Koprivničko-križevačka županija osigurala novih 2,6 milijuna kuna za energetsku obnovu škola

Nakon što je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja odobreno sufinanciranje od 5,1 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte energetske obnove Osnovne škole Frana Koncelaka Drnje te Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje, Županija je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uspješno osigurala i sufinanciranje svog udjela u tim projektima, u iznosu od 2,6 milijuna kuna.

Projekt energetske obnove škole u Drnju ukupno vrijedan je 2,8 milijuna kuna, udio vlastitog financiranja iznosi nešto više od milijun kuna, a u tom udjela odobrena su bespovratna sredstava u iznosu od oko 800 tisuća kuna.

Projekt energetske obnove škole u Virju ukupno je vrijedan 5,9 milijuna kuna,  udio vlastitog financiranja iznosi oko 2,3 milijuna kuna, a u tom udjelu odobreno je sufinanciranje od 1,8 milijuna kuna.

Županija je tako ostvarila sufinanciranje navedenih projekata od dvaju ministarstva u iznosu od 7,7 milijuna kuna, dok će ostatak od milijun kuna osigurati u svom proračunu.

Projektima energetske obnove planira se u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda od 70% te će se škola u Virju moći certificirati u energetski razred A iz sadašnjeg D, a škola u Drnju u energetski razred B, iz sadašnjeg F. Cilj energetske obnove je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2.

Nakon uspjeha u osiguravanju financijskih sredstava, sljedeći korak je raspisivanje natječaja za izvođača radova, koji bi, ovisno o  vremenskim prilikama, trebali započeti za dva do tri mjeseca.

(kckzz.hr)