Karlovačka županija: 12 gradova i općina dobiva besplatni internet

Dvanaest jedinica lokalne samouprave iz Karlovačke županije našlo se među 3.400 gradova i općina u Europskoj uniji, koje će dobiti besplatni internet. Tako će gradovi Ozalj, Slunj i Duga Resa i općine Cetingrad, Draganić, Josipdol, Kamanje, Krnjak, Netretić, Saborsko, Vojnić i Žakanje biti korisnici besplatnog interneta. Ranije su vaučere u vrijednosti 120.000 eura za provođenje projekta već osigurali gradovi Karlovac i Ogulin te općine Generalski Stol, Ribnik, Rakovica, Barilović, Lasinja i Bosiljevo.

Europska komisija objavila je rezultate drugog natječaja WiFi4EU. Općinama i gradovima biti će uručeni vaučeri u pojedinačnom iznosu od 15.000 eura za troškove ugradnje i instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života, koji moraju biti u funkciji u roku od 18 mjeseci od potpisivanja Sporazuma o dodijeli bespovratnih sredstava.

Inicijativom WiFi4EU nastoji se osigurati visokokvalitetni Internet za građane i posjetitelje na javnim mjestima i tako omogućiti besplatan internet u središtu javnog život svakog grada i sela u Europskoj uniji. Do kraja proračunskog razdoblja 2020. godine, planira se organizirati još 2 poziva i ukupno utrošiti 120 milijuna eura. Još jedino općine Plaški i Tounj nisu osigurali sredstva, ali slijede još 2 poziva tako da će u vrlo skoro vrijeme svih 100% gradova i općina u našoj županiji osigurati ova sredstva.

Karlovačka županija je organizirala zajedničku prijavu na natječaj jedinica lokalne samouprave sa svoga prostora što je rezultiralo ovako dobrim rezultatom uspješnosti. (Karlovačka županija)