U 19 godina najviše POS stanova izgrađeno u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji

U Hrvatskoj je od početaka programa poticane stanogradnje sagrađeno 8 322 stana. Ukupna investicija vrijedna je oko 4,3 milijarde kuna, od čega se 1,1 milijarda kuna odnosi na poticaje građanima. Osim u Zagrebu s izgrađenih 2 953 stana, najviše ih je izgrađeno i u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 1 188 te Primorsko-goranskoj županiji - 974. Slijedi Varaždinska županija s izgrađenih 692 stana, Zadarska županija sa 492 stana te Istarska županija sa 393 stana izgrađena po POS modelu. 

Taj model postao je jedan oblik demografske mjere, pa je posljednje tri do četiri godine opet dobio zamah. Jer cijena po četvornom metru je znatno niža od tržišne, u nekim gradovima čak upola manja. Plan je samo u godinu do dvije izgraditi  još 1 000 stanova, dakle osminu od izgrađenog u 19 godina od kada je POS startao. 

Prema podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u periodu od 2017. godine do danas izgrađeno je ukupno 511 stanova. Najviše ih je u te tri godine izgrađeno u Splitu – Kila 1 –  162 stana te Šibeniku – 148 stanova, što je ujedno i Šibensko-kninsku županiju stavilo na kartu vodećih po izgradnji POS stanova u tri godine. Tim više što se u ovoj godini planira početak gradnje još 127 stanova u Šibeniku.

Također je i plan ove godine započeti s gradnjom novih POS stanova u Splitu - 58, po čemu je Splitsko-dalmatinska županija uvjerljivo vodeća županija po izgrađenim stanovima i onima koji su u planu. Dodatno će se u SDŽ krenuti s gradnjom 22 stana u Visu  te 17 u Solinu gdje se traže izvođači radova,  te Šolti 12 stanova gdje je u tijeku izrada projektne dokumentacije. 

Spomenimo da i Splitsko-dalmatinska županija ima svoj program Tu je tvoj dom, putem kojeg se pomaže kupnja ili obnova stanova ili kuća u ruralnim krajevima, a cilj je privući mlade u te dijelove Županije, ili zaustaviti iseljavanje iz ruralnih krajeva. Lani u srpnju su potpisana prva 33 ugovora,  u rujnu još 4, a do kraja godine još 39 ugovora. Uskoro slijedi i potpisivanje novih ugovora.  

'Nadamo se da ćemo, ovisno o raspoloživim sredstvima, kroz tri godine znatno premašiti brojku 200 obitelji kojima pomažemo osigurati krov nad glavom.' - rekao je nedavno župan SDŽ Blaženko Boban, prilikom potpisivanja ugovora s korisnicima potpora kroz program Tu je tvoj dom.

U Primorsko-goranskoj županiji puno je izgrađenih POS stanova razvrstano na više lokacija. Tako je u tri godine njih 50 izgrađeno u Krku, 22 u Punatu te 20 u Malom Lošinju, a izvođači radovi traže se za 30 stanova u Lovranu i 20 u Cresu. Izrada projektne dokumentacije u tijeku je za zgradu s osam stanova u Kraljevici te Baškoj za 13 stanova.

'Kao Županija pozdravljamo napore naših općina i gradova u svim projektima koji će zadržati mlade ljude i mlade obitelji, pogotovo na našim otocima i Gorskom kotaru.  Državni projekt poticane stanogradnje kao i subvencioniranja kredita kod kupnje prve nekretnine samo su neki od takvih, za mlade ljude, dobrodošlih modela pomoći, koji se moraju provoditi  uz jasne kriterije i punu transparentnost.' - prokomentirao nam je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.  

Gradit će se dalje i u Zadarskoj županiji. U tijeku je gradnja 36 stanova u Biogradu na Moru, a projektna dokumentacija izrađuje se za 100 stanova u Zadru te za 24 stana u Svetom Filipu i Jakovu.

Broj od do sada izgrađena 393 stana u Istarskoj županiji, bit će i veći nakon što krene gradnja još 32 stana u Rovinju i 90 stanova u Umagu. U Umagu je inače izgrađeno u posljednje tri godine 50 stanova, a u Fažani 12. A od početka POS modela gradilo se je i u  Bujama,  Balama, Buzetu starom, Funtani, Labinu, Novigradu, Puli i Rovinju.

Osim spomenutih, u posljednje tri godine radilo se i na području Dubrovačko-neretvanske i Koprivničko-križevačke županije - u Metkoviću su izgrađena 55 stana, a u Đurđevcu 12.

Ukupna vrijednost izgrađenih stanova u tri godine je 300 milijuna kuna, od čega su oko 87,5 milijuna kuna poticajna sredstva. 

