ANALIZA Izdvajanje za predškolsko obrazovanje u 2018. godini

Za vrtiće najviše izdvaja Međimurska županija

Međimurska županija vodeća je u državi po izdvajanju u predškolsko obrazovanje u prošloj godini. Iza nje, najviše su iz proračuna izdvojile Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Splitsko-dalmatinska i Sisačko-moslavačka županija. Gleda li se kriterij izdvajanja po glavi stanovnika, poredak je jednak i predvodnik opet Međimurska županija.  

Prema lanjskim podacima Eurostata u Hrvatskoj je vrtić pohađalo 75 posto djece od četvrte godine života, pa do uključivanja u obvezno školovanje. No, prema analizi zagrebačkog Pravnog fakulteta, regionalna nejednakost je velika. Pa tako primjerice u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, ni 30 posto djece nije pohađalo vrtić, a u Zagrebu preko 80 posto. 

Velik broj gradova i županija iskoristilo je novce EU i prijavilo projekte gradnje ili dogradnje vrtića. Od ukupno 500 objekta koji prolaze taj proces, njih oko 200 je u ruralnim područjima, gdje u velikom broju slučajeva vrtića nije niti bilo. Kroz projekt Vrtić za svako dijete to se mora promijeniti, pa je plan da već sljedeće godine budu dostupni gotovo svima.

Programu  podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama tj. dječjim vrtićima kroz ulaganje u projektiranje, gradnju ili nadogradnju, sanaciju, rekonstrukciju, adaptaciju, opremanje kao i uređenje vanjskog prostora, uključila se je i država i samo za ruralna područja osigurala za vrtiće preko milijardu kuna.  Jer nema države u kojoj je, kao nedavno kod nas, briga o gradnji vrtića bila prepuštena lokalnim jedinicama. Dodatno se pomaže u troškovima financiranja dodatnog i pomoćnog osoblja, kupovini didaktičkih igračaka, produljenju boravka djece u vrtićima… A, iako i briga o vrtićima nije niti u nadležnosti županija, i one su se u cilju bolje demograske slike, uključile financijski u poboljšanje uvjeta u predškolskom obrazovanju.

 

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna Međimurska županija je lani izdvojila 0,24 posto sredstava za predškolsko obrazovanje, ili 3,69 kuna po stanovniku. Prema podacima za 2017. godinu bila je peta prema oba kriterija, a vodeća Splitko-dalmatinska županija. No, i lani i preklani, u vodećih pet su iste županije.  

U Međimurskoj županiji se trenutačno gradi ili adaptira 12 vrtića, a Županija i osigurava pomoćnike u predškolskom odgoju.

- Međimurska županija jedina je županija u Republici Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava asistente i  djeci vrtićkog uzrasta. U županijskom Proračunu za 2019. godinu predviđeno je 460 tisuća kuna namijenjenih financiranju 50% iznosa plaće 44 asistenata koji rade sa 49 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. Projekt se zove „Prvi korak“. Županija sudjeluju i u financiranju produženog boravka u vrtićima – kaže župan Matija Posavec.

Iako su ustanove predškolskog obrazovanja u nadležnosti jedinica lokalne uprave, zbog važnosti prvih godina obrazovanja, pružanja potpore mladim roditeljima Međimurska županija, kao Županija prijateljica djece smatra, kažu u Županiji, da je iznimno važno poduzeti akcije i aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje kvalitete života djece i njihovih obitelji.  Podrška i partnerstvo regionalne i lokalne uprave neophodno je u izgradnji kvalitetnijeg društva  koje pruža mogućnosti obrazovanja i napretka, a neki  od njih su vezani za predškolski odgoj, za osnovnoškolsko obrazovanje te za bolji i kvalitetniji život mladih obitelji. (L.K.)