u lipnju čak 14 % u noćenjima i 16 % u dolascima u odnosu na 2018.

Što kao novi župan možete i želite učiniti, a za još bolju sliku - gospodarsku, turističku, obrazovnu... za Istru?

- Kao što sam već rekao, prioritet mi je nastaviti sa započetim projektima čija će se realizacija doprinijeti većoj kvaliteti života građana Istre.

(Lidija Kiseljak)

intervju