Gradnja POS stanova sve više seli i na slavonske županije. Pa je tako u tijeku gradnja 24 stana u Belišću. Inače, od početka POS gradnje u Osječko-baranjskoj županiji izgrađena su 164 stana. 

Spomenimo da i ta Županija ima svoj model poticajne stanogradnje „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ putem kojeg s jednim postotnim bodom subveniconira kamatu na stambene kredite, a u istom omjeru to čine i neki gradovi i općine u Županiji koje su pristupile projektu, što znači da je za krajnjoj korisnika kamata oko jedan posto. 

Inače, na napuštenom industrijskom komplesku OLT planira se u drugoj fazi gradnja 380 stanova kroz program stambenog zbrinjavanja i društveno poticane stanogradnje. Kako je nedavno navedeno, realizacija Projekta provest će se u fazama i uz potpore Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskoj perspektivi 2021.-2027., potporama nacionalnih sredstava usmjerenih realizaciji strateških projekta u predloženim sektorima te vlastitim resursima.

U prvoj polovici 2020. godine planira se kroz POS model započeti s izgradnjom 280 stanova u RH, već spomenutom Solinu, Visu, Lovranu, Cresu te općini Cestica unutar Varaždinske županije u kojoj je plan izgraditi šest stanova. U Varaždinskoj županiji izgrađeno je od početka POS modela 692 stana, a tamošnji župan Radimir Čačić je i bio začetnik takvog modela gradnje 2000. godine dok je bio član Vlade. Ubrzo je taj model prihvatila Rijeka, ali i cijela Primorsko-goranska županija. 

Pribroji li se tim gradovima i oni gdje se izrađuje projektna dokumentacija, njih 336, a uz spomenute tu je i 27 stanova u Kutini, ukupno je riječ o 616 stanova gdje će gradnja početi.

No pripremne aktivnosti za daljnju gradnju su puno veće po županijama. Tako se unutar Sisačko-moslavačke županije planira graditi još stanova u Kutini  i Novskoj, zatim u Bjelovaru unutar Bjelovarsko-bilogorske županije, Osijeku i Valpovu u Osječko-baranjskoj županiji, u SDŽ još u Trogiru, Kaštelama, Podstrani, u PGŽ u Omišlju, u Međimurskoj županiji u Prelogu, u Varaždinskoj u općini Sračinec te u Ogulinu tj. Karlovačkoj županiji. 

Najviša cijena po četvornom metru za POS stanove je 1.319,64 eura, što je znatno niže u odnosu na trenutačne cijene u većem dijelu zemlje, a cilj je upravo da se mladim obiteljima omogući kroz povoljnije uvjete stjecanje prve nekretnine.

Osim cijene četvornog metra strana, pogodnosti programa POS-a vezane su i uz kreditnu liniju, koja omogućuje korištenje kredita bez jamaca, uz prosječnu kamatnu stopu od oko dva posto, minimalne popratne troškove, s rokom otplate do 30, odnosno 31 godine, u slučaju korištenja godine dana počeka, kažu u Ministarstvu graditeljstva.

Od županija koje su uvele svoje programe kojim pomažu mladima u kupnji nekretnine je i Vukovarsko srijemska županija koja je ove godine u proračunu osigurala za sufinanciranje stambenoga zbrinjavanja mladih obitelji iznos od 1,5 milijuna kuna. Mjera je uvedena lani, a krajem godine potpisan je ugovor sa 40 mladih ili mladih obitelji. 

Također, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja od 2017. godine ima mjeru Subvencioniranje stambenih kredita pomoći kojom se mladima subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate kredita. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Do 31.12.2019. je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 9 410 obitelji osiguralo svoj dom, a u tim je obiteljima, prema podacima Ministarstva,  rođeno više od 1 000 djece. Novi natječaj planiran je sljedeći mjesec. (Lidija Kiseljak)

Izgrađeni POS stanovi od 2017-2020 - ukupno 511, vrijednost - 300 milijuna kuna, poticajna sredstva - 87,5 milijuna kuna

Split 162
Šibenik 148
Metković 55
Umag 50
Krk 30
Punat 22
Mali Lošinj 20
Fažana 12
Đurđevac 12
Gradi se
Biograd na Moru 36 stanova
Belišće 24 stana
Plan početka gradnje u 2020 - 280 stanova
Šibenik 127
Split 58
Lovran 30
Vis 22
Cres 20
SOlin 17
Cistica 6
Projektna dokumentacija u tijeku za 336 stanova
Zadar 100 stanova
Umag 90
Rovinj 32
Novalja 30
Kutina 27
Sveti Filip i Jakov 24
Baška 13
Šolta 12
Kraljevica 8