Lokalni čelnici pokreću inicijativu za integraciju migranata i raspravljaju o temeljnim pravima i vrijednostima EU-a

Integracija migranata i poštovanje temeljnih prava i vrijednosti EU-a u svim državama članicama središnje su teme dviju rasprava na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija (COR) 10. i 11. travnja.

Hrvatsko izaslanstvo čine Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, zatim Valter Flego, potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Istarske županije te Matija Posavec, župan Međimurske županije. 

Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU-a za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, sudjelovat će u pokretanju OR-ove nove inicijative "Gradovi i regije za integraciju ", a Koen Lenaerts, predsjednik Suda Europske unije, i Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, razmotrit će čime su ugrožena temeljna prava i vrijednosti EU-a.

GLEDAJTE #CoRplenary UŽIVO – Dokumenti s plenarnog zasjedanja dostupni su ovdje

Nakon što je od 2015. godine iznio cijeli niz preporuka o svim aspektima Europskog migracijskog programa, Europski odbor regija sada želi posvetiti veću pozornost integraciji – aspektu migracija u kojem ključnu ulogu imaju lokalne i regionalne vlasti – i osigurati platformu u okviru koje regije, gradovi i manje zajednice mogu razmjenjivati svoja iskustva i pozitivne priče.

Glavni govornik na pokretanju inicijative bit će povjerenik Avramopoulos , a pridružit će mu se Valeria Mancinelli, gradonačelnica Ancone i dobitnica Svjetske nagrade za gradonačelnike za 2018., i Annika Tännström , čelnica švedske regije Västra Götaland.

Dok se čelnici EU27 sastaju kako bi raspravili o najnovijem razvoju situacije u pogledu Brexita, članovi OR-a će zajedno s Jeanom Arthuisom , predsjednikom Odbora za proračune Europskog parlamenta, ocijeniti kako se odvijaju pregovori o proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027. i kakve će financijske posljedice po njega imati Brexit.

Predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans istaknut će neke od glavnih problema i pitanja s kojima se Europska unija suočava u pogledu poštovanja temeljnih prava i vrijednosti EU-a i izdvojiti ona pitanja povezana s temeljnim pravima koja su od posebnog značaja za lokalne i regionalne čelnike. Njima će se pridružiti direktor Agencije Europske unije za temeljna prava Michael O'Flaherty i predstavnica vodeće europske organizacije za ljudska prava Domenica Ghidei Biidu , potpredsjednica Europske komisije protiv rasizma i nesnošljivosti pri Vijeću Europe. (Hrvatska zajednica županija)