Međimurska županija među rekorderima po rastu zaposlenosti i padu nezaposlenosti u posljednje tri godine

S prošlogodišnjim rastom zaposlenosti za 10,3 posto u odnosu na godinu prije, Međimurska županija je vodeća u odnosu na ostale županije, a treća s rastom od 7,92 posto u odnosu na 2016. godinu. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pak pokazuju kako je broj nezaposlenih na kraju ovogodišnjeg rujna bilo za 50,4 posto manji u odnosu na rujan 2016. godine, što je svrstava na treće mjesto među hrvatskim županijama. 

Međimurska županija, kažu u toj Županiji, u 2018. godini bilježi pozitivan gospodarski rast što pokazuje niz pokazatelja, a koji utječu na porast zaposlenosti. Tako su se bruto investicije poduzetnika u novu dugotrajnu imovinu znatno povećale u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu i to za čak 38,7 %. Uvoz je povećan za 13,2 %, a izvoz za 14,3 % s tim da je trgovinski suficit 2,6 milijardi milijuna kuna, što pak je 15,4 % više u odnosu na prethodnu godinu. Rasla je i prosječna mjesečna neto plaća koja za 2018. godinu iznosi 4.822 kune što je 7,5 % više u odnosu na 2017. godinu.

- Međimurska županija u suradnji s lokalnom samoupravom, razvojnim agencijama, tehnološkim parkom, komorama, obrazovnim sektorom intenzivno radi na programima i projektima potpore gospodarstvu i ta sinergija daje rezultate.  Iz proračuna Međimurske županije intenzivno se izdvajaju sredstva u razvoj i unapređenje poduzetništva, posredno time utječe se  i na povećanje zaposlenosti. Sredstva koja su poduzetnicima dostupna u posljednjim godinama su: sufinanciranja kamata za kredite, sufinanciranje izrade natječajne dokumentacije, sufinanciranje u ulaganja u osnovnu imovinu, te ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, informiranja i savjetovanja o dostupnim instrumentima financiranja, inkubaciji poduzetnika početnika, sufinanciranje turističkih projekata s ciljem unapređenja i razvoja turizma, provođenje programa potpora za samozapošljavanje, potpore i pomoći poljoprivrednim proizvođačima itd -  kaže župan Međimurske županije Matija Posavec.

Dulji niz godina provodi se stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima, a svakako valja istaknuti, kažu, i projekt „Razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra“ s kojim se oformila  javna istraživačka ustanova u vlasništvu Međimurske županije u kojoj će istraživači i znanstvenici provoditi istraživačko razvojne projekte u suradnji s poduzećima iz Međimurja i SZ Hrvatske. Međimursko veleučilište provodi projekt „Centar održivog razvoja“, te je u pripremi projekt osnivanja i djelovanju Centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u obrazovnom sektoru strojarstva.

Osim izravnih županijskih potpora, financira se i rad poduzetničkih potpornih institucija na području županije koje su u svom radu usmjerene na jačanje konkurentnosti gospodarstva. To su Javna ustanova za razvoj Međimurske županije – REDEA, Međimurska energetska agencija d.o.o. – MENEA, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o., Međimurski sajam poduzetništva MESAP d.o.o. te Javna ustanova Metalska jezgra. (L.K.)