E-GRAĐANI Raste broj korisnika sustava e-Građani, umreženo već 648 tisuća građana

Najviše 'e-građana' u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji

Gledajući apsolutne brojke, najviše korisnika sustava e-građani je, uz Grad Zagreb, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a slijede Primorsko-goranska, Zagrebačka i Osječko-baranjska županija. Najveći, pak, rast korisnika bilježi Ličko-senjska županija - čak 18 posto u zadnjih šest mjeseci

Broj korisnika sustava e-Građani nezaustavljivo raste, pa se samo u drugoj polovini prošle godine broj građana koji koriste online pristup uslugama države i lokalne samouprave povećao za 13,8 posto, odnosno s 569.813 na 648.414.

O povećanju broja korisnika online usluga državne i lokalne administracije pisali smo i u ljeto prošle godine, kada je brojka korisnika dosegla 569 tisuća, odnosno gotovo se udvostručila s malo manje od 300 tisuća u ljeto 2016. godine. Rast se i ubrzao, pa je tako od ožujka do travnja sustav dobivao u prosjeku 10.000 korisnika na mjesec, dok je do kraja godine broj korisnika rastao u prosjeku 13 tisuća na mjesec.

Najviše korisnika ima, naravno, Zagreb, njih 201 tisuću. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 53 tisuće korisnika, Primorsko-goranska županija, s više od 50 tisuća, Zagrebačka s 45 tisuća, te Osječko baranjska, s više od 36 tisuća korisnika na kraju prošle 2018. godine.

Po postotku stanovništva koje se koristi uslugama servisa e-Građani prednjači i opet Grad Zagreb (25,52%), a slijede Istarska županija, (17,18%), Primorsko-goranska (17,16%), Varaždinska (15,16%), te Međimurska županija (također 15,16%).

 

Rast broja korisnika svakako se mora pripisati i činjenici da je sve više usluga dostupno putem sustava e-Građani, mada i dalje moramo ustanoviti da još uvijek puno njih nedostaje i da je još uvijek previše papira zbog kojih moramo stajati u redovima.

Danas je putem sustava e-Građani moguće zatražiti osobnu iskaznicu ili putovnicu, međunarodnu zdravstvenu iskaznicu, zatražiti uvjerenja o prebivalištu, boravištu ili vlasništvu vozila, moguće je provjeriti svoju poreznu karticu ili uplate u mirovinsko, ocjene svog djeteta i njegove izostanke, prijaviti novorođeno dijete i zatražiti elektroničke izvatke iz knjige rođenih, vjenčanih i knjige državljana, zatražiti elektroničku radnu knjižicu, naručiti Europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja ili pregledati recepte koje ste realizirali u ljekarnama u zadnjih šest mjeseci, dobiti potvrdu o nekažnjavanju, vlasnički list, ali i još podosta toga drugog. U svoj pretinac primit ćete poruke o isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole ili registracije vozila, obračunatom porezu, blokadi ili deblokadi računa, ali čak i o cijepljenju kućnih ljubimaca. Raste i broj jedinica lokalne samouprave, gradova i županija koje nude uvide u stanje predmeta koji su u obradi, e-savjetovanja ili e-pisarnice.

Zanimljivo je da najveći porast broja korisnika bilježi Ličko-senjska županija, čak 18,73 posto u svega šest mjeseci. Slijede zadarska, Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska i Požeško-slavonska županija, a apsolutno sve županije, kao i grad Zagreb, bilježe povećanje broja korisnika veći od 11 posto.

 (župan.hr/Dalibor Dobrić)