Istarska županija: Grad Pula dobiva zgradu za palijativnu skrb

Simboličkim polaganjem kamena temeljca u neposrednoj blizini novog parkirališta Opće bolnice Pula,  jučer su započeli radovi na izgradnji zdravstvene ustanove za palijativnu skrb - Hospicija blaženog Miroslava Bulešića. Toj su prigodi nazočili istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, biskup porečki i pulski Dražen Kutleša, te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Obraćajući se prisutnima, župan Flego je podsjetio da je još 2011. pokrenut prvi mobilni palijativni tim, 2017. drugi, a u međuvremenu su 2015. godine Grad, Županija te Porečka i pulska biskupija potpisali pismo namjere o gradnji i opremanju hospicija.

 „Danas se to i događa i vjerujem da ćemo nakon 17 mjeseci, koliki je rok gradnje, krenuti s opremanjem, a odmah nakon toga i operativnim funkcioniranjem toliko nam potrebnog hospicija. Ponosan sam i što je upravo istarski model palijativne skrbi prepoznat ne samo kao jedinstven, već i najkvalitetniji u Republici Hrvatskoj. Raduje me to što će bolesnici, ali i članovi njihovih obitelji imati svu potrebnu skrb u novoj ustanovi u našoj županiji. Ovim smo projektom pokazali da zajednički možemo rješavati izazove na dobrobit bolje budućnosti naših građana“, istaknuo je župan Flego.

„Iznimna mi je čast biti ovdje danas i položiti kamen temeljac za ustanovu od velike važnosti za sve palijativne bolesnike i članove njihovih obitelji, jer će im se omogućiti adekvatni smještaj  koji je nedostajao. Zahvalan sam ministrici Žalac i Ministarstvu na odličnoj suradnji, Porečkoj i Pulskoj biskupiji na čelu s biskupom Kutlešom te Istarskoj županiji za ovaj vrlo važan projekt koji će dodatno oplemeniti skrb za one najpotrebitije“, izjavio je gradonačelnik Miletić.

Hospicij će se sastojati od stacionarnog dijela s 14 kreveta, smještenih u jednokrevetne ili dvokrevetne sobe za pacijente kojima liječenje u bolnici nije potrebno, a za koje skrb kod kuće nije moguća te posebnog prostora gdje će svim pacijentima i njihovim obiteljima na raspolaganju biti socijalno-psihološka, duhovna i volonterska pomoć.

Uz pružanje palijativne skrbi, u hospiciju će, u suradnji sa Sveučilištem u Puli, biti organizirana i edukacija osoblja, a sve kako bi bolesnici i članovi njihovih obitelji dobili adekvatnu i sveobuhvatnu skrb.

Stavljanjem u funkciju ove moderne zdravstvene ustanove Istarska županija i Grad Pula još jednom pokazuju da palijativnim bolesnicima i članovima njihovih obitelji pomoć stiže upravo u trenutku kada im je to i najpotrebnije. Planirani završetak gradnje je sredinom 2020. godine. (Istarska županija)