Međimurska županija sa 6.000 kuna stipendira 29 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Za 29 učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja za školsku godinu 2018./2019. Međimurska županija osigurala je novčanu potporu od 6.000 kuna koja će biti isplaćena u dvije rate, tijekom travnja i srpnja. Stipendisti su polaznici Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec te Elektrostrojarske škole Varaždin, a školuju se za zanimanja autoelektričara, automehaničara, bravara, elektromehaničara, instalatera grijanja i klimatizacije, keramičara, konobara, kuhara, obućara, slastičara, stolara, strojobravara, tokara i vodoinstalatera, priopćeno je na službenoj stranici Međimurske županije. Ugovor o stipendiranju potpisan je u prostorijama Obrtničke komore Međimurske županije.

Ta je županija u projekt stipendiranja krenula još 2003. godine, a u današnjoj situaciji, kada je potražnja za obrtnicima na tržištu rada još veća, ta je mjera dodatna motivacija u obrazovnom putu mladima.

- Projekt provodimo već šesnaestu godinu te na taj način našim obrtnicima nastojimo osigurati radnike, a mladim radnim snagama dati poticaj – rekao je predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak.

Do sada je sa 2,6 milijuna kuna stipendirano više od 400 učenika.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je budućim radnim snagama Međimurja te im poručio da su, s obzirom na gospodarsku strukturu, upravo njihova zanimanja budućnost. 

- Ovaj je projekt utemeljen na pravovremenom promišljanju razvoja gospodarstva. Predvidjeli smo da bi se u određenom razdoblju mogli suočiti s nedostatkom radne snage te u skladu s time krenuli sa stipendijama. Unazad više od deset godina stotine naših učenika dobilo je financijsku potporu, a mi smo novac iz županijskog proračuna opravdano usmjerili k jačanju obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva – rekao je Posavec. (župan.hr, L.K.)