Istarska županija i lani odnijela titulu najbolje turističke destinacije u RH: Ima 41 Eco domus objekt, 117 tematiziranih plaža, ulaže u razvoj cikloturizma...

fo: Marinela Žiković

Istra je godinama top vodeća turistička destinacija u zemlji. Istu titulu odnijela je i prošle godine, pokazalo je nedavno istraživanje Hrvatske turističke zajednice, a na temelju podataka eVisitora o broju noćenja i dolazaka turista. Istra je u 2019 godini realizirala 4,6 milijuna dolazaka, što je porast od tri posto, te 28,7 milijuna noćenja, što je porast od jedan posto. Glavni cilj Županije je održivi i ravnomjeran razvoj turizma, pa su i za to vezani projekti i aktivnosti, poput Eco domusa - eko prijateljskih ležajeva, koji je na Danima hrvatskog turizma dobio priznanje za održivi turizam ili projekt Zelene plaže, pa u Istri trenutno ima 117 tematiziranih plaža. Županija i svake godine sufinancira turističke manifestacije i projekte. 

U apsolutnim brojkama lani je ostvareno 150.000 dolazaka više te 260.000 noćenja više. Najvažnija činjenica je, kažu u Turističkoj zajednici, da je cjelokupan višak noćenja realiziran u pred i posezoni. Predsezona je ostvarila 210.000 noćenja više dok je posezona ostvarila 55.000 noćenja više. Hoteli su realizirali 140.000 noćenja više, kampovi 125.000 noćenja manje, a privatni smještaj 190.000 noćenja više.

- Održivi razvoj turizma, ravnomjerni razvoj turizma kako na obali tako i u unutrašnjosti, cjelogodišnji turizam, te podizanje kvalitete i konkurentnosti proizvoda i usluga prioriteti su Istarske županije kad govorimo ovoj strateškoj grani. Upravo s tim ciljem, Istarska županija provodi čitav niz projekata, u skladu s Master planom turizma Istre do 2025. godine - kažu nam u Istarskoj županiji.

S ciljem podizanja kvalitete, unaprjeđenja i diversifikacije privatnog smještaja te održivog razvoja turizma, pokrenut je, kažu, projekt Eco Domus (eko prijateljski smještaj), koji potiče diversifikaciju i podizanje kvalitete privatnog smještaja prema načelima održivog razvoja i održivog turizma. Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani ukupnog kapaciteta do najviše 30 ležajeva. Tijekom 2019. godine dodijeljeno je dvadesetak novih certifikata, tako da uz postojeće objekte, u Istri danas imamo ukupno 41 Eco Domus objekt.

Na Danima hrvatskog turizma koje se 2019. godine održao u Slavoniji, Istarska županija je dobila priznanje od HTZa za projekt EcoDomus u kategoriji održivi turizam. Nadalje, kako bi turistima približili eko sadržaje u Istri, izdana je i brošuru „Istra ecoxperience“ na četiri jezika. Brošura objedinjuje eko ponudu, proizvode i usluge u Istri, te se u njoj nalaze eko prijateljski smještaj, od privatnih iznajmljivača do hotela i kampova, eko plaža, epunionica, eko prijateljskih manifestacija, zaštićenih područja, muzeja i eko prijateljskih aktivnosti.

S ciljem razvoja manje razvijenih područja, razvoja cjelogodišnjeg turizma i stvaranja novih motiva dolaska u Istru, te podizanje atraktivnosti i kvalitete manifestacija, već niz godina Županija provodi projekt sufinanciranja turističkih manifestacija i projekata. Kroz program se podupire održivi razvoj i kvaliteta manifestacija i projekta, kako onih velikih i važnih, tako i onih manjih, lokalnog karaktera, na području središnje Istre, prvenstveno u razdoblju pred i posezone, a koje doprinose jačanju branda Istre. Isto tako, promiče se i lokalna tradicija i običaji, te valoriziraju i prezentiraju tipični autohtoni proizvodi.

U 2019. godini je putem javnog poziva poduprto 27 turističkih manifestacija te 8 projekata s ukupno 530 tisuća kuna. Projektom „Istra outdoor“ razvija se ponuda cikloturizma, aktivnog i outdoor turizma u Istri.

Prošle je godine izrađen Operativni plan razvoja cikloturizma Istarske županije 2019.-2025., u skladu s Akcijskim planom razvoja cikloturizma RH, a putem kojeg gradovi i općine, te turističke zajednice mogu povlačiti sredstva od Ministarstva turizma. Kako bi kvalitetno i održivo upravljali razvojem tog proizvoda, Istarska županija je naručila i Studiju upravljanja kvalitetom razvoja cikloturizma u IŽ, a glavni cilj studije je ponuditi model upravljanja kvalitetom cikloturističkog proizvoda. Ukupna vrijednost projekta je 187.500,00 kn, a Ministarstvo turizma sufinancira s 150.000,00 kn.

S ciljem daljnjeg javnog dijaloga o odgovornom i održivom upravljanju plažama u Istri, u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam lani je organizirana konferencija pod nazivom „Pokazatelji održivog turizma obalnih turističkih destinacija i model 'Zelena plaža'“. Na konferenciji su predstavljene realizirane aktivnosti u okviru Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji te 'Zelene plaže' u Poreču, Novigradu i Labinu. Model „Zelena plaža“ predstavlja primjer održivog modela upravljanja plažama na Mediteranu. Prema podacima koje se redovito prikupljaju od JLS-a, u Istri trenutno ima 117 tematiziranih plaža, i to najviše u Rovinju - 30, zatim u Novigradu - 14, Puli - 13, u Poreču i Raši po 8, u Vrsaru 7 itd.

Po temama postoji 26 resort - hotelskih plaža, 19 plaža za obitelji s djecom, 12 plaža sa sportskim i rekreacijskim sadržajima, 11 urbanih promenadnih i 7 plaža za pse, 6 plaža sa zabavnim sadržajima za mlade, 5 prirodnih - ruralnih plaža, po 4 uređenih mjesnih i party plaža, 3 zelene plaže, po 2 romantične i ronilačke plaže, te po 1 plažu za surfere, adrenalinsku plažu, plažu kulture, nudističku, terapeutsku i prirodnu - eko plažu. U okviru praćenja implementacije Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji iz 2015. godine, Županija kontinuirano prati njegovu provedbu. Javni i privatni sektor u proteklih su nekoliko godina u uređenje i tematizaciju istarskih plaža uložile gotovo 150 milijuna kuna.

Inače, među top 10 destinacija u 2019. godini čak su četiri iz Istarske županije - Poreč, Rovinj, Umag i Medulin.(L.K.